Malmö FF - IFK Norrköping
3 - 0

Malmö FF – IFK Norrköing 3-0: Vecchia dödar seriefinalen
Ljusblåa firar nyförvärvet Vecchias första mål för MFF.

Tidig seriefinal. Thelin knoppar in ett Thelin-mål och Vecchia curlar in ett Vecchia-mål innan Ali sulfintar in ett Ali-mål. Och det blev en långtråkig afton för stackars Johan Dahlin.

Det fanns några frågetecken om startelvan denna dag. Skulle Tinnerholm vara fit for fight och skulle Sergio Pena starta efter tisdagens generalhjärnsläpp?

Henrik Rydström valde att göra det så enkelt som möjligt. Då Anton inte var tillgänglig ersatte Joseph Ceesay, medan Pena fick ta plats i sin vanliga roll.

Och formationen såg ut som det vanliga 4-2-3-1:

Thelin
                  Vecchia – AC – Nanasi
                        Hugo L – Pena
Bussanello – Cornelius – Nielsen – Ceesay
                               Dahlin

Norrköpings kapten Totte Nyman vann slantsinglingen och valde direkt att byta sida, för att förhindra att de himmelsblå skulle få anfalla mot sin klack i andra halvlek. Problemet med det greppet var att hemmalaget fick anfalla mot den himmelsblå kortsidan i första halvlek i stället.

Spelmässigt var första halvlek riktigt bra. Hemmalaget dominerade egentligen genomgående, med ett litet tapp av momentum några minuter mot slutet då inbytte Kristoffer Khazeni ställde till litet oreda med några fina trixigheter i samband med att Pena och Cornelius slarvat bort bollen varsin gång.

Jämfört med tidigare matcher fick Malmö till uppbyggnadsspelet ännu bättre. Norrköpings försök att pressa högt var lönlösa, hemmaspelarna triangelspelade sig enkelt förbi. Ofta gick det fort och ofta slutade det med en rättvänd mittfältare med flera meter tomt gräs framför sig.

Ett mönster som känns igen sedan tidigare var dock att det inte skapades så mycket klara chanser. Flera riktigt fina anfall, med luriga kombinationer, farliga inlägg, hotande instick, men ändå få riktigt vassa lägen.

Ändå var det logiskt att Isaac Kiese Thelin redan efter 13 minuter fick fira framför hemmafansen. Kraftfullt vann han en nickduell på Christiansens hörnspark. Skönt att laget får utdelning på någon av alla hörnor som skapas.

Andra halvlek inleddes i något lägre tempo men fortfarande med påtaglig Malmödominans.

Men efter en kvart blev det mer Norrköping. Ungefär i samma veva som kapten Anders lämnade planen till förmån för Taha Ali. Denne gick in på högerkanten medan Sebastian Nanasi klev in centralt. Här blev det några frustrerande minuter när man undrade om Norrköping likt Kalmar i hemmapremiären skulle hota på allvar trots att Malmö sett så mycket bättre ut den första timmen.

Men så inte idag. Norrköping såg möra ut efter att få jaga enormt i första halvlek och lyckades aldrig skapa någon riktig målchans. Även med en lägre utgångspunkt och mindre bollinnehav var det Malmö som kändes farligare.

I 70e minuten skickade Nanasi ut bollen till Vecchia på vänsterkanten. Och medan tre malmöiter löpte in i straffområdet drev Stefano in i straffområdet och placerade med insidan in bollen i bortre burgaveln.

– Det är  så där 80 procent av mina mål ser ut, skrattade han när Discovery efteråt intervjuade om Vecchias första mål i himmelsblått.

Det blev det sista Vecchia gjorde i matchen, då han ersattes av Sören Rieks. Vecchia ser bättre ut för varje match. Idag kombinerade han fint med AC några gånger i första halvlek. Han har också egenskapen att kunna hålla i boll även i trängda lägen. Viktigt för ett lag som måste hantera krympta ytor och ofta utsätts för press av motståndarna.

Med Rieks inhopp fick Nanasi återgå till sin ursprungliga högerytterroll. På plan började matchen kännas litet avslagen, något som dock inte återspeglades av sången på läktarna.

Fortfarande var det Malmö som såg farligare ut, bland annat efter ett farligt anfall från vänsterkanten. I samband med det gick bollen ut till Hugo Larsson, som fint stack in bollen mot Taha Ali, som tog emot bollen nästan i målområdet efter en liten skarv av Rieks. Norrköpings målvakt Oscar Jansson kom ut så nära att det blev svårt för vanliga fotbollsspelare att göra så mycket i det läget.

Taha, han gör en sulfint för att i nästa ögonblick toffla in bollen i öppet mål från snäv vinkel. Det var 3-0 och matchen stendöd.

Med fem minuter kvar ersattes Pena, Nanasi och Bussanello av Lewicki, Zeidan och Martin Olsson. Den sistnämnde var nära att göra ett fjärde mål när han fick en smaskig volleyträff efter en hörna på stopptid.

Sammanfattningsvis var detta en match där Malmö FF var två nummer för stora för serietvåan Norrköping, som faktiskt inte lyckades skapa en skarp målchans.

Några observationer:

Det var länge sedan vi sett Malmö lyckas spela av en match i ledning. Där man kunnat sitta avslappnad i en andrahalvlek. För mig var det den stora frågan i halvtid:

Har Rydströms lag utvecklats så att man kan fortsätta att dominera med boll för att bara kontrollera och spela av matchen?

Kunnandet för detta finns, men det förverkligades inte riktigt. Med en halvtimme kvar gick det grus i passningsmaskineriet. Det positiva denna gång var dock att försvarsspelet såg tryggt ut, samtidigt som man hotade då och då när man fick boll. Vilket också ledde till Vecchias 2-0-mål som i praktiken stängde matchen.

En stor fråga i förväg var hur Joseph Ceesay skulle klara av att hålla Norrköpings stjärna Arnor Sigurdsson på mattan. Här fick vi ett mycket positivt svar, Ceesay såg stabil ut hela matchen, islänningen kom egentligen aldrig loss. Delvis för att han tvingades arbeta så mycket bakåt.

Joseph fick också för första gången spela mot sin bror Jesper, som kämpade på bortalagets mittfält. Det andra möjliga brödramötet berövade Rydström oss på. Medan Andri Gudjohnsen ersatte bortalagets Christoffer Nyman släppte MFFs tränare aldrig in lillbrorsan Daniel.

Bortalaget mönstrade tre man med förflutet i MFF: Arnor Traustason och Laorent Shabani var med från start, medan Yahya Kalley hoppade in i andra halvlek.

Prestation under press 1:
Före matchen intervjuades Hugo Larsson om det stora intresse som finns från snart sagt varje storklubb i Europa: om han ber sin agent att inte säga något så att han inte påverkas negativt.

Men nej, Hugo berättade att han är nyfiken och vill veta vilka som är intresserade. Och så går han ut och gör ännu en högkaratig insats.