Målrik tillställning i Elfsborgs första match - kryssade mot Odense

Fotbollssäsongen 2024 för IF Elfsborg är igång. Under fredagen spelade man sin första träningsmatch i Rydahallen mot danska Odense BK. Höstens succéman Jalal Abdullai öppnade upp målskyttet i en målrikmatch som slutade 3-3.

Det var en helt nykomponerad startelva som Jimmy Thelin valde att mönstra i den första matchen för året för Elfsborg. Där nyförvärven Isak Pettersson och Terry Yegbe fick chansen från start. Men även Jalal Abdulai och Gottfrid Rapp tillsammans med Besfort Zeneli fick chansen.

För att vara första matchen för i år var det ett högt tempo direkt i inledningen. Tabbar i passningsspelet mellan Ibrahim Buhari och Terry Yegbe bjöd Odense direkt på ett friläge, men som räddades upp av mittbackarna tillsammans med Pettersson i mål. Istället skulle det svänga fort åt andra hållet.

Besfort Zeneli spelade med hög kvalité under sina spelminuter och efter två minuter spelade skickade han iväg en längre passning till Simon Hedlund, som tog sig upp i banan. Ett inlägg senare in mot boxen hittade bollen fram till Jalal Abdulai som stenhårt nickade in 1-0 till Elfsborg.

Efter ledningsmålet fortsatte det att svänga fram och tillbaka, men det var ofta en kamp om bollen centralt. Där Jens Jakob Thomasen och Besfort Zeneli med Michael Baidoo kämpade intensivt med att starta anfall och vinna tillbaka bollen.

Bakåt i planen märktes det att försvarslinjen i Elfsborg inte var helt satt, emellanåt kunde Odense-spelarna spring rakt igenom. Vid danskarnas kvittering till 1-1 fick Luca Kjerrumgaard gott om tid utanför straffområdet att prickskjuta in bollen i mål.

Men det skulle komma ett nytt ledningsmål för Elfsborg i den 23:e minuten när Michael Baidoo vackert serverar bollen till en helt fri Gottfrid Rapp centralt i banan. Svenljungasonen krockar med målvakten men lyckas få med bollen till sidan och skjuta in 2-1 framför en hyfsat välbesökt läktare på Rydahallen. Trots den supporterfientliga avsparkstiden klockan 13.00 en fredag.

Målskyttet i den första halvleken slutade inte där. I den 37:e minuten skapar Bashim Kadrii  ett tillfälle framför mål och skjuter bollen lågt in i nätet för 2-2 till Odense. Detta efter period av att danskarna har tagit över spelet i matchen ännu mer. Men Elfsborg skulle komma tillbaka ännu en gång.

Med två minuter kvar att spela av den första halvleken stannar anfallet upp i boxen men bollen dimper ner till en fri André Boman, som på volley slår in 3-2 till Elfsborg genom att skottet snuddar på Per Fricks lår, och ställer målvakten.

In till andra halvlek gjordes en rad byten. Det var hela 25 stycken spelare som Elfsborg gav speltid under de knappa 91 minuterna som matchen pågick.

Bland annat fick Dion Krasniqi chansen när han hoppade in. Men även den uppflyttade ytterbacken Ludvig Richtnér bytte av en hårt kämpande Niklas Hult

Trots bytena var det likt den första halvleken en jämn tillställning, men där tempot gick ner en aning och därav uteblev även målchanserna. Det var en händelsefattig andra halvlek där danskarna var närmast med ett ledningsmål efter ett skott i ribban, men där returen Luca Kjerrumgaard var framme igen och nickade in 3-3 till Odense i den 69:e minuten.

Även Dion Krasniqi fixade fram sig till en målchans när drev på framåt och avlossade ett skott strax utanför straffområdet. Men avslutet stack över målet.

Efter 91 minuter spelade var Elfsborgs första träningsmatch för året slut. Utropstecknen blir Abdulai:s fortsatta målform, Besfort Zeneli:s finess på mittfältet och de unga debutanterna i form av Frode Aronsson och Ludvig Ricthnér. Härnäst väntar ett träningsläger i Portugal för Elfsborg.

Elfsborg: Isak Pettersson (Melker Uppenberg 46) – André Boman (Johan Larsson 46), Terry Yegbe (Sebastian Holmén 46), Ibrahim Buhari (Frode Aronsson 61), Niklas Hult (Ludvig Richtnér (46) – Jens Jakob Thomasen (Andri Baldursson 31, Noah Söderberg 61), Besfort Zeneli (Timothy Ouma 46’) – Gottfrid Rapp (Ahmed Qasem 46), Michael Baidoo (Dion Krasniqi 46), Simon Hedlund (Camil Jebara 31, Jeppe Okkels 61) – Jalal Abdullai (Per Frick 31, Enzo Andrén 61).

TV: Intervju med Elfsborgs Jeppe Okkels