Eleda Stadion, 2023-04-01 15:00

Malmö FF - Kalmar FF
1 - 0

Malmö FF - Kalmar FF (1-0): Tre poäng i den Allsvenska premiären

Allsvenskan är tillbaka. Di Blåe är tillbaka. Ett antal nya spelare ihop med gamla ansikten som återvänt, samt den nya huvudtränaren Henrik Rydström välkomnas stort under en himmelsblå sky inför över 21,000 förväntansfulla supportar på Eleda Stadion. Efter en fin hyllning med en tyst minut och en banderoll tillägnad åt Krister Kristensson sätter Malmö FF igång och efter en intensiv första halvlek, leder en tackling på AC till straff, vilket Isaac Kiese Thelin sänker i mål och ger Malmö ledningen



"Nu är det allsvenskan som gäller bara och förutsättningarna är fantastiska för oss. Och vi ska köra över serien" hördes det ifrån Sebastian Nanasi innan Allsvenskans start, efter en tuff säsong i fjol med tre olika huvudtränare och ett skadedrabbat lag ser nog alla fram emot vad det nya Malmö FF kan erbjuda. Henrik Rydström möter sitt gamla Kalmar FF och truppen som inleder årets säsong är som följande:
                         
                    Vecchia – Thelin – Christiansen
                    Nanasi – Peña – Larsson – Ali
                  Busanello – Cornelius – Tinnerholm
                                    Dahlin

Ersättare: Ismael Diawara, Lasse Nielsen, Martin Olsson, Oscar Lewicki, Patriot Sejdiu, Joseph Ceesay, Moustafa Zeidan, Hugo Bolin.

Första halvlek

Det tog en dryg minut för att Malmö FF skulle få deras första frispark, vilket skulle sätta tonen för resten av den först halvleken, där det stundvist kändes som att spelet knappt kunde få ett flyt på grund av alla gånger domaren behövde vissla på grund av det hårda spelet som ledde till att man såg spelare ligga ner på gräset gång på gång. Startstkottet sköts av Taha Ali med en boll inspelad av Isaac Kiese Thelin som flög förbi målet, tyvärr. Ali briljerade med teknisk bollkonst och kvicka löpningar, samt ett antal skott och inlägg som dessvärre inte ledde till mål.

Hugo Larsson sköt även ett märkvärdigt skott med en boll inslagen från den nyanlända Stefano Vecchia, som missar målet med ett par decimeter åt vänster. Den bästa chansen till mål i första halvlek måste ha varit av just Vecchia, som sköt 5-6 meter ifrån mål efter en boll från Thelin, men som räddades av Kalmars målvakt Ricardo Friedrich, som absolut behövdes på plan av Kalmar FF idag. 

Halvlekens avslutades av en mängd skott från Thelin, AC, Vecchia, Ali och Larsson. Det var ett väldigt flexibelt Malmö FF som spelade första halvlek, med spelare som inte var rädda att röra sig fritt på planen och utnyttja ytor som var tillgängliga.

Andra halvlek

Malmö FF vinner en hörna tidigt i den andra halvleken, men som inte leder till en större chans. Christiansen försöker med skott på mål, vilket följs av en frispark tre minuter senare och sedan ännu ett försök på mål denna gången av Derek Cornelius. Efter flertal skott av di blåe vinner Kalmar bollen vid den 60:e minuten och försöker på mål med ett långt skott, som räddas av Dahlin. Tack vare det starka defensiva spelet när Malmö FF förlorade bollen lyckades laget hålla Kalmar till under 10 skott under hela matchen, Derek Cornelius och Busanello utmärkte sig särskilt i backlinjen.

Minut 66 av speltid rivs Anders Christiansen ner i Kalmars straffområde, vilket leder till en straffspark som tas av ingen mindre än Issac Kiese Thelin. Med full fokus och rejält med kraft sätter Thelin i nätet och Malmö får äntligen fira säsongens första mål.

'80 hoppar Ceesay och Rieks in för Nanasi och Vecchia.
'87 hoppar Olsson in för Christiansen.

En felpassning av di blåe leder till ett farligt 1v1 läge för Kalmar, men skottet flyger högt ovanför mål. 

Peña får gult kort '94.

Reflektioner

Trots att Malmö under hela matchens gång försöker med 21 skott, 17 från inifrån straffområdet, så var det inte tillräckligt för att det skulle bli mål. Av de 21 skotten var endast 5 på mål, vilket leder till en del frågor kring vad Malmö behöver göra för att få in en målrytm. Sebastian Nanasi pratade om att köra över Allsvenskan denna säsongen, vilket di blåe lyckades göra i dagens match om man endast kollar på statistiken, med överläge i varje tillgänglig statistik.

Hade di blåe lyckats sätta ett mål eller två, i stället för enbart ett mål på straff, hade det utan tvekan varit en överlägsen och ostoppbar vinst med enbart några felpassningar och missförstånd. Men idag får man nöja sig med bra väder, bra atmosfär och tre välförtjänta poäng.

"Det finns inga skönare segrar än 1-0!"
 

Michael Barzegar2023-04-01 20:17:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?