Måndag morgon: Gott nytt år!

Måndag morgon: Gott nytt år!

Men vad hade varit ett säkert kort? Finns det några överhuvudtaget?

Motala
Efter några dygns intensiva rykten presenterades äntligen Malmö FF:s nye huvudtränare. Jon Dahl Tomasson tar över efter Uwe Rösler och har sin första arbetsdag på fredag.

Bra eller dåligt? Ingen aning. Det är ett namn som inger respekt tack vare en fantastisk spelarkarriär med meriter och framgångar bland annat i Milan och det danska landslaget. Dahl Tomasson är inte plockad ur den svenska tränarankdammen och han är i sammanhanget en ung ledare med stor potential.

Å andra sidan är hans erfarenheter som just tränare mer lätträknade och därför känns värvningen lite oviss. Men vad hade varit ett säkert kort? Finns det några överhuvudtaget? Klopp? Ancelotti? Kanske det, men rimliga för ett allsvenskt lag? Swärdh? Nanne? Baxter? I den jämförelsen känns den danske 42-åringen väldigt spännande.

Varmt välkommen till Nordens största klubb och stadionområdet ska han i alla fall vara. Till skillnad från en viss bronsskapelse som nu har lämnat sin omstridda hemadress.

Sagan om Zlatan är inte slut ännu. Men turerna kring statyn, hans Hammarbyaffär och malmösupportrarnas ilska kommer troligen för alltid att utgöra de sorgligaste kapitlen.

Jag kan inte förespråka eller försvara skadegörelse. Att konstnären själv är bedrövad över händelseförloppet är fullt förståeligt oavsett hans ringa erfarenhet av klubbfotboll och supporterkultur. Och det är förstås inte hållbart att ta lagen i egna händer bara för att man känner sig sårad och sviken.

Men ingen kan vara förvånad över att det slutar så här och det är fortfarande Ibrahimovics agerande som är upprinnelsen till allt. Nämn en klubb, stad eller spelare som skulle kunna vara med om samma situation fast med en annan utgång? Ponera att Zlatan om några dagar går ut med att ha investerat i Juventus, Roma eller Inter. Skulle hans nygamla Milan-anhängare också förväntas bli glada för hans skull?

Personligen retar jag mig mest på huvudpersonens tystnad kring turbulensen. Om man nu inte ska räkna publicerade foton på fötter och lejon som ett klent försök till dialog. Nej, Zlatans arrogans blir mer och mer omöjlig att charmas av.

Nog om detta. Nu är det 2020. Gott nytt år!

Framåt Malmö!

John Börén2020-01-06 10:25:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?