Malmö FF - Varberg 3-2: Jaja. Bättre än ifjol

Förra året vann vi serien men aldrig mot Varberg. I år slog vi dem direkt.

Jämfört med debaclet senast mot Djurgården hade Jon Dahl Tomasson fyra förändringar i startelvan. Beijmo och Lasse in i backlinjen. Veljko ersatte Sören och till höger fick Adi Nalic chansen för Jo Inge Berget. Det gav totalt sett följande startelva
Beijmo, Lasse, Anel, Knudsen
AC, Rakip
Ola
Nalic, Colak, Veljko

Och inledningsvis såg det mycket bra ut. MFF tryckte tillbaka Varberg och kunde dessutom växla mellan att anfalla brett och gå på djupet med fina passningar inte minst från Christiansen. Nalic var rörlig och pigg men förmådde inte göra mål. Det gjorde han inte heller efter tolv minuter men han var högst delaktig då han fick tag på bollen efter ett inlägg från Beijmo och efter vissa problem petade han bollen förbi målvakten och där Birmancevic dök upp och satte sitt första mål i MFF. Perfekt start.

Men som vi vet håller ju inte MFF nollan numera och efter en hörna från höger (vårt höger) ryckte sig Stanisic fri från markeringen från Adi Nalic och kom först på bollen i Anels yta och så hade vi 1-1. Möjligen så pass nära att en målvakt kan agera på den?

Nåja. 1-1 stod sig halvleken ut. Ett ganska rättvist resultat då MFF tappat kontrollen efter den fina inledningen och matchbilden präglades av tacklingar och långa bollar. Knappast så MFF vill att matchen ska spelas. Så credd till Varberg som fick matchen precis dit de ville.

I andra halvlek bytte MFF tidigt ut Erdal Rakip (magproblem enligt uppgift) och in kom äntligen Pavle Vagic. MFF fick också lite bättre kontroll men hade svårt att få igång det offensiva loket med AC, Toivonen och Colak. Men det började allt mer osa katt för Varberg när Birmancevic fick bollen några meter utanför straffområdet och drog till i ribban strax innan timmen var spelad.

Några minuter senare kom utdelningen. Långt inkast från Knudsen hamnade hos Anel som snyggt nickade in bollen i en farligare yta och till slut studsade bollen fram till Lasse Nielsen som med en felträff kunde göra sitt första mål på Stadion. Möjligen, möjligen touchade bollen nyss inbytte Sören Rieks.

Men Sören klagar nog inte för han skulle göra ett mål - och vilket mål sen. Matchminut 80. Sören fick boll i straffområdet, såg ut att tappa den men bröt tillbaka den och sköt sen direkt in bollen vid bortre krysset. Ett drömmål. I det läget såg MFF ut att kontrollera matchen helt.

Varberg ville emellertid annorlunda. Fast situation igen och när den egentligen var överspelad kom gästerna i en andravåg, bollen ut på kanten, in i mitten och så var det 3-2 på nick. Lasse Nielsen och Jonas Knudsen hade sina markeringar men Anel verkade hålla någon form av yta och när då bollen går över Anel går det till en helt fri spelare.

Gästerna fick till lite kalabalik på slutet men Marko räddade. 3-2. Seger. Det var typ det som finns att glädjas åt.

------------
Återigen är försvarsspelet ett stort problem. Det är inte individuellt som problemen ligger - utan i att alla spelar individuellt. Det finns ingen som helst samspel. Se på 3-2 exempelvis. Anel håller någon yta. Knudsen och Lasse markerar vars en gubbe. Så hamnar bollen över Anel och så står en gubbe helt fri. Inte klockrent.

Ja. Det kan säkert bli bättre med Johan Dahlin in, men underskatta in betydelsen av en ledare i backlinjen. Jag kan tyvärr bara se Oscar ha de egenskaperna i dagens MFF.

De nya då?
Veljko blandar och ger. Otrolig spetskompetens offensivt ändå. Mål och ribbskott.
Beijmo? Jag tycker han gör mycket bra. Håller bra tempo med passningarna och löper fint för överlapp. Såg såklart lite ringrostig ut, men jag ser gärna mer speltid på honom.
Lasse blir ordentlig uppsnurrad i första men reder ju faktiskt upp situationen också med sitt hemjobb. Jag tycker nog han borde spela mer.
Nalic har en hel del pigga djupledslöpningar och ligger bakom det mesta inledningsvis. Fungerade också bra med att Jo Inge kom in med sin energi där sen.
Vagic till sist då. Jag tycker han gör ett mycket fint inhopp. Vårdar boll. Kontrollerar mittfältet. Mycket mer naturlig sittande mittfältare än Rakip. Så kanske Rakip kan bli ett alternativ på kant istället eller som Olareserv. Bra.

Oron då? Ola verkar bli paralyserad efter första kvarten och tar inte många bra ytor efter det i första. I andra halvlek blir det bättre igen när Varberg tröttnar, men överlag behöver samspelet med AC fungera bättre. Just nu hittar de varandra sällan.

Marko vs Dahlin? Nja, alltså. Att jag helst vill ha speltid på Dahlin är nog ingen överraskning, men jag tycker ändå att Marko gjort saker bra också. Han fortsätter utvecklas. Inte lätt med en backlinje heller som släpper enorma ytor i farliga ytor..

Nåja. Tre segrar. En oavgjord. En förlust. Fem matcher. Någonstans är det godkänt. Vi är två poäng efter serieledning och är med.