Måndag morgon: Det är äntligen över

Måndag morgon: Det är äntligen över

"Kanske kan det komma något gott ur det. Ett nyttigt stålbad som tvingar fram nödvändiga beslut. En stor självrannsakan som leder till en ödmjuk nystart."

Motala.
Måndag morgon efter sorgliga säsongen som slutade med Toivonens tårar och ett hurra för Hugo.

Nej, 2022 blev ett år vi snabbt vill glömma. Ett efterlängtat cupguld i all ära och ännu ett avancemang ut i Europa var förstås kul men efter det blev det mesta dystert.

Det är svårt att inte låta som en medgångssupporter ens eget intresse sjunker för att man inte känner igen laget och tycker att identiteten gått förlorad när klubben slutar att vinna matcher och poäng. Men det har tagit emot att följa MFF de sista månaderna.

Det handlar inte om förlusterna eller besvikelserna i sig utan om den uppgivenhet och enorma brist på självförtroende som truppen stundom har utstrålat. Vi får backa bandet många år för att hitta ett liknande tillstånd.

Kanske kan det komma något gott ur det. Ett nyttigt stålbad som tvingar fram nödvändiga beslut. En stor självrannsakan som leder till en ödmjuk nystart. En lättare variant av det som både föreningen och hela staden Malmö var med om under och efter degraderingen 1999.

***

Åge Hareide kallades in som en skandinavisk Messias inför hösten. Succén uteblev och den norske gentlemannen fick smita ut bakvägen. Hans uppdrag visade sig vara omöjligt men ingen skam ska falla över honom. Om något år kommer den här sejouren vara glömd och begraven i skuggan av de legendariska åren 2014-15. Tack för allt, Åge!

***

Var det någon gång som ett svagt kryss mot ett sämre lag inte gjorde ont så var det igår mot ett kontraktsjagande Degerfors. Ola Toivonens avslut på sin fantastiska karriär var fullvärdigt en spelare med ett stort fotbollshjärta och att han fick motta hyllningar från två klubbar samtidigt var både vackert och sådär allsvenskt romantiskt. Lycka till i framtiden Ola och hoppas på återseende!

***

Nu väntar tränarrykten, silly season och ett VM där man kommer skämmas över varje minut man följer. Snart är det vår 2023 och då…
Framåt Malmö!

 

John Börén2022-11-07 06:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?