Magnus Haglund: "med organisation, samhandling och laganda ska HBK klara Allsvenskan 2021"
Kung Magnus - sluter cirkeln i Trelleborg.

Magnus Haglund: "med organisation, samhandling och laganda ska HBK klara Allsvenskan 2021"

Utan stora ekonomiska resurser ska HBK vara bra på saker som man själva kan påverka.

Jag får tag på Magnus Haglund i bilen på väg till ett möte och bland det första han säger är att jag låter som jag kommer från Falkenberg! Ja den här intervjun kunde ju börjat bättre...

Hej Magnus!

Gratulerar till en väl genomförd säsong och Allsvenskan 2021, hur är känslan just nu?

-Tack, väldigt bra! Det har varite en tuff säsong med både Covid-19 och andra händelser som stört men jag är glad och stolt över vår prestation. 

Vad skulle du säga är den mest bidragande faktorn till HBK:s framgångar i år?
-Spelarnas vilja att underordna sig laget. Att överlämna sig själva till laget och göra saker som laget mår bäst av och kräver. Vi har jobbat målmedvetet och konsekvent med vår organisation och spelidé vilket har skapat en lagmaskin och gjort oss väldigt starka. 

Även kontinuiteten har bidragit?
-Det är alltid de bäst lämpade startar matchen. Kontinuitet är inget självändamål men bidrar till en samhandling som är svår att uppnå utan kontinuitet. Prestationen är alltid Nr 1 men konsekvensen av kontinuitet är ofta att prestationen förbättras vilket skapar en god spiral.

Jag gissar att det nu är fullt fokus på att få ihop ett slagkraftigt lag till Allsvenskan nästa år, på vilka positioner tycker du det är mest prioriterat att förstärka?
-Ingen särskild.Vi har hela tiden örat mot rälsen och följer med gällande tillgängliga spelare.Men det ska vara spelare som totalt sett gör laget bättre och spelare som vi har råd med. Sedan kan så klart skador innebära att vi behöver sondera marknaden. Vårt främsta konkurrenemedel i Allsvenskan ska vara att vi är extremt vältränade och välorganiserade. Vi ska ha ett starkt försvars- och anfallsspel som utvecklats tydligt. Vi ska ha en stark grupp där samhandling, sammanhållning, laganda och positiv energi är värden som har stor betydelse. Vi kommer aldrig ha råd att plocka spelare från "översta hyllan" utan ska vara väldigt bra på andra saker som vi själva kan påverka.

OK. Något nytt gällande en förlängning med Joseph Baffo?
-Där finns inget nytt att berätta men vi för en positiv dialog och är hoppfulla. 

Hur är läget med Viktor Ljung?
 -Viktor är med och konkurrerar fullt ut nästa år och har alla förutsättningar att nå samma höjd som tidigare. Han kan även konkurrera som mittback vilket han spelade i Värnamo - men jag ser honom främst som ytterback.  

Det har ju gjort ett antal kontraktsförlängningar i höst och med all respekt för vad dessa spelare har presterat i Superettan så saknar de i princip erfarenhet från spel i Allsvenskan, hur har era tankar gått där?
-Det är naturligt att det inte finns fullt med allsvensk rutin i ett superettanlag. Vi har inte ekonomin för att värva in allsvensk rutin utan tror på de spelare vi har där alla har  utvecklats det senaste ett och ett halvt året. Samtliga har blivit bättre till och med Ante. Med ytterligare tid tillsammans blir alla ännu bättre.Vi har en stark tro på våra egna spelare, de kommer klara sig mycket bra i Allsvenskan. Vi väger in alternativ mot spelarna vi har och frågar oss hur de utomstående kan anpassa sig till vårt sätt att spela? Kommer de att passa in och göra HBK bättre? Det är den värdering som alltid måste göras. 

HBK har ju en uttalad strategi att satsa på talanger från den egna akademin vilket är svårt att inte tycka om. Vad ser du som den största fördelen med denna strategi?
-Fördelen är att vi inte har någon stor plånbok att värva med utan måste skapa själva. Rasmus var t ex en bänkspelare när jag kom men utvecklades och växte. Vi skapade RWP själva och sedan kunde han säljas och rädda ekonomin. Vi skapar våra egna stjärnor. "Tot" fick sitt genombrott i år, han fick spela mer och mer och har tagit kliv. Vår starka akademi producerar bra spelare, tar vara på  dem och utvecklar dem. 

Samtidigt kan jag tänka mig att strategin inte alltid är helt enkel att förena med den den sportsliga ambitionen. Hur gör ni era avvägningar här, t ex mellan era egna spelare och de som finns tillgängliga på marknaden?
-Vår ambition är Allsvenskan och då med minst halva truppen egna spelare från akademin. Detta kryddar vi med hemvändare och även andra spelare utifrån för att stärka laget. Exempel på hemvändare är Ante och Mikael Boman medan Joel Allansson exemplifierar den andra kategorin. 

Jag har ibland funderat på om inte de yngre talangerna borde kunna få chansen ännu tidigare?
-Det beror på vad man vill att HBK ska vara. BP har en ännu större andel egna talanger än oss men åker jojo mellan Allsvenskan och Division 1. Vi har en allsvensk ambition. Då behövs en mix av egna spelare som är basen men även äldre mer rutinerade spelare, det är svårt nog att vara topplag ändå och vi hade inte gått upp annars. De flesta spelare är "late bloomers" förutom extrema talanger som Sead och Ljungberg som slår igenom tidigt. De flesta unga spelare har mycket att lära och pendlar i sina  prestationer. De ser inte samma spellösningar som de lite äldre utan behöver sällskap i sin utveckling med rutinerade spelare som ger en ryggrad. Den bästa modellen för att få fram spelare är att slussa in några unga i taget, men allt tar sin tid och kräver läropengar.  I Allsvenskan är andelen egna produkter mellan 30-50 %. HBK ligger på 65% och 69 % om man räknar närområdet. Vår filosofi/ideologi har även en ekonomisk grund - vid en försäljning tar vi hela uppsidan själva vilket vi kan balansera mot resultatkraven.

Många menar ju att erfarenhet av seniorspel är väldigt viktig för en ung spelares utveckling. 2018 var Rasmus utlånad till Värnamo och i år har Oliver Hintsa varit på lån i Tvååker, båda med gott resultat. Är det aktuellt att i större utsträckning låna ut unga spelare som står utanför HBK:s startelva framöver? 
-Det finns helt klart en poäng med att få seniorerfarenhet för unga spelare. Vi tittar på varje ensklit fall hur förutsättningarna ser ut och det kan absolut bli aktuellt med fler utlåningar under 2021.

I en med allsvenska mått lite mindre klubb som HBK utgår jag ifrån att det blir extra viktigt hur resurserna används vid truppbygget. Vad skulle du säga är det bästa sättet att få ut så mycket som möjligt av de begränsade resurserna?
-Det bästa är att jobba med de spelare vi har på plats. Vi tror stenhårt på att utveckla de vi har, fylla på underifrån och värva spelare utifrån som vi har råd med och som spetsar laget. 

Hur fungerar HBK:s scouting idag och hur brett sonderar ni marknaden?
-I Division 1 sker scouting ofta på så sätt att vi känner tränare som analyserar sina motståndare, vi får tips från kollegor i ettan. Ett bra exempel är Pelle Olsson som nu är ny hos oss, han tipsade om bl. a Samuel Kroon. Vi får tips från bl a, agenter som specialiserat sig på Div. 1. När tips kommer in kollar vi ofta video först, sedan har vi skickat Reine (Almqvist som nu lämnar) för att studera spelare på plats. I Superettan har vi järnkoll själva, och på Allsvenskan per automatik eftersom den serien är så lätt att följa. Så i Sverige scoutar vi  från Div.1 till Allsvenskan och har bra täckning, men vi får ännu bättre koll nu med Pelle som har ännu större kännedom om Ettan. Norden scoutar vi genom  kollegor och agenter i Norden. För övriga världen får vi agenttips som vi följer upp. Pelle kommer nu in med ett gott fotbollsöga precis som Reine haft och blir en stor tillgång.  

Vad behöver HBK utveckla i sitt spel för att klara Allsvenskan? 
-Vi behöver bli vassare i alla delar av spelet. Förflyttningar i försvarsspelet kommer att bli viktiga så det behöver vi utveckla och bli riktigt solida försvarsmässigt. I vårt eget etablerade spel har vi tagit ett stort kliv under hösten, det behöver vi fortsätta utveckla och även och utveckla de spelartyper vi har anpassat för vårt spelsätt. I Allsvenskan kommer det också ges mer utrymme för kontringar så det spelet behöver vi vässa och utveckla. Vi behöver också vässa våra offensiva fasta situationer så att vi kan göra fler mål på dessa. Även de defensiva fasta så klart även om vi inte släppt in ett enda mål på dessa i år vilket är helt otroligt, jag har själv aldrig varit med om något liknande innan.  

Varför tror du att Varberg och Mjällby lyckats så bra i Allsvenskan i år?  
-De har använt sig av helt olika filosofier. I Varberg har man byggt vidare med kontinuitet och det självförtroende man byggde ifol. Mjällby har haft en större spelaromsättning och även bytt tränare men båda lagen har hittat spelsätt som har varit vägvinannde. Bra försvarsspel och bra i sitt kontringsspel. 

Varberg får ju också sägas ha lyckats väldigt bra med att hitta fynd i Division 1 som även klarat sig bra i Allsvenskan?
-Jämför man med Varberg så bygger vi trupper på helt olika sätt. Varberg har ingen tradition av att producera egna spelare. De får fram få egna spelare och tvingas därför värva in fler utifrån. Det är olika filosofier, vi är skickliga i vår akademi men Varberg har inte alls den historiken, alla har sitt sätt att jobba. 

Ja alla har sitt sätt att jobba. Och med två vitt skilda men framgångsrika filosofier har Halland i varje fall två lag i Allsvenskan 2021!

Vi tackar den sympatiske Magnus Haglund för hans tid och önskar stort lycka till med HBK framöver. 



 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2020-12-03 21:32:59
Author

Fler artiklar om Halmstads BK