Måndag Morgon: Ge Milos tid

Måndag Morgon: Ge Milos tid

Det har inte varit perfekt - men jag hoppas Milos får tid på sig att göra något riktigt bra.

Lund. Ni som orkar bry er om vad jag skriver vet förmodligen att jag inte är en fan av quick fixes. Jag tror att det mesta blir bättre om man inte agerar så fort något går minsta lilla fel utan att man istället litar på det beslutet man tog från början.
Vi är ju där nu med Milos som får en hel del kritik och jag har läst på mer än ett ställe att man tycker att Milos bör få gå. Men det tycker inte jag.

Först och främst. Jag var försiktigt positiv till Milos när han anslöt. Han verkar smart fotbollsmässigt och verkar ha ett sätt att spela fotboll som passar Malmö. Sen var han såklart inte den mest välmeriterade tränaren och det är skillnad på att träna klubbar som Mjällby och Hammarby och en förening som Malmö FF. Det ena behöver inte vara lättare eller svårare än det andra, men det är skillnad.

Nu höjs dock röster om att det är för dåligt och Milos bör få sparken eftersom det dels är för få poäng och dels inte ser ut att finnas en spelidé.

Om vi börjar med poängen. 24 poäng på 14 matcher är såklart inte bra för en klubb som Malmö. Vi borde ha fler poäng. Det är egentligen inte svårare än så. Men ser man till matcherna vi tappat poäng i är det kanske inte så extremt farligt som det sägs ändå. Förlusten mot Sundsvall var såklart illa men jag har sett oss tappa poäng där förr, och även om förlusten mot Djurgården var värre än det brukar så är det inte precis ovanligt att vi kammar noll där. Så.för att summera det hela. Jag tycker vi borde ha fler poäng än såhär, men samtidigt har många tappat poäng så jag tycker inte det ser så farligt ut som det skulle kunna ha gjort.

Spelidén. Jag tycker vi har en tydlig spelidé som bygger på en stark defensiv och bollinnehav. Men sen har vi haft svårt att få ut det, men jag tycker det finns väldigt tydliga förklaringar till det. Defensiven såg riktigt bra ut tills skadorna börjar pocka på och offensiven led såklart oerhört av att spelare som AC och IKT behövt avstå flera matcher. Jag tycker inte det är så extremt konstigt att det hackar när vi haft de skadeproblem som vi har haft. Det påverkar givetvis dels att ha nyckelspelare borta och dels att det hela tiden tvingas till förändringar på ett sätt som inte är fördelaktigt.

Många har jämfört med JDT och menat på att vi har samma lag som då, men det menar jag på att Milos inte alls haft. Tittar man på ryggraden i JDT:s lag hade vi Dahlin - Anel - AC, Lewicki (Och Bonke när Lewicki saknats) - Colak
Av dessa har Milos mest haft Dahlin. Anels ersättare Dennis har missat flera matcher efter sommaruppehållet. AC och, framförallt, Lewicki har missat flera matcher. Colak har en fullgod ersättare i mina ögon men han har ju också haft en del frånvaro (Covid?).

Så jag hoppas att Milos får tid på sig att sätta spelet när han under en tid har nyckelspelarna på plats. Lewicki vet man ju inte riktigt hur det ser ut med, men jag tror och hoppas att Mahamé Siby kan bli det defensiva ankare vi har behövt större delen av säsongen. För mig har det varit den kanske enskilt största orsaken till flera defensiva misstag att vi har saknat en fullgod defensiv mittfältare. Rakip är en jättefin mittfältare och när allt fungerar även en jättefin defensiv mittfältare, men när övriga på mittfältet inte gör jobbet hamnar Rakip gärna i ett väldigt jagande som inte är bra för laget eller honom. Han är helt enkelt inte en helt naturlig defensiv mittfältare som Lewicki eller Bonke.. Jag tycker det behövs.

Så. Tycker jag Milos är guds gåva då? Nej. Jag tycker nästan aldrig att en tränare är perfekt. Jag har haft åsikter om JDT, Uwe, Åge osv osv. Det är inget konstigt och jag är en sådan som menar på att det ofta kan finnas flera sätt att göra det rätt på. Milos största problem? Kanske att han har en tendens att förändra lite väl mycket ibland och inte själv lita på det han gör. Spelare flyttas runt och formationer förändras som om det vore ett TV-spel. Där tror jag Milos behöver lugna sig lite. Jag tror Milos kan lära sig väldigt mycket hos oss och det kommer gynna oss.

Med det sagt. Skulle vi göra en fiaskomatch på Island och åka ut kanske vi hamnar i ett annat läge trots allt. Det skulle vara ett fiasko som skulle vara svårt att resa sig från.

Lika bra att strunta i det fiaskot Milos.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-07-11 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?