Malmö FF - Degerfors
3 - 0

Malmö FF - Degerfors IF 3-0
Abubakari imponerade!

Solsken, seger och en gedigen insats av Malmö FF som inte lät Degerfors dra nytta av himmelsblå Champions-bakfylla!

Trots ynka en poäng på de två senaste allsvenska matcherna hade Jon Dahl Tomasson åter valt att rotera friskt. Och vem kan klandra honom, sett till att vi på tisdag har en av de viktigaste matcherna för föreningen på flera år.

Startelvan utan AC, Lewicki, Colak, Rieks, Nielsen, Larsson och Berget kändes en aning äventyrlig, men naturligtvis också spännande med många intressanta startmän, inte minst MFF-debutanten Martin Olsson.

Frågan var naturligtvis hur detta skulle påverka laget? Det har ju inte varit hundraprocentig utdelning vid tidigare rotation, men i vissa matcher har de unga pågarna som fått chansen överraskat väldigt positivt.

Inramningen var i alla fall härlig från början med hymnen framförd live av delar av MSO och en fin vokalist som sjöng vackert på klingande skånska. Därefter hölls en tyst minut för mångårige MFF-medarbetaren Einar Malmborg. Värdigt och vackert.

Matchen började i bra tempo där MFF ganska väntat hade mycket boll. Matchens första farlighet var dock gästernas, då Franz Brorsson var en välklippt tånagel från att stöta in ett Degerforsinlägg i eget mål.

MFF:s första riktiga målchans kom efter en kvart då Malik Abubakari läste en hemåtnick från en Degerforsförsvarare och fick en tå på bollen innan den nådde Jeffrey Gal i DIF-målet. Abubakari var överhuvudtaget mycket rörlig och aktiv från början.

Matchen var annars fortsatt chansfattig och båda lagen hade svårt att producera något av högre kvalitet i sista tredjedelen. MFF kom fram flera gånger på båda kanterna, men antingen var inläggen för svaga eller saknades det folk i boxen.

Intentioner fanns även att spela sig fram centralt där framför allt Nanasi visade sig mycket, men unge Sebastian överarbetade ofta situationerna när han kom rättvänd framför Degerfors straffområde.

Efter trettiotre minuter fick just Nanasi ett drömläge att ge MFF ledningen. Malik Abubakari vann bollen starkt efter en djupledsboll från Adi Nalic. Abubakari slog en utmärkt passning snatt inåt bakåt till Nanasi som dessvärre curlade bollen utanför.

Trist såklart, men ändå en indikation på att hemmalaget började få mer grepp om händelserna. Sakta men säkert började attackerna bli fler och se lite vassare ut. Martin Olsson började varva upp och tog sig fram fint flera gånger på vänsterkanten.

I fyrtiotredje minuten fick MFF ett bra frisparksläge och vem skall man kalla på i dessa dagar om inte vår nya Golden Boy, Veljko Birmancevic. Birma lade upp bollen och sköt hårt och lågt i målvaktens hörn och 1-0 var ett faktum!

Kort efter målet var det nära igen, först för Birmancevic på en djupledsboll och direkt därefter för Abubakari som tvingade Jeffrey Gal till en bra räddning. MFF fick nöja sig med att gå till pausvila med ett måls ledning.

Totalt får man ge det nykomponerade och orutinerade laget godkänt efter en defensivt solid halvlek och där man sakta växte in i matchen mer och mer. För mig var nog Abubakari halvlekens spelare, då han var väldigt rörlig och delaktig i anfallsspelet. Här finns stor potential.

Jon Dahl Tomasson valde att byta ut målskytten Birmancevic i paus och in kom Jo Inge Berget. Sannolikt för att se till att Birmas ben är i topptrim på tisdag.

Berget hamnade direkt i hetluften då han några minuter in i andra halvlek sannolikt berövades på en straff. Jeffrey Gal tappade bollen framför Jo Inge som tog den med sig för att sedermera bli nedriven av DIF-målvakten. Har man minsta koll på Berget så vet man att den mannen aldrig filmar och det var helt uppenbart att domaren Fredrik Klitte gjorde en rejäl blunder.

MFF lät sig dock inte nedslås. Martin Olsson som verkligen visade upp sig som ett utmärkt nyförvärv kom loss från vänster och tvingade Gal i DIF-målet till en bra räddning och i sekvensen efter provade först Anel Ahmedhodzic och sedan Malik Abubakari med varsin cykelspark, dock utan att få in bollen.
Degerfors stack dock upp i några få men lite halvfarliga attacker där framför allt Abdelrahman Saidi var den som hotade.

Efter en dryg timme av alldeles utmärkt spel vinkade Martin Olsson till bänken för att få byta. Han tog sig åt baksidan och stretchade ut och det är en aning oroväckande sett till Olssons skadehistorik, men han får ändå inte spela mot Ludogorets så veckan får ägnas åt vila för 33-åringen.

Olsson byttes ut och in kom Eric Larsson. Samtidigt valde JDT att plocka av Nanasi och Erdal Rakip och Anders Christiansen och Oscar Lewicki äntrade planen. Det tål att sägas att MFF:s bänk var av det vassare slaget idag.

Jag nämnde Malik Abubakari som den kanske bästa spelaren i första halvlek. Han var inte sämre i andra och efter sextionio minuter fick han lön för mödan. På ett inspel från AC misslyckades han med det första avslutet, men vann urstarkt tillbaka bollen och kunde trycka in 2-0 från nära håll.

Efter 2-0 förrycktes matchen en aning av några skadeavbrott på först Anel och sedan Jo Inge. Anel som fick lite näsblod efter en magisk glidtackling kom på fötter igen, men Jo Inge tvingades gå ut efter endast en dryg halvtimmas spel. Det är inte utan att detta oroar, då Berget är en av de viktigaste pjäserna då det vankas tuffa Europamatcher. In i stället för Jo Inge kom unge Noah Eile som blott nitton år gammal gjorde allsvensk debut!

Till slut kom dock 3-0 alldeles underbart vackert. Allsvenskans största stjärna, Anders Christiansen smekte upp en frisparki bortre krysset i den åttioåttonde minuten och det som kanske kändes som en liten mellanmatch innan tisdagen, blev en alldeles egen liten juvel att glädjas åt.

Kul att det unga gänget som startade såg till att vinna sin del av matchen, kul att Martin Olsson visade klassen direkt och framför allt kul att se hur bra Malik Abubakari spelade. Vi behöver en backup till Antonio Colak och vi tycks ha hittat honom. Väl scoutat MFF!

Lite jobbigt är det att Berget gick ut skadad då det hotar hans medverkan mot Ludogorets och även tråkigt att Martin Olsson tvingades utgå. Vi får hålla tummarna för ett snabbt tillfrisknande!

Totalt sett en fin match av Malmö FF. Vi är ett väldigt bra lag och bäst idag var i mina ögon Malik Abubakari.
Nu kan vi blicka framåt och fokusera på att sparka in dörren till Champions League!