Måndag morgon: Det kommer bli intressant

Måndag morgon: Det kommer bli intressant

"Man kan i alla fall konstatera att MFF:s sportsliga ledning hade kunnat göra det enklare för sig genom att välja en annan tränare. Samtidigt är detta ett håll flabben till alla andra, ett ”håll flabben, och sköt er själva”. Det gamla vi mot resten."

Välkommen till Malmö FF, Milos Milojevic! Hur du kommer att minnas och rankas som tränare får vi se, men med bara några dagar i ryggen som tränare för Sveriges främsta och mest framgångsrika fotbollsförening har du inga andra krav på dig än att vinna så mycket som möjligt. Ja, Svenska Cupen är inräknad där, fast eftersom ingen annan himmelsblå tränare på 2000-talet har lyckats med bedriften så är det knappast grund för avsked om just det målet misslyckas.

Det har skrivits och berättats mycket om vår nye tränare. Vad som hände eller inte hände rörande Hammarby vs Rosenborg får vi kanske aldrig reda på till fullo, men Milos säger kort och rätt kärnfullt att ”om man inte har gjort fel behöver man inte förklara sig”. MFF:s sportchef Andreas Georgson säger i sin tur att MFF gjort sin research. Och att varje berättelse har två sidor och de är nöjda med Milos syn på saken.

Man kan i alla fall konstatera att MFF:s sportsliga ledning hade kunnat göra det enklare för sig genom att välja en annan tränare. Samtidigt är detta ett håll flabben till alla andra, ett ”håll flabben, och sköt er själva”. Det gamla vi mot resten.

Jag gillar det. Framför allt eftersom det gäller en tränare som gjorde sig omöjlig i Zlatan Ibrahimovics klubb. Som denne lär ha haft ett rejält finger med för att värva. Det är ju inte utan att man som MFF-are flinar och känner en viss skadeglädje. Hur ogillad Milos än är i delar av den svenska huvudstaden, så är det ett faktum att han var en drömtränare för Hammarby, och ett halvår efter ankomsten till plastmattan i Stockholm kommer han gratis till gräset i Malmö.

Milos blir vår tolfte tränare på 2000-talet. Michael Andersson var först ut, Jon Dahl Tomasson senast. De andra i tur och ordning: Tom Prahl, Sören Åkeby, Roland Nilsson, Rikard Norling, Åge Hareide, Allan Kuhn, Magnus Pehrsson, Daniel Andersson och Uwe Rösler.

Ingen av dessa har varit ett direkt fiasko undantaget Sören Åkeby. Det var en felvärvning som hette duga. Jag minns när jag gjorde en intervju med Daniel Andersson i den vevan, när han var spelare, och han hade svårt att hålla tillbaka den hårda kritiken mot tränaren som tog med sig hela truppen till Kanarieöarna på försäsongen, men lämnade fotbollarna hemma; det var fysen som skulle få sitt.

Men från övriga: Vi har fått väldigt mycket glitter från några och ett gott och gediget arbete från andra.

Alla har vi våra egna favoriter bland dessa 11 tränare. 10 är väl egentligen det korrekta men Daniel är ändå inräknad även om det inte blev så många matcher som huvudtränare. Alla har satt sina avtryck på föreningen, och oss supportrar. Min topp tre-ranking blir Hareide och Tomasson som delade ettor, Norling knapp trea före Rösler (han vann trots allt ingenting).

Av alla dessa är det Tom Prahl som stannat längst med sina fyra år som huvudtränare. Roland Nilsson gjorde dryga tre, sen är det kortare perioder än så för de andra. Vissa har självmant valt att gå, andra fick hjälp på traven med det. Det spekuleras redan i att Milos inte heller blir långvarig. Kanske ett par år på sin höjd innan han tar ett annat jobb i ett annat land. För enligt många krönikörer och andra tyckare är han en streber.

Som det heter, den som lever får se.

Han har att leva upp till. JDT tog två guld av två möjliga i Allsvenskan samt tog oss till Champions League. Han som jag rankar som vår fjärde bästa tränare under 2000-talet, Uwe Rösler, ordnade två Europa League-gruppspel inklusive avancemang. På två år. Emellertid inget allsvenskt guld. Det är så målen och kraven ser ut för att anses lyckad i MFF.

Milos flaggar redan för att det finns områden som han vill förbättra, bland annat att MFF bör bli bättre på att ”döda” matcher tidigare. Lyckas han att ta JDT-fotbollen vidare ett snäpp upp i kvalitet kommer det att bli riktigt bra.

Om två dagar återsamlas Malmös A-trupp. Då får AC, Knudsen, Toivonen, Lewicki och de andra träffa sin nya tränare för första gången som sin tränare, och han dem. De ska lära känna varandra, så smått börja gå igenom idéer hur den Milojevicska varianten av MFF-fotboll ska se ut, ta de första stegen mot allt det som gör en säsong lyckad i himmelsblå ögon.

Den 20 februari möter vi GAIS på IP, första omgången i Svenska Cupen tillika den första träningsmatchen. Varenda hammarbyare kommer att hoppas att det kommer gå käpprätt åt… Vi, vi hoppas förstås på det motsatta. Det vore onekligen en bra start för såväl laget som Milos själv.

Säga vad man vill om Milos ankomst som tränare för Malmö FF, men det kommer att bli intressant. Jag är rätt säker på att både han personligen och MFF som föreningen rätt rejält ger blanka fan i att det kommer att visslas och buas på sina håll när vi kommer dit för att spela matcher. Att ge oss framgångar är bästa sättet att tysta dem som låter negativt.

Magnus Johansson2022-01-10 07:52:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?