Luleå - Malmö FF 0-1 - Seger till sist

Sebastian Nanasi blev frälsaren när Malmö tog andra raka segern i gruppspelet.

Malmö åkte norrut till Luleå för andra gruppspelsmatchen i Svenska Cupen. En match med speciella förutsättningar på en tämligen usel plastplan och dessutom inomhus. Henrik Rydström justerade om en del jämfört med matchen mot Skövde och det blev en startelva som följer
Diawara
Ceesay, Nielsen, Cornelius, Busanello
Pena, Lomotey
Sejdiu, Rieks, Nanasi
Kiese Thelin

Det var en match som inleddes försiktigt från Malmös sida. Luleå hade inga intentioner att göra något framåt och division 2-laget hade under långa stunder i princip hela laget i eget straffområde. När Malmö då saknade kvalitet i avslut och passningar var det egentligen få gånger som man under första halvleken kände att det var riktigt nära ett ledningsmål. Det saknades dock inte chanser, men det var framförallt en hejdlös mängd med halvchanser och när lagen gick till pausvila med 0-0 på resultattavlan var det inte speciellt orättvist.

Tyvärr var det dessutom en halvlek som gick i moll eftersom Sören Rieks blev hårt kapad och tvingades utgå skadad. En vanvettig tackling som både var våldsam och totalt onödig. Borde gett rött kort, men Luleåspelaren klarade sig med gult.

I andra halvlek bytte Malmö runt en del. Anders Christiansen och Taha Ali kom in samtidigt som Rydström även rörde runt och flyttade ner Sebastian Nanasi som vänsterback - givetvis en följd av att Luleå inte gjorde några intentioner av att försöka avancera uppåt i plan men likväl rätt överraskande. Nanasi trivdes emellertid fint och Malmö fick igång spelet bättre i andra halvlek. Det fortsatte dock lite i samma stil med att det sällan kändes sådär otroligt farligt.

Luleå försvarade sig ypperligt fint samtidigt som Malmö i perioder blev både för omständliga och långsamma. Kiese Thelin fick för få bollar att försöka hantera och på de många hörnorna var det helt enkelt inte tillräckligt bra.

Men till sist kom målet. Anders Christiansen hittade in till Sebastian Nanasi som kunde trycka dit segermålet lågt.

Luleå försökte därefter lyfta upp spelet lite, men 1-0 stod sig. Viktigaste sekvensen efter målet var att Sergio Pena drog på sig ett rött kort efter att ha fått syna det gula vid två tillfällen. Knappast ett solklart rött, men heller ingen domarskandal. Slarvigt av mittfältaren som sett pigg ut på försäsongen.

1-0. Ingen stor match, men vinst. Alltid något.

--------------
Bäst i dag? Nanasi, men också bra inhopp av AC och Ali framförallt.

Luleå kan be om ursäkt för idiottacklingen på Rieks, men behöver inte be om ursäkt för sitt spel. Det handlar om ett division 2-lag. De hade en chans och det var att ställa bussen. Det var inte långt från att det lyckades.

Domaren har det lite knepigt under perioder, men jag vill också hävda att det var en svårdömd match. Dels har vi underlaget som är extremt märkligt och helt enkelt ganska uselt, vilket skapar en hel del situationer som inte borde behöva uppstå och dels var ett av lagen individuellt sett betydligt sämre än det andra och kom sent in i alla situationer i princip, vilket också skapar märkliga situationer som är svårbedömda.
Bra läropengar för Tess.

Nu har vi därmed hamnat i en situation där vi måste vinna mot Degerfors. Såvida de inte drar på sig en massa kort mot oss - då kan det räcka med oavgjort. Dessutom behöver vi troligen vinna med en del mål för att få hemmaplansfördel i kvarten. Lika bra att köra över dem.