Malmö FF - Östersund
1 - 1

Malmö FF - Östersunds FK 1-1
Comeback-Colak fick måla, men ej bli matchvinnare.

Östersunds målvakt Aly Keita lurade MFF på segern och mästarna är nu två poäng efter Djurgården.

Så var det dags att bänka sig på Stadion igen. MFF kom till start med en stark elva, inte minst då den "helkroppsskadade" Antonio Colak var tillbaka efter förra helgens frånvaro. Inte för att MFF var direkt trubbiga mot Häcken, men uppställningen kändes mer solid med en naturlig nia på topp.

Östersund, å sin sida, kom naturligtvis till Sveriges fotbollshuvudstad fullpumpade av självförtroende efter deras storseger med 5-0 mot Örebro i deras senaste match. Det var helt enkelt upplagt för en offensiv fotbollskavalkad mellan två lag i riktigt bra form.

Då Djurgården vann sin bortamatch under eftermiddagen mot Varberg var pressen en aning större på våra himmelsblå pågar för att inte tappa momentum inför mötet på Tele2 i omgång fyra. En seger idag skulle innebära en möjlighet att skapa ett trepoängsförsprång mot den tippade guldkonkurrenten i nästa match.

MFF inledde väldigt aggressivt med hög press, många maxlöp och med ett par tre riktigt fina närkamper från våra hårdingar Franz och Jo Inge. Däremot lyckades man inte riktigt nagla fast ett mer etablerat spel mot ett lågt ÖFK.
Samtidigt såg MFF ändå farliga ut och i den fjortonde minuten kom den första riktiga farligheten.

Antonio Colak löpte loss på högerkanten och slog in ett lågt inlägg som hittade Ola Toivonen som bredsidade bollen mot mål men en ÖFK-försvarare lyckades blocka till hörna.

Matchen fortsatte med kraftig MFF-dominans, men utan att hemmalaget lyckades skapa så mycket av det. Ett disciplinerat Östersund låg på rätt sida och höll MFF i schack i sista tredjedelen.

I matchminut tjugosex fick dock MFF ett väldigt bra frisparksläge, men Anders Christiansens hård skruvade skott kunde boxas ut av ÖFK-keepern Aly Keita.
Några minuter senare kom Sören Rieks till avslut efter förarbete av Ola Toivonen, men Rieks skott gick en decimeter över Keitas ribba.

Redan efter en dryg halvtimma tvingades MFF till matchens första byte. Jo Inge Berget gick ut av oklara skäl då han sett mycket pigg ut i matchens inledning och in kom Adi Nalic.

Nalic höll på att bli assisthjälte direkt då han friställde AC med en fin vrickning, men Keita kom ut och kunde avvärja. I sekvensen efter nickade Colak från nära håll men Keita kunde rädda igen. MFF närmade sig ett ledningsmål och ÖFK började se plågade ut.

MFF kom till några avslut till innan paus och man får väl säga att hemmalaget stod för en bra första halvlek om än den riktig spetsen saknades. Känslan var dessvärre också att ÖFK:s målvakt Aly Keita skulle bli riktigt svår att överlista den här söndagen. En annan känsla var också att det skulle vara väldigt fint med lite vårvärme. Stadionvinden var bitande!

Andra halvlek började lite rörigt och ostrukturerat, men i femtioandra minuten kom äntligen 1-0!
Efter en tilltrasslad sekvens där ÖFK fick ett mål bortdömt, kontrade MFF blixtsnabbt. AC frispelades i djupet och efter ett hopslag med Aly Keita studsade bollen ut framför Colaks fötter och tysk-kroaten kunde lugnt raka in bollen i öppet mål. Mycket välkommet, inte minst då det slog ÖFK:s "parkera bussen-taktik" i spillror.

Matchen blev naturligtvis lite öppnare efter målet, men också lite slarvigare. MFF slog bort lite onödiga bollar och det blev lite halvfarligt ibland när ÖFK hade släppt på handbromsen. Samtidigt var det fortfarande MFF som hade bollen mest och fortsatte att komma till avslut då och då.

Sören Rieks kom fram till ett par riktigt fina lägen och Colak såg också hungrig ut efter mer. Allra närmst var dock Adi Nalic i minut sjuttionio då han med en tåspets nästan styrde in bollen vid bortre stolpen. I samma minut byttes Sören Rieks ut till förmån för Veljko Birmancevic.

Tyvärr han han knappt komma in på banan förrän en mycket ologisk kvittering föll. Just som MFF hade fått grepp om den andra halvleken får ÖFK en hörna och på den fick Ronald Mukiibi stå helt ren och nicka in 1-1. Tungt och synnerligen onödigt.

Inom loppet av några minuter kapade sedan ÖFK:s Frank Ahrin AC två gånger och fick därmed två välförtjänta varningar och ett rött kort. MFF kunde alltså avsluta matchen elva mot tio. MFF skapade därmed ett massivt tryck men Aly Keita agerade mänsklig vägg med några sanslösa räddningar. Keita var utan tvekan matchens lirare.

Tyvärr fick vi inte in ett segermål den här gången. En kombination av ineffektivitet, bra målvaktsspel av Keita och försvarsslarv vid 1-1 gör att vi bara fick med oss en pinne idag. Onödigt och en stor besvikelse.
Vi får hoppas att MFF kan vända detta till tändvätska inför matchen mot serieledande Djurgården nästa omgång.