Målfyrverkeri i cupgenrepet mot Elfsborg
IFK Norrköping tappade till slut ledningen i cupgenrepet mot Elfsborg efter en sen kvittering av gästerna.

IF Elfsborg stod under tisdagseftermiddagen som motståndare när ett relativt ordinarie IFK Norrköping genrepade inför helgens premiär i Svenska Cupen. Det blev en match där underhållningsvärdet till stor del var högt, och visst märktes det även på spelarna att medvetenheten om att tävlingssäsongen och tävlingsmatcherna stundar fanns där.

Fart, fläkt och underhållande fotboll präglade till stor del genrepet inför det stundande cupspelet när IFK Norrköping tog emot fjolårets succélag Elfsborg på Platinum Cars Arena under tisdagseftermiddagen. Peking ställde upp med vad som sannolikt kan komma att vara samma startelva som man ställer på benen när det på lördag är dags för premiär i Svenska Cupen mot GIF Sundsvall. En spelare som är värd att hålla ett extra öga på är Kevin Álvarez, som hittills under Rikard Norling sett någorlunda intressant ut på sin högerkant, framför allt offensivt. Kanske kan han, trots allt, växa in i rollen och bli betydande för Peking under året. En annan spelare är Dino Salihovic, som återigen fick chansen från start och som fortsatt ser intressant ut.

Själva matchen då? Elfsborg inledde klart starkast, och lyckades i och med sitt höga presspel med att trycka ner Peking under de första tio-tolv minuterna. Pressen och den intensiva matchupptakten resulterade även i att Elfsborg tog ledningen med 0-1 redan innan matchuret hade slagit fem minuter, detta genom Rasmus Alm som förvaltade ett inspel bakom en chanslös Oskar Jansson i IFK-målet.

Peking spelade sig dock mer och mer in i matchen, och firma Haksabanovic-Levi-Adegbenro vaskade efter en knapp kvart fram flera målchanser som helt klart kunde resulterat i ett mål. Men mål skulle det bli, och det efter att Sead Haksabanovic i den tjugonde minuten snappat upp bollen en bit in på offensiv planhalva innan han serverade nyförvärvet Samuel Adegbenro som avancerade, vek in i straffområdet och sköt 1-1 med viss hjälp av en styrning från Joseph Okumu i Elfsborgs backlinje. Efter Adegbenros kvittering dröjde det inte länge förrän vändningen var fullbordad, när just Adegbenro låg bakom och assisterade Jonathan Levi i minut trettiotre fram till 2-1 efter slarv i passningsspelet från de gulsvarta gästerna från Borås. Samma gulsvarta gäster fortsatte dock första halvleks målkavalkad med att göra 2-2 genom Kevin Holmén på en frispark som orsakades just på grund av Elfsborgs höga press och slarv i uppbyggnadsspelet från Pekings sida, något som även Elfsborg hade problem med i den första halvleken. Peking valde inte sällan att starta igång spelet med en kort inspark från Oskar Jansson, för att sedan hamna under omedelbar press. Detta kan lämna mer att önska, men samtidigt är det inte mer än hålla med Alexander Fransson i hans uttalande i paus: Ska man lära sig behärska det spelet så måste man också våga spela det.

När det andra halvleken sparkades igång så var det nog fler än undertecknad som trodde och hoppades på att den första halvlekens underhållande spel skulle återupptas även i den andra halvleken, men istället blev matchen mer och mer avslagen ju längre den led och de riktigt heta målchanserna lyste med sin frånvaro. Delvis, och helt rimligt, på grund av alla de byten som genomfördes på klassisk försäsongs-manér där båda lagen valde att ge sina yngre förmågor chansen. Precis innan alla dessa byten genomfördes han dock Sead Haksabanovic säga sitt när han på nytt gav Peking ledningen med ett vänsterskott, efter ett fint förarbete av redan inbytte Abdulrazak Ishaq. Detta i den sjuttionde minuten.

De avslutande tjugo minuterna var i all välmening inte de mest välspelade man sett, och den största höjdpunkten var när Rikard Norling mycket oväntat tog hand om ett inkast för sitt Norrköping. Målproduktionen skulle dock inte sluta vid 3-2, för när matchklockan stod på nittiotre kvitterade Elfsborg med matchens sista spark efter en rörig sekvens där Jacob Ondrejka till slut var sist på bollen och kunde sätta dit kvitteringen som därmed också blev slutresultatet. Slutresultatet i en match som lämnar en känsla efter sig av att man, försäsong till trots, ser fram emot att återigen få uppleva högklassig fotboll.

I övrigt fick vi även se Mjällbyförvärvet Viktor Agardius göra sina första minuter i IFK-tröjan, i en match där han dessutom fick ta över kaptensbindeln när han kom in i ett för stunden ungt IFK-lag. Nu återstår det att se om Peking är redo att ta sig an tävlingssäsongen 2021, att döma av tränare Norlings reaktion efter matchen så är det ett relativt förberett lag som kliver in i Svenska Cupens gruppspel mot GIF Sundsvall på Lördag.

Startelva IFK Norrköping: Oskar Jansson, Linus Wahlqvist, Marco Lund, Henrik Castegren, Kevin Álvarez, Alexander Fransson, Dino Salihovic, Christopher Telo, Jonathan Levi, Samuel Adegbenro, Sead Haksabanovic

Startelva IF Elfsborg: Tim Rönning, Johan Larsson, Christopher McVey, Joseph Okumu, Simon Strand, Robert Gojani, Kevin Holmén, Samuel Holmén, Rasmus Alm, Jeppe Okkels, Marokhy Ndione