Måndag Morgon: Bli frisk Oscar!

Måndag Morgon: Bli frisk Oscar!

Ett steg i rätt riktning, men nog finns det mer att slipa på.

Lund. Efter den fullständigt miserabla insatsen mot Elfsborg såg det lite bättre ut i går när MFF tog sig an Örebro. 1-1. Klart bättre än 0-4, men det är klart - Vi kan ju omöjligt vara helt nöjda med det här.

Men om vi börjar med det som är positivt.
Offensivt tycker jag att det ser ganska bra ut även om målen gärna hade fått vara fler.
Colak är en riktigt bra nummer nio. Han rör sig bra, hittar bra ytor och jag känner ingen som helst oro där.
Birmancevic ser pigg ut på sin kant och är en irrationell spelare som kommer ligga bakom mycket. När han kan få till ett samspel med Knudsen också kan det bli riktigt vasst på kanten där.
Ola Toivonen såg piggare ut.
Passningsspelet är visserligen långsamt, men jag tycker att vi börjar hitta en del positiva samspel.

Mindre positivt?
Vi släpper inte till lika mycket den här matchen, men när vi släpper till något är det beklämmande hur vi faller ihop som ett korthus. Baklängesmålet är ju snudd på ett skämt. Hade detta varit första matchen det hände kunde man ju lätt avfärdat det. Ibland går det åt skogen.
Men vi ser det gång på gång. Match efter match.

Det viktigaste för ett lag är att ha kontroll. Det innebär inte, tvunget, att man har ett större bollinnehav men väl att man har kontroll på händelserna. MFF i Europa under Åge var ett utmärkt exempel på detta. Mot Celtic, Salzburg och så vidare var vi såklart individuellt ett sämre lag, men vi hade kontroll (bortsett från bortamatchen mot Salzburg kanske...). Vi kontrollerade matchen även när motståndarna hade bollen.

Just nu har vi otroligt dålig kontroll defensivt. Motståndarna kommer för ofta till målchanser av kvalitet.

I min värld är det hela försvarsspelet som fallerar ofta. Mittfältet har ett offensivt spel i sig som är intressant, men däremot kontrollerar vi inte motståndarnas omställningarna. Det gör att motståndarna för ofta kommer löpande mot vårt försvar och mot Elfsborg såg vi hur illa det kan gå.

Så. Vad behöver vi göra? JDT verkar vilja bygga försvarsspelet på indivuella insatser så vi lär ju inte helt plötsligt få se ett helsynkat försvarsspel av de fyra där bak så det är väl bara att ge upp. Det holländska sitter djupt i JDT:s blod - och helt uppenbart kan det fungera.

Men, jag tror vi behöver se en förändring på mittfältet. Rakip-AC är ett bollskickligt mittfältet, men tyvärr inte ett mittfält som kan kontrollera händelserna när motståndet har boll. Vi behöver få in en mer defensivt skicklig mittfältare och svaret finns såklart kanske framförallt i Oscar Lewicki men även Bonke Innocent kan lösa uppgiften och möjligen även Pavle Vagic, men vi har ju tyvärr inte fått se vad han reder ut i den positionen riktigt. Bachirou från Nottinghams frysbox?

Med en defensivare mittfältare skulle den andra parten dessutom kunna ägna sig mer åt det offensiva som är både AC och Rakips styrkor. Så det skulle hjälpa laget både defensivt och offensivt. Så. Bli nu frisk Oscar. Vi behöver dig.

 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2021-03-22 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?