Ludogorets - Malmö 2-1: Det VAR det - Champions League nästa

Vi är tillbaka. Vi är tillbaka i Champions League efter en gastkramande match mot Ludogorets.

Efter 2-0 i Malmö var det många som talade om att saken var biff inför returen på tisdagskvällen. Vi som sett fotboll förr visste ju att så inte var ett faktum. Matchen skulle spelas och vi om någon vet hur stor skillnad det kan vara på hemmaplan jämfört med borta.

JDT valde att sätta in Anel och Bonke i startelvan som väntat. Pena och Moisander tvingades vara utanför på grund av skador och det gav följande startelva:
Dahlin
Anel, Lasse, Franz
Berget, Lewicki, AC, Bonke, Rieks
Colak, Birmancevic

Inledningsvis fick Malmö bra grepp om matchen. Hemmalaget rullade inte boll alls på samma sätt som de gjorde i första matchen och Malmö fick tidigt vara med och diktera villkoren. Colak fick tidigt iväg ett bra skott som målvakten räddade och returen rensades undan. Men så. Från ingenstans. Hörna från vänster och efter några delar oflyt och några delar passivitet så Anton Nedyalkov fick möjlighet att skjuta och via stolpen satt 1-0 efter nio minuter. Mardrömsstart.

Men MFF vek inte ner sig och bara några minuter senare kom kvitteringen. AC fick en boll på djupet och stötte ut den perfekt till Sören Rieks som vek in från vänster och sköt ett magnifikt skott i bortre krysset. 1-1! Och tillbaka till tvåmålsöverläget. Men så.. ENTER VAR. Efter att man kontrollerar alla bilder och sannolikt även hunnit få in en tupplur visade det sig att Anders Christiansens fot var offside med en några centimeter. Så.. Fortfarande 1-0. Trots allt.

VAR emot sig men Malmö lät sig inte nedslås och fortsatte att spela bra, vårdade boll och låg rätt i defensiven. Men.. Det här var en dag då allt inte skulle vara enkelt. Efter att ha fått ont efter en situation i straffområdet behövde Johan Dahlin byta efter 40 minuter. In med Ismael Diawara som på några veckor bytt att hämta bollar från Degerfors mål till Champions League med Malmö. Så kan det gå.

Diawara in och han fick tidigt göra en fin räddning - även om det sedermera visade sig att det var offside strax före skottet så räddningen räknades egentligen inte. Men halvleken var inte riktigt slut. Strax efter Diawara gått ut på plan (och egentligen före räddningen som nämns ovan) gick Birmancevic i backen efter att ha täckt bollen fördedömligt. AC hoppade över bollen och Birmancevic drog till och med ett fullständigt magiskt skott som satt bollen vid den bortre stolpen. Otroligt skott. 1-1 till slut.

Pausvila och 1-1. En spelmässigt lysande halvlek av MFF som hade kontroll på matchen och i det läget var det klart bättre laget. Tungt med Dahlins skada emellertid.

Andra halvlek och nu blev matchbilden helt annorlunda. Ludogorets var piggare och helt plötsligt såg det ut som om Malmöspelarna började förstå hur nära Champions League egentligen var för helt plötsligt började man tappa boll och passa fel på ett sätt man inte varit i närheten av i första halvlek. Bulgarerna öste på och kom i anfall efter anfall - även om det egentligen sällan var speciellt farligt.

Malmö låg rätt. Hemmalaget skapade hörna på hörna, men vi hade koll. Det blev egentligen aldrig farligt. Och så. Efter en hörna från vänster kunde Malmö vända spelet och det fullständigt briljante AC kom ensam och fick iväg ett skott som räddades. Men VAR hade tydligen vaknat igen efter sin tupplur och hade hittat en straff för Ludogorets vid hörnan. Och absolut var det korrekt med att bollen tog på Colaks arm, men kul var det inte. Straff och förre FCK-anfallaren Pieros Sotiriou var iskall och satte 2-1 efter timmen spelad.

Så var matchen tillbaka i läget då ett mål för hemmalaget skulle sätta oss i förlängningsläge. Det skulle bli en svettig avslutning.

Malmö kunde dock under en period efter målet lyfta upp spelet och var inte helt ofarliga i omställningarna. Birmancevic hade ett distansskott, Colak sköt över i en omställning i ett läge inte helt olikt där han satte 1-1 i Glasgow, och Birmancevic hade ett fint skott mot första stolpen men målvakten kunde rädda. Det fanns lägen att döda matchen men Ludogorets skulle ta över matchbilden igen och sista tio minuterna blev en pärs. Hemmalaget kom i våg efter våg men Malmö låg rätt och vågade nu hålla i bollen lite bättre vid en rad tillfällen vilket gjorde att Ludogorets inte kunde anfalla lika tungt som i början av halvleken.

Colak och Lewicki ut i slutskedet. Abubakari och Rakip in. Två spelare som kom in med frensesi och attityd. Två viktiga inhopp!

Fem minuters tillägg. Och trots att vi gjorde två byten under denna tid valde domaren att blåsa av efter exakt fem minuter. Förlust men avancemang! Vi är vidare till gruppspelet.

------------
Sicken jävla pärs. Otroligt nervöst.
Men spelarna stod pall och sett över 180 minuter tycker jag tveklöst att vi var det bättre laget även om andra halvlek var tuff.

Vill inte nämna VAR så mycket, men att man inte vet om man kan fira mål eller inte är värdelöst.
Och att kolla hur länge som helst för att försöka hitta en offside kan ju aldrig anses vara bra. Det kan omöjligt vara såhär VAR ska användas.
VAR kan kanske bli något bra, men just nu är det väl ingen som kan mena på att det gör fotbollen bättre.

Skada på Dahlin och Lewicki. Vi får väl se hur det utvecklar sig. Dahlins skada känns väl värst i sammanhanget - Lewicki tror jag inte blev allvarligt skadad.

Spelare som brukar få skit ska ha otroligt med credd efter den här insatsen. Bonke är otrolig i dag. En av få spelare som vågar hålla i boll även när det var tufft. Kanoninsats!
Lasse! Styr backlinjen som en kung och låter inte en jäkel komma över bron. Fenomenal!

Annars ska såklart kanske framförallt AC och Birmancevic lyftas.
Birmancevic är en spelare som kan skapa chanser från ingenting. Otrolig spelare.
Och AC! Som han fått kritik att han håller i Europa. I år har han lyft sitt spel där och som vanligt var han briljant.

Och så vill jag credda Jon Dahl igen. Vilken utveckling som coach under 2021. Han har varit oerhört viktig i CL-kvalet. Fantastisk. Som han väljer rätt varenda gång här nu. Tack coach!
Men dåså. Lottning på torsdag. Ses där City, PSG, Juve och allt vad ni heter. Vi är tillbaka!

Vet ni! Vi gjorde det igen. Det här - Det är Markus Rosenbergs arv.