Måndag Morgon: Det blir en låååång höst

Måndag Morgon: Det blir en låååång höst

Kan vi snabbspola till 2023 nu?

Lund. För några veckor sedan skrev jag att jag såg fram emot hösten. Europamatcher. Allsvenska matcher som betyder något på riktigt. Men så kom verkligheten och på de fem senaste matcherna i serien har vi tagit fyra poäng - 0,8 poäng/match. Och då har vi inte direkt mött seriens elit. I mötet mot Elfsborg förlorade vi dessutom stort på xG som vi varit så stolta över tidigare.

Nej. Nu ser hösten ut att bli rätt seg. Jag skulle inte bli direkt överraskad om vi slutar på nedre halvan. Vi kommer nog ta några poäng här och var, men totalt sett kommer vi knappast vara nära någon kamp om Europaplatserna nästa år. Vår enda chans till Europa 2023 står till cupen.
Samtidigt har vi hamnat i en Europa Leaguegrupp där vi möter Braga, som ligger tvåa i Portugal samtidigt som man gjort överlägset flest mål, Union Berlin, som ligger fyra i Tyskland och nu senaste spelade 1-1 mot Bayern, och så Union Saint-Gilloise, som blandar och ger lite i Belgien men exempelvis nyligen slog Anderlecht.
Det är ingen grupp som kommer bli en walk in the park direkt.

Nä. Hösten ser ut att bli lång. Lägg till att vi rekommenderas att lägga undan 50 000 kronor och liknande för elräkningarna i vinter. I den här vevan lär ju Malmö snart skicka ut om att förlänga årskorten.
Jag är väl kanske både lite orolig över publiksiffrorna nästa år och även redan i år. Kommer vi över 10 000 i alla matcher i år? Gör vi det ens på söndag?

Och i spelartruppen kommer vi ju kanske få se en hel del gamla trotjänare städas undan. Jag säger inte att Lomotey, Siby, Ceesay, Buya Turay och allt vad de heter är dåliga fotbollsspelare, men jag tror heller inte att det är spelare som på egen hand drar folk till Stadion. Det är också en aspekt i att bygga nytt. Vi i publiken måste lära oss hitta nya hjältar och idoler.

Det är mycket som har gått fel och som jag ju trodde blev det inte så mycket bättre av att kicka tränaren. Det är väldigt sällan en lösning som ger en särskilt positiv effekt - även om det händer. Jag var, som ni ju säkert vet, kvar i Milosbåten när den sjönk. Jag tror fortfarande att han hade kunnat göra stor nytta för oss på sikt. Det behövde göras förändringar i truppen och hade han fått dem tror jag vi hade fått se en bra avslutning på året. Jag är övertygad om att vi slutat topp 3 med Milos.

Men det kommer heller inte som någon överraskning att jag gillar Andreas Georgsson. Han är, enligt mig, en av Sveriges skarpaste fotbollshjärnor men det räcker inte alltid. Ibland krävs det något helt annat av mannen på golvet - huvudtränaren. Jag vill ha kvar Andreas som sportchef, men är rädd för att det kan bli svårt att gå tillbaka om det fortsätter att gå åt skogen som huvudtränare. Risken är att vi förlorar även Andreas om det här fortsätter och det vore oerhört beklagligt som jag ser det.

Nu är det ju ändå så. 2022 kommer ses som ett uselt år och sett till Allsvenskan är det så. I övriga turneringar har vi gjort minst vad som kan krävas. En faskosäsong kan alltså sluta med en cuptitel och gruppspel i Europa League. Det visar lite vilken nivå vi satt oss på. Det är, trots allt, något positivt. Kravbilden är en av våra styrkor.

Så. Jag kommer inte sitta här och kräva avgångar till höger och vänster. Den här ledningen har varit grunden under de senaste tio årens otroliga framgångar. Jag kommer inte överge dem för en fiaskosäsong i Allsvenskan. Jag tror vi kan studsa tillbaka, men vi måste våga tro på det vi gör. Agera inte i affekt. Agera med eftertanke. Agera med lugn och ro. Agera med MFF:s framtid i blickfånget.

Det jag kanske framförallt oroar mig för är hur vi har behandlat olika tränare som gör att jag inte är helt övertygad om att alla tränare faktiskt vill ta ett jobb här. Kravbilden är vår styrka, men måste också användas rätt. Jag tror kanske inte alltid att den har gjort det.

Men ok. Vi får en höst då man kan gå på fotboll och kanske egentligen inte behöver bry sig på riktigt hur det går. Det kanske kan vara skönt för hjärtat det också.

För att summera: Jävla mögår - men nog kan det bli bra igen.
Vi är Malmö. M F F.

 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-09-05 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?