Malmö FF - Kalmar FF 3-1
Äntligen!!

MFF har börjat allsvenskan på ett helt ok sätt utifrån att laget ligger på en helt ok tredje plats med klart med häng på toppen. Det negativa är att laget släpper in i mål varje match. Utifrån detta så möter man Henrik Rydströms Kalmar som börjat allsvenskan på ett betydligt bättre sätt än på många säsonger. Det slutade med att MFF tog en förhållandevis stabil seger för det är värt. Skönt en kylig försommarkväll på plats.

Denna matchrapport skrevs på pressläktaren och ha gärna överseende över den överpeppade tonen då jag var så oerhört lycklig att få vara på plats.

Matchens första riktiga farligheter kommer i den sjunde minuten när Berget, hittar AC som snabbt spelar till Colak som tyvärr skjuter rakt på Hägg Johansson i Kalmars mål. MFF började klart bäst och hade ett högre tempo än Kalmar i början av matchen.
MFF bryter ett anfall och Rakip får en boll strax höger om Kalmars straffområde, där och då halkar Hägg Johansson i Kalmars mål och Rakip chansar med ett skott utifrån och den går i mål. Erdals första mål för säsongen och MFF börjar i ett rysligt tempo.
Kalmar kommer snabbt till en chans där Marko behöver göra en räddning.
Strax efter kommer MFF till en ny chans där Beijmo slår en bra cross mot Veijko som tyvärr inte får till touchen och Kalmar kan rensa.
Total överlägsenhet från MFF första 12 minuterna men det skulle komma mer.
MFF pressar oerhört högt och både Beijmo och Anel är uppe halvvägs in på Kalmars planhalva vilket öppnar upp det bakåt. Kalmar kommer inte till några större farligheter men varje kontring kan av historien vara ett mål bakåt för MFF denna säsong.
Första kvarten är Malmös rakt igenom och det är skönt att för en gångs skull se MFF dominera på ett sätt som vi alla vet att spelarna kan i allsvenskan.
När det gått snart 20 minuter har tempot avtagit en aning och Kalmar verkar ha hittat sitt spel en aning mer. Jag börjar lite smått fundera vilken typ av dialekt som Henrik Rydström har men jag hinner göra det länge innan Kalmar kommer till en chans med ett skott som tar på täckande MFFare.

Jag noterar att trots MFFs höga press och press på bollhållaren så är ändå många långa bollar på Bengt och MFFs mest klara chanser har skapats genom att spela sig igenom med snabba pass men trots det brukar anfallet börja med långa bollar från Anel, Beijmo eller Marko.
Matchens första hörna går till Kalmar chockerande nog när Beijmo missar en rensning. Totalt ofarlig kort hörna, nästan fascinerade dålig hörna med tanke på att det är proffs vi pratar om.
Kalmar kommer i stället i en snabb chans som renderar i absolut ingenting utan den tar på en Kalmarit och ut.

Vi ser att klockan har nått 25 minuter och tempot är inte kanon. MFF kommer inte riktigt förbi Kalmars press och har svårt att komma till riktiga chanser. Det gör förvisso inte Kalmar heller men en 1-0 ledning känns inte säkert och MFF får fortsätta pressa fram chanser.
Jag noterar att domaren Fredrik Klitte är oerhört petig om var bollen ska ligga i samband med frisparkar. Den kommande frisparken är Malmös närmsta chans senaste kvarten då bollen sparkas bort av Kalmar. Någon minut senare får Veijko en chans men missar fullständigt med att skjuta på mål.

MFFs första hörna kommer från vänster och slås av AC in mot straffområdet, den nickas undan utan problem av Kalmar. På efterföljande bollen in är Beijmo nära att få en tå på bollen men den hamnar hos Hägg Johansson.
Malmös andra hörna slås återigen från vänster av AC och denna är snäppet längre och Colak får huvudet på bollen men tyvärr utanför.
Direkt efter kör Kalmar ett kort utspel som AC bryter som spelar till Berget och PANG där kommer Colak och sätter sitt andra mål för säsongen.
När MFF sätter in sin höga press har Kalmar stora problem med att hantera sitt passningsspel.

Jag tycker mig se att JDT bara njuter när han ser att spelet sitter.

Första gula matchen går till Pavle efter en rejält slarvig tackling på mittplan, har vi en ny Bonke månne med ett gult kort i snitt? Framtiden får utvisa detta tänker jag.

Sett till matchbilden borde MFF leda med fler mål och då är inte MFF ineffektiva utan är så pass överlägsna att detta skulle jag säga är årets hitintills bästa halvlek.
Kalmar kommer oväntat till en bra chans där MFF rensar i sista sekunden, skottet efteråt tar på en MFFare och Kalmar får en hörna. Hörnan är återigen resultatlös för smålänningarna.
Jag ser att AC i Olas roll springer betydligt mer och högre upp än vad Ola gjorde. Det gör att AC tar en del av Colaks ytor men innebär att Kalmar har fler spelare att hantera.
I 43 minuten får vi matchens första långa Knudsen utkast som hamnar hos Kalmars målvakt.
Jag är överraskad att den som låter absolut mest utöver Jonnie Fedel är allas våran Marko som driver på och dirigerar som han aldrig gjort annat.

MFF börjar med bollen i andra halvlek och jag har rutinerat tagit med mig lite varmt att dricka för det är rätt kallt i skuggsidan på stadion. De tappra åtta på andra sidan som håller igång har det riktigt gött i solen.
Nu får jag Veijko på nära håll och ska kolla lite extra om han såg så förvirrad ut som han gjorde i första.
En som sticker ut positivt idag är Beijmo som är precis överallt. Han gör det fantastiskt bra på sin kant och tar sig ständigt framåt. Eric har förhoppningsvis fått en rejäl utmanare i Felix om han fortsätter på liknande sätt framåt.
När matchen går upp mot femtio minuter så tycker jag det framstår med all önskvärd tydlighet att MFF ska spela med två sittande mittfältare för att kunna täcka för den hårda pressen.
Vilka härliga personer på andra sidan som sjunger min far han sa, jävla hjältar är ni.

Det verkar sätta igång MFF som kommer till sin första chans i andra halvlek, den fastnar förvisso på utanför straffområdet men jag kan svära på att Veijko fick energi av låten.
Den energin tvärdog när Kalmar kommer till sin första chans och slänger iväg ett bra skott men inte otagbart för Marko men som tyvärr går i mål. 2-1 till MFF och MFFs usla tendens av att släppa in mål i fotbollsmatcher fortsätter och måste nu snart vara uppe i över 20 raka tävlingsmatcher.

Kalmar har egentligen haft någonting men får nu luft under vingarna, MFF hamnar längre i plan men det är också på nåder som AC inte får med sig bollen på en kontring och få fritt blås mot mål.
MFF ska nu göra sitt första byte men innan det slår AC en frispark som når hela vägar till en viss Antonio Colak som gör 3-1 och sitt andra mål för kvällen!
MFF gör ett dubbelbyte ut går Erdal Rakip mot Franz Brosson och Veijko mot Nalic.

MFF kör därmed med fem backar för att hålla en ledning vilket kan verka sunt men ett MFF som ska försvara i 30 minuter kan jag inte tänka mig kommer hålla i längden. MFF är tydligt mer defensivt inriktade och kommer mer sparsamt till anfall rent generellt. Om Marko lät mest i första så är det Nielsen och Knudsen som skriker mest i andra. Jag hoppas att Brorsson kan danska då han är mitt i danskt smörrebröd.
MFF kommer till anfall efter att Nalic brutit bollen bra och spelat snabbt mot AC som släpper den och en Berget som skjuter på täckande Kalmarspelare och hörna MFF. Där kommer Colak högst och nickar tyvärr över. Jag tyckte mig se för en sekund att det var Mackan som hängde i luften, gjorde mig varm i kroppen för en stund.

Kalmar blir hela tiden straffade av sin vilja att spela längs marken. MFFs press är bra i den är matchen och spelarna kommer inte långt innan flera mffare är på spelaren. Ett tecken på den höga pressen är att Anel fått göra minst tre kvalificerade glidtacklingar vilket vi har saknat under inledningen av allsvenskan.
Vet inte om det osäkerhet med det kryper i hela kroppen när Kalmar närmar sig straffområdet. Kalmar har inte haft många kvalificerade chanser men försvaret är så fortsatt skakigt att minst boll skulle kunna glida igenom och ställa Marko i målet.
Ola gör sig redo för ett inhopp och tvåmålsskytten Colak går ut. I detta läge spelar MFF utan en renodlad anfallare. JDT verkar i mångt och mycket gå för att hålla MFF till enbart ett insläppt mål.
MFFs nästa farliga chans kommer snart därefter där Knudsen inkast ™ leder till att en Kalmarspelare får rädda på linjen.

Berget får bollen inne i straffområdet och det blir hörna till Malmö FF där AC ska ut och lägga den. Där har vi Nielsen som kommer högst och målvakten måste göra en hyfsat kvalificerad räddning och gör sig redo för nästa hörna. Aningen kortare hörna till Anel som nickar över.
Vi skriver 80e minuten när Kalmar kommer i ett snabbt anfall som stoppas av en för dagen mycket bra Pavle. MFF ligger på defensiven och ska verkligen bara försvara sin ledning, Kalmar kommer till en chans där Marko gör en bra räddning på ett skott som trots allt såg svårare ut än målet.

Ola går till anfall och försöker hitta Adi som har en bollmottagning som inte är av denna värld för det verkar som han är på månen när han tar emot bollen. Bollen hittar på något sätt ut till Ola som försöker placera in bollen men Hägg Johansson gör en bra räddning och lyckas hålla bollen när Jo-Inge kommer farande på returen.
Matchen ska nu spelas av och Kalmar ska hållas borta från straffområdet. MFF tar det lugnt och Lasse Nielsen varnas för passivt spel. En slarvig passning från Kalmar fångas upp av AC och MFF får en gratis chans. Det renderar i mer eller mindre ingenting.
Precis innan stopptid får MFF en hörna som AC ska slå, samtidigt som domaren lägger till tre minuter så resulterar hörnan inte i någonting.

MFF spelar av resten av stopptiden tills Kalmar får en bra chans som Jonas Knudsen kan rensa undan och kan trots allt se tillbaka på 90 minuter av väl genomförd fotbollsmatch och ett klart steg framåt jämfört med matcherna mot Östersund och Djurgården.
En bra seger och MFF gör årets bästa match i cirka 60 minuter och mot Kalmar så räcker det räcker det med råge.

Betyg:

Johansson – 2
Har inte mycket att göra och gör en kvalificerad räddning. Jag vill ändå säga att han gör en miss på målet men ursäktas en aning av ett passivt försvar.

Beijmo – 4
Hans bästa match sedan återkomsten och han är precis överallt på sin högerkant. Går framåt, stabil bakåt och kompletterar Berget på ett bra sätt.

Nielsen -2
En stabil dag på jobbet.

Ahmedhodzic – 2,5
En stabil dag på jobbet, gör det bra med ett antal glidtacklingar.

Knudsen – 2
Stabil bakåt, håglös framåt.

Berget -3,5
Mycket bra match av norrmannen idag. Sliter och gör jobbet, ständigt farlig gentemot Kalmars försvar.

Rakip  -2
Inte dålig, inte bra.

Vagic  - 3
Vill inte säga att vi har en ny Pekalski utan snarare är Pavle en ny egenfostrad Bonke med varningsgaranti. Gör mycket väldigt bra och en del mindre bra men utvecklas hela tiden.

Christiansen -4
I sin rätta position och är en av planens bästa i allt han gör. Borde kanske ha gjort mål för ett högre betyg men han visar idag varför han är allsvenskans bästa spelare. Missar dock på Kalmars mål.

Birmancevjic – 1,5
Stackars Veijko. Min chefredaktör beskrev det som kronisk brist på självförtroende och jag är beredd att hålla med avseende detta.

Colak – 3
Gör två mål och det är helt suveränt, kämpar på och jag tyckte mig se tendenser av Mackan under matchen. Tyvärr är han osynlig i stora delar av matchen.