Malmö - AIK 3-2 - Hur enkelt som helst

Malmö är klart för semifinal efter att enkelt ha besegrat AIK på plastet på IP.

Kvartsfinal i cupen mot AIK. Stormöte. Två av Sveriges elefanter. Såklart oerhört olyckligt att en sån match ska behöver spelas på plastet på IP, men det är som det är.
Hursomhelst fick Milos Milojevic trolla lite då även Anders Christiansen fick ansluta till Adi Nalic, Ola Toivonen, Oscar Lewicki och Jonas Knudsen i skaran som fick hålla sig utanför.
Det gav följande startelva
Dahlin
Larsson, Nielsen, Moisander, Olsson
Peña, Rakip, Nanasi
Berget, Abubakari, Birmancevic

Första halvleken spelades i högt tempo. Malmö dominerade spelet och AIK låg mest på kontringen men var inte ofarliga i sina omställningar. Inte minst Nabil Bahoui var spetsig och ett ständigt orosmoln. Malmö hade mycket chanser runt straffområdet och en del farliga skott, men det var nog framförallt en lång rad olika straffsituationer som det diskuterades mest i efterhand.

Samtidigt som AIK föll i perioder ganska lågt hade man ändå ett starkt presspel och vid flera tillfällen fick man, eller var nära, att vinna boll för att ställa om vasst. När spelarna gick till pausvila var det efter en halvlek som svängt något men där Malmö i perioder fått ett bastant grepp om händelserna och känslan var att hemmalaget "borde" varit i ledning - Inte minst efter att Berget haft bollen tidigt i ribban.

Andra halvlek inleddes i samma stil och Malmö vaskade fram en hörna. Då. Nästan som en blixt från klar himmel. 1-0 till AIK. Ett anfall på högerkanten slutade med ett inspel som till sist hamnade hos Nabil Bahoui som var iskall och placerade in bollen från straffområdesgränsen.

Tungt, men Malmö lät sig inte nedslås och bara några minuter senare hade vi 1-1. En hörna från höger hamnade vid bortre stolpen hos Lasse Nielsen. Den danske giganten nickade in bollen centralt där Abubakari skarvade bollen vidare och såg dök Sebastian Nanasi upp och skickade in 1-1. Mycket välförtjänt.

Det var Malmö som höll i taktpinnen och med dryga kvarten kvar hade man för första gången ledningen och det var på nytt efter en fast situation. Inlägg och till sist hamnade bollen hos Moisander som i duell med AIK:s Nordfeldt i mål stötte bollen i mål. Skum situation, men 2-1 till di blåe. Moisanders första mål i Malmö.

Men även den här ledningen blev kortvarig. Inhopparen Amar Abdirahman Ahmed drev fram bollen till vänster, bröt in och tog sig in, väl enkelt, mellan Rakip och Nielsen. Bollen hamnade hos Bahoui och så var 2-2 ett faktum. Starkt av AIK att fortfarande vara med i matchen - Matchbilden dominerades stort av Malmö.

Den återstående kvarten blev mållös efter att Malmö fortsatt dominera men det var få chanser av riktigt hög kvalitet. Förlängning.

Ingenting förändrades i förlängningen. Malmö ägde mest boll och vaskade fram ett riktigt bra läge när Peña drog på från straffområdesgränsen men en AIK-are täckte skottet och hörna istället för mål. Och så såg det ut. Två lag som blev allt tröttare, men hemmalaget låg klart närmast en seger sett till spelet.

I slutet av förlängningens första kvart brände det sen till. Först tappade Peña bollen oerhört olyckligt som sista man och Abdirahman Ahmed drev på. En oerhört märklig situation slutade med att Abdirahman Ahmed och Peña båda såg helt slutkörda ut. Peña föll och bröt på ett ytterst märkligt sätt. Möjligen var Peña först på AIK-aren men jag tycker faktiskt det ser ut som att han landar på bollen och sen sparkar AIK-aren på honom i sitt försök att skjuta. Otrolig märklig situation och jag förstår såklart att AIK-arna ville ha straff.

Men domaren friade och i anfallet därefter får istället Malmö straff när bollen, enligt domaren, tar på Bahouis arm. Även här förstår jag att AIK-arna tyckte det var tveksamt, men jag tyckte själv att det var oerhört svårt att se exakt var bollen tog även på repriserna.
Straff blåst hursomhelst.

Veljko Birmancevic, som haft en anonym match, la upp bollen och sköt in 3-2 iskallt. Firande hos publik och gult kort för att han drog av sig tröjan.

AIK försökte svara upp men skapade väl egentligen ingenting. Istället hade Malmö några farliga omställningar och allra närmast var Veljko när han sköt i stolpen från distans, men 3-2 stod sig.
Sett över 120 minuter klart rättvist, men jag förstår såklart att AIK-arna tyckte att det var kämpigt med straffen som blev.
Å andra sidan hade vi ju onekligen rätt många situationer som kunde blivit straff.