Måndag Morgon: Är bygget klart?

Måndag Morgon: Är bygget klart?

Det har byggts ordentligt- - frågan är om bygget är redo för guldstrid.

Kalmar. Med Lasse Berg Johnsen har MFF gjort en satsning vi inte sett maken till tidigare. Berg Johansen, Otto Rosengren, Sebastian Jörgensen och Pontus Jansson är en kvartett värvningar som inte har kostat en spottstyver. Exakta kostnader vet såklart bara de involverade parterna, men ryktet säger att samtliga kostat runt 15 miljoner kronor - Minst. Med en sån satsning måste vi bara vinna guld. Eller? Är det så enkelt. Nja. Jag tror inte det.

Först och främst. Jag tycker självfallet att vi ska gå för guldet och jag tycker vi har gjort helt rätt typ av värvningar för att bygga ett slagkraftigt lag - men jag tror också att det inte är hur lätt som helst att vinna guld. Av lite olika anledningar.

1. Det tar tid att bygga ett fungerande lag. Att få in nyckelspelare som ska bära laget är också att få in spelare som behöver lära känna övriga i laget, deras löpningar, styrkor och svagheter för att få ut mesta möjliga. Det är inte en individuell sport. Det är en lagsport.

2. Även om jag tror att de fyra invärvade spelarna är fyra kvalitetsspelare så vet vi också att dyra värvningar inte är en garanti för att det blir en succé. Tyvärr behöver vi bara gå tillbaka ett år för det. Anders Pålsson bekräftade ju också hur mycket pengar vi la förra året och av dessa nyförvärv är det bara Joseph Ceesay som egentligen är nära speltid i dag - och det är egentligen bara för att Tinnerholm är skadad.

3. Vilket för mig till punkt 3. Ja. Det är, tror jag, fyra kvalitetsspelare som vi har plockat in. Men samtidigt har vi förlorat enormt viktiga spelare för oss. Hugo Larsson och Anders Christiansen kommer inte spela mer i år av olika skäl. Tittar man till vår sanslöst fina start på säsongen är det kanske våra två bästa spelare. Lägg därtill Stefano Vecchia vars säsong känns osäker efter sjukdomen och Anton Tinnerholm som inte blir kvitt sina ljumskproblem. Det är inte direkt två dussinspelare i vårt lagbygge. Så någonstans har vi fyra riktigt bra spelare in men också fyra, kanske, riktigt bra spelare ut.

Men just punkt 3 gör ju också värvningarna var mer eller mindre ett måste. Jag tycker vi har agerat helt rätt i den situation vi hamnat i. En situation vi inte har kunnat styra och kontrollera helt själva.

Jag tror inte lagbygget kommer vara helt färdigt i år. Det kommer vara löpningar som inte sitter, situationer som missförstås, dueller som förloras och passningar som missas. Men nog kan det vara tillräckligt färdigt för att vinna guld. Det tror jag absolut. Men tro inte det blir enkelt bara för att vi gjort flera tunga värvningar. Det finns flera bra motståndare. En möter vi redan ikväll. Seger ikväll skulle vara en oerhört tung signal - Vi är Malmö, Vi har precis byggt nytt men vi är ute efter guldet.

Framåt Malmö.  

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2023-07-17 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?