Måndag morgon: Fler SM-guld till MFF om Jesper Jansson yttrat sig tidigare?

Måndag morgon: Fler SM-guld till MFF om Jesper Jansson yttrat sig tidigare?

Ett visst mått av tätt matchande ska väl alla lag klara av. Men kanske har Hammarbys sportchef Jesper Jansson rätt ändå?


Så länge Malmö FF går bra i Europa så har jag inget emot om andra svenska lag också lyckas. Det finns några hakar dock. Inte för att det verkar särskilt troligt i närtid, men jag vill absolut inte att de tar sig till Champions League med tanke på de vansinniga pengar som finns där. Jag gillar vårt ekonomiska försprång. Hellre, mycket hellre, då att MFF åter lyckas ta sig till världens mest penningstinna fotbollsklubbsturnering.

Jag ser också gärna att MFF är mer framgångsrik i ett gruppspel än exempelvis Elfsborg, Hammarby eller Djurgården. En måttlig succé för andra kan jag unna dem och oss.

För det är just oss det i slutändan handlar om. Trots Malmös förhållandevis höga poäng i Europaspelet får laget ändå starta i den första kvalomgången till Champions League. Det beror på vår låga nationspoäng och för att höja den så krävs det att andra svenska lag också lyckas. Att i stället få kliva in i omgång tre till exempel och där vara seedade hade varit trevligt, även om jag som supporter håller resorna i de första omgångarna som de roligaste att göra. Men nu är MFF:s framgång lite viktigare än min fäbless för städer som Ventspils, Dublin och Torshavn.

Det tog en omgång av lyckat Europaspel för att få Hammarbys Jesper Jansson att prata om orättvisor. Ska svenska lag lyckas i Europa måste de få ett lättare spelprogram samtidigt som de kvalar, säger han i Aftonbladet. Han talar i egen sak, och jag har aldrig hört honom ta upp detta tidigare år. Han hade vunnit lite mer respekt om han yttrat sig de senaste åren när han såg Malmös stentuffa program. Fast det hindrar inte att han har en hel del rätt i det han säger.

Nu har det gått bra för oss ändå. Det räcker att titta på hur många gånger vi tagit oss till antingen Champions League eller Europa League sen 2011 (sex gånger i och med årets avancemang till som sämst Conference League). Sett till vad andra svenska lag åstadkommit under samma tid är det en makalös bedrift. Ett tätt spelschema kan inte sägas ha kostat oss mycket i Europa, men kanske kan det ha kostat oss några SM-guld.

Det är en fråga vi inte vet svaret på. Men det är inte en orimlig tanke att inte ens Malmö FF haft ork och kraft, trots en bred trupp, till både Europa och Allsvenskan. I så fall skulle vi rimligtvis haft mer än ett enda år (2014) sen 2011 med både europeiskt gruppspel och SM-guld.

Jag vet inte hur det ska lösas. Kanske en några veckor tidigarelagd premiär samt några veckors senarelagd avslutning. Med möjlighet för de europaspelande lagen att få byta datum till ett visst antal helgmatcher. Som sagt, jag vet inte. Jag tycker emellertid inte direkt synd om Hammarby som inte fick igenom sin önskan om matchdagsbyte med Östersund. Ett visst mått av tätt matchande ska väl även ett lag som de klara av utan att gnälla.

I morgon tisdag är det vi som ska upp mot Rangers FC. Ännu en europakväll väntar, och även om vi är tämligen vana vid sådana så finns det några som kittlar lite extra. Detta är en sådan. Vi har minnena från 2011, när Daniel Larsson gjorde 1-0 på Ibrox och Jiloan Hamad satte 1-1 hemma på Stadion. Vi avancerade, Rangers från Glasgow gick inte långt därpå i konkurs. När domaren blåste av matchen i Malmö stod jag uppe i sydvästra hörnet på läktaren och skrek och hoppade och det rann några glädjetårar nerför mina kinder. Ingen annan än vi hade trott på oss, vi visade att alla andra hade fel.

Nu är de tillbaka mot oss, på samma Stadion. Vi börjar som bekant hemma den här gången. Rangers FC har haft en lång och besvärlig resa hit.

Men de har sitt namn. Sin rivalitet med Celtic. De har, oavsett vad man känner för dem eller försöker häckla dem för, en ärorik historia. Och ett gigantiskt supporterfölje. För dem som fick klubben i konkurs finns det bara förakt att känna, för dem som följt den så länge de levt och backat den var den än befunnit sig i ligasystemet känner jag allt annat än förakt. Man kan tänka sig stoltheten nu efter ligaguldet senast.

Det är en stor match i morgon. Den här gången är jag inte på plats tyvärr. Men ni som är där: sjung. Sjung och låt så mycket ni kan. Vi möter ett lag som många målar upp som starkare än oss, men vi vet att vi kan. Vi har bevisat det förr. Vi har sjungit fram vårt lag. Hoppat fram vårt lag. Vi får inte bli bekväma och luta oss tillbaka i stolen vi fått biljett till.

Senare i veckan spelar också Elfsborg och Hammarby europakval. Tre svenska segrar är helt okey för min del. Ger ju en hel del nationspoäng. Fast det är klart, ska jag välja så är det bara en match som verkligen, verkligen betyder något. Ni vet vilken jag menar.

Magnus Johansson2021-08-02 07:42:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?