Måndag Morgon - Det skall inte vara lätt

Måndag Morgon - Det skall inte vara lätt

Även en optimist som jag känner mig lite dämpad efter helgens allsvenska matcher, MFF gör det inte lätt för sig.

Det är måndag och varenda himmelsblå själ i hela landet har bara en förhoppning och det är att IFK Norrköping åtminstone skall klara att spela oavgjort mot Djurgården i kväll. Återigen har vi kastat ut en livlina till våra toppkonkurrenter och återigen står vi där och hoppas att någon annan skall rycka undan den innan det är för sent.

Jag har trott benhårt på MFF hela säsongen och jag är inte uppgiven ännu. På något sätt blir jag kärringen mot strömmen ju fler jag hör som suckar uppgivet om hur vi har gett upp guldet och jag vägrar ge upp. Samtidigt, jag är inte helt verklighetsfrämmande och jag inser att vår felmarginal kan ha krympt för mycket nu. Det finns en uppenbar risk att Djurgården faktiskt vinner sina tre sista matcher.

Där är vi dock inte än och minns man till exempel guldstriden 2004 så var vi i ett ytterst prekärt läge inför sista omgången, men ett blixtbeslut av Jon-Inge Höiland, en skada på Markus Rosenberg och en heroisk insats av IFK Göteborg gjorde att guldet till slut hamnade i Malmö efter sju sorger och åtta bedrövelser. Allt kan helt enkelt ännu hända.

Mitt i detta nervplågande kaos skall vi i morgon även hantera en Champions League-match hemma mot Zenit St Petersburg och ja det är väl något som ändå skall skötas professionellt det med, även om jag gärna hade sett att vår sargade trupp hade fått ligga invirad i bubbelplast fram till på söndag då Kalmar borta väntar.

På tal om den sargade truppen finns där definitivt något som måste utvärderas noggrant efter säsongen. MFF:s mål varje år är att komma ut i Europa och att samtidigt vinna SM-guld. Skall vi känna oss trygga med att förverkliga de målen kan det inte se ut som i år utan skadefrekvensen måste vara lägre.

Var det har felat i år måste utredas och justeringar måste göras, för Malmö FF har de facto nästan haft en startelva på läktaren sedan CL-kvalet. Det är naturligtvis ohållbart och det innebär både problem med att stå emot de allsvenska konkurrenterna, samtidigt som vi aldrig kan ställa upp med en "bästaelva" i det europeiska gruppspelet vilket är en förutsättning för att kunna göra resultat mot ett så kvalificerat motstånd.

MFF har tack vare CL-avancemanget dragit in drygt 200 nya miljoner i klubbkassan i år, så det borde finnas medel att rätta till de brister som uppenbarligen finns så att vi kommande säsonger kan få bättre förutsättningar att nå den fullt rimliga målsättning föreningen satt upp.

Än är det dock inte försent att nå dit även i år och i kväll får vi gemensamt be till fotbollsguden att hen välsignar Norrköping med åtminstone en poäng. Då har vi åter allt i egna händer och det hade varit väldigt mycket roligare när man sätter sig i bilen på söndag för att åka upp och stötta pågarna i Kalmar.

Pontus Kroon2021-11-22 07:47:20
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?