Måndag morgon: Ge mig 2022!

Det tog alltså ändå till den 21 februari innan vi förlorade första tävlingsmatchen och så var det här året kört.. Kul.

Lund. I går var det alltså premiär för tävlingssäongen 2021 och det gick käpprätt åt skogen direkt. En oerhört stark inledning hade sitt crescendo i ett stolpskott och så vände Västerås på steken och vann rättvist efter allt för många MFF-missar. Problematiskt kan man dock se att det inte bara var missarna som låg till grund för förlusten utan det var allt från försvaret till anfallet som inte höll den nivån som behövdes. Tyvärr något som varit genomgående under säsongsupptakten.

Men ok. Vi skruvar tillbaka klockan till 2020. Vi börjar i försvaret. Anel slår igenom och är den store förgrundsfiguren defensivt när guldet bärgas. Vi var dock tämligen många som redan då tyckte att det fanns en del brister i det totala försvarsspelet. Med ytterbackar som går högt och ett försvarsspel som i mångt och mycket bygger på att man individuellt måste reda ut sina egna situationer blir det luckor. Försvaret fungerade sällan som den enhet vi sett under Uwe men även tidigare under 2010-talet. Individuellt sett var kanske Anel den bäste vi sett, men som helhet fanns det trots allt en del brister.

Dessa brister finns fortfarande kvar och blir ännu lite tydligare ibland. På fasta situationer skapas det chanser gång efter annan. Ibland bjuds det ju alldeles för mycket - som när Marko släpper in inlägg men även när han ligger rätt reder inte försvaret ut sina uppgifter. Man släpper löpningar och går inte in i duellerna ordentligt. Jag är inte med på taktikgenomgångarna eller träningarna så jag vet inte exakt vems fel det är vi respektive situation, men man kan ju konstatera att allt inte fungerar fullt ut. 

Vad som krävs? Bra fråga. Kanske är det något vi får leva med för att vi ska ha den offensiven vi har? 

Annars tror jag man behöver få in någon som kan styra en backlinje i större utsträckning. Spelare som vi haft i exempelvis Rasmus Bengtsson, Pontus Jansson, Daniel Majstorovic eller Daniel Andersson - spelare som styr och leder sin backlinje för att helheten ska bli bättre än invididerna. När Anel lämnar är det förhoppningsvis en sådan spelartyp vi går efter. För någon med hans extrema individuella kvaliteter lär vi knappast kunna hitta. 
Tills dess? Eftersom Rasmus Bengtsson knappast lär få komma tillbaka måste JDT och hans team hitta bättre struktur för spelarna. Jag tror inte vi behöver värva nytt. Det finns tillräckligt med kvalitet för att täppa till defensiven.

Offensivt har vi periodvis haft problem med en viss nonchalans i passningsspelet och det kunde vi se igen mot Västerås. Slarvigt bolltapp ledde till spelvändning och den frispark som gav 2-1 exempelvis. Det vet jag inte riktigt hur vi kommer till rätta med. Rimligen är det något som alla upplever i perioder. Förhoppningsvis städar vi bort det när spelarna blir varmare i kläderna och de lär sig varandras löpmönster bättre.

Men offensivt har vi annars lite problem i att det helt plötsligt faktiskt är lite tunt med matchvinnare. Traustason och Rieks var borta sedan tidigare och därutöver fick Berget lämna in under matchen. Lägg till att Ola Toivonen knappast var på topp och att vi då fortfarande inte ersatt IKT. Vi spelar stora delar av matchen med en offensiv trio i Nalic, Antonsson och Sarr. Jag tror ingen av dem enskilt är ett problem, men när det är dessa tre som ska göra det tror jag inte det är tillräckligt. 

Så. Traustason lär försvinna, men så länge Berget och Rieks håller sig friska tror jag inte att vi tvunget måste hitta en ny nia heller. Ja, Antonsson missade en hel del och kommer sannolikt att fortsätta göra det, men med Rieks och Berget runt sig finns andra som kan ta över målskyttet när det behövs. Förhoppningsvis också Toivonen när han börjar bli varm i kläderna. 

Men det är klart - Om vi trillar över en nia av hög kvalitet och som vi kan få för en rimlig peng kan jag absolut tänka mig att gå för denne, men jag ser det inte som ett så stort behov att vi måste bli desperata på marknaden. 

Summa sumarum? Vi har kvalitet i truppen. Jag är inte orolig för den. Men vi har också brister och om spelarna uppträder med samma brist på attiyd framöver kommer vi få problem. 
Marko Johansson kanske behöver växa en nivå. Marcus Antonsson skulle må bra av att hitta målet och självförtroendet. Ola måste varva upp. 
Det finns att jobba på, men det är väl ingen som sagt att det ska vara enkelt. 

Största vinsten med att värva en ny spelare kan vara att vi rör om lite i grytan. Få folk att förstå att deras roller inte är givna. 

Nu går vi ut och gör jobbet i resten av cupmatcherna och så får vi se vad det räcker till. 

Framåt Malmö! 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2021-02-22 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?