Måndag morgon: Det kan du fetglömma

Måndag morgon: Det kan du fetglömma

Veckans måndagskrönika minns ett litet filmklipp från förr.

Kommer ni ihåg den virala och globala kampanjen Ice Bucket Challenge? Trenden där folk världen över hällde iskallt vatten över sig för att uppmärksamma sjukdomen ALS?

Jag minns att Malmö FF hängde på. Jonnie Fedel tog en för klubben och spelade in en svalkande filmsnutt. Det klippet dyker då och då upp i mitt minne som ett litet manifest, en komprimerad sammanfattning över malmöiten och dess liv och gärning. Jag har inte lyckats söka upp sekvensen på nätet denna måndagsmorgon för att faktakolla utan jag återger det som jag minns och vill minnas det.

Jonnie står framför kameran, flankerad av två kollegor från tränarstaben. Han inleder med några fraser som var standard för dessa filmer, en kort förklaring vad kampanjen gick ut på. Han fortsätter med att avslöja att han efter väl utförd isdusch utmanar sina två kollegor att göra det samma.

Mannen till höger, Greger Andrijevski, skakar på huvudet och muttrar: -Det kan du fetglömma.

Det är så enkelt och genialiskt på samma gång. Så snabbt kan en folklig välgörenhetsballong tappa luften och tas ner på jorden, så effektivt kan en man avslöja vilken han stad han lever och bor i. Kom inte här och kom! Avaddådå? Vadå Salzburg? Det kan du fetglömma. 

En modern klassiker, i mina ögon. Och även om Greger i själva verket är född i Landskrona finns det en liten aktuell förhoppning… Nästa gång det blir tjafs på plan mellan de yngsta och äldsta MFF-spelarna, låt Andrijevski agera medlare.

Framåt Malmö!





 
 

John Börén2022-05-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?