Malmö FF - Zalgiris 0-2 Är botten nådd?
Dystra förlorare på Stadion.

Malmö FF - Zalgiris 0-2 Är botten nådd?

MFF utslagna ur CL-kvalet efter sammanlagt 3-0 till litauiska Zalgiris. En pinsam insats av ett lag och en tränare som har gått väldigt vilse.

Över 17000 förhoppningsfulla Malmöiter slöt upp för att sjunga fram sitt älskade lag till en vändning efter den snöpliga förlusten med 1-0 i Vilnius förra veckan.
Stämningen var fantastisk och till en början såg spelarna ut att anamma uppmaningen från läktarplats och MFF inledde helt OK.

Efter trettio minuter lite drygt ansåg jag att vi spelade rätt bra. Vi hade hotat med några fräsande skott från Ola och AC och Zalgiris hade inte haft mycket i offensiv tredjedel. MFF såg aggressiva ut och Zeidan opererade och fick utrymme för sin kreativitet.

Men så i den 34:e minuten gick fyra MFF:are bort sig vid mittlinjen och lämnade vindsnabbe Oyewusi fri med Johan Dahlin. Zalgirisspelaren gjorde inga misstag och 0-1 var ett faktum. Skillnaden i effektivitet mellan MFF och gästerna var smärtsam att se och MFF lyckades inte åstadkomma mycket vettigt innan paus efter chocken.

Tidigt i andra halvlek såg MFF ut att försöka sig på en forcering och inbytte Isaac Kiese Thelin gav lite tyngd i straffområdet, men knappt hade man börjat få lite press på litauerna förrän de plötsligt i 52:a minuten smet upp och lika enkelt som oväntat gjorde 0-2 och dödade matchen.

Malmö FF kom aldrig in i matchen igen utan lät sig provoceras och störas av Zalgiris smarta maskande, fulsmällar och filmningar. AC gick som så ofta rätt i fällan och blev efter en liten skärmytsling utvisad efter sin andra varning. Tråkigt och onödigt, men alls icke matchavgörande. MFF var ändå inte i närheten.

Zalgiris från Vilnius vann alltså båda matcherna med sammanlagt 3-0 och gick helt rättvist vidare till tredje kvalomgången till Champions League.
Malmö FF är väldigt långt från det lag Jon Dahl Tomasson ledde till gruppspel förra året, samtidigt som man vann allsvenskan.

Milos MFF är ett vilset gäng. Spelsystemet är det vagaste sedan Sören Åkeby ledde laget 2006-2007 och de desperata bytena i de här förlustmatcherna vi tvingats vänja oss vid är nästan komiska i sin planlöshet.

Vi har en tränare som har erbjudits och tagit på sig en kostym som är flera nummer för stor och skulden för det ligger främst hos den sportsliga ledningen och sportchef Andreas Georgson. 

MFF, med sina helt överlägsna resurser i Sverige, kommer att få tufft att ta en Europaplats till nästa år och man är redan ute ur CL-kvalet. Möjligen krånglar vi oss in i ECL och kanske når vi topp tre i allsvenskan, men fan tro´t.

Jag hoppas att Milos får gå efter kvällens fiasko. Mannen utstrålar noll ledarskap och har inte utvecklat laget vare sig offensivt eller defensivt sedan han anlände. Malmö FF:s kurva är brant nedåtgående efter förra årets fina säsong. 

Vi kan dilla om prestationer och expected goals och så vidare, men till syvende och sist är den enda prestationen som gäller på den här nivån att vinna matcher. Och vet ni vad? Expected goals är jäkligt ointressanta jämfört med faktiska gjorda mål!

Jag hoppas sportchefen och ledningen ser sig själva i spegeln och sväljer stoltheten. Avskeda Milos och gör jobbet ordentligt den här gången i stället för att vara bekväma och ta första bästa lediga coach i flykten.

Usch vilken sorglig kväll, nu är väl ändå botten nådd?

Pontus Kroon2022-07-27 21:39:45
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?