Måndag Morgon: Hatten av JDT, hatten av

Måndag Morgon: Hatten av JDT, hatten av

Jon Dahl Tomasson gjorde i helgen något i det närmaste unikt i MFF.

Lund. När startelvan och bänken presenterades mot Mjällby var vi många som drog efter andan. AC och AC 2 (Anders Christiansen och Antonio Colak) var helt utanför. Inte bara utanför startelvan utan utanför hela matchtruppen. Lägg där till att Anel Ahmedhodzic satt på bänken och Bonke Innocent och Erdal Rakip var avstängda. För att ytterligare krångla till det och ge oss supportrar en känsla av uppgivenhet ställde man upp med en ny startuppställning - Närmare någon form av 3-4-3/3-5-2 än det 4-2-3-1 som vi vant oss vid.

Vi har sett det förr. MFF:s trupp har haft seriens överlägset bredaste trupp länge (möjligt undantag för våren 2018) men när tränarna har valt att vila nyckelspelare har det fallit igenom. Om Markus Rosenberg och/eller Anders Christiansen har saknats på planen har ofta nivån laget presterat varit på flera nivåer under vad Rosenberg eller Christiansen egentligen tillförde. Det handlade alltså snarare om något annat - en attityd, en inställning. Det har varit den som lyft alla spelare runt. Utan dem har spelarna i det närmaste blivit sämre. Det har ofta varit en märklig historia och spelet har inte sällan rättats till först efter att AC, Rosenberg eller vem det kunnat vara har hoppat in.

I helgen fanns alltså vare sig Christiansen eller Colak på bänken för att rätta till det, och jag undrar om inte just det var det stora genidraget. Spelarna på planen visste om att det var de som skulle behöva fixa det. Det fanns ingen stjärna, på den nivån åtminstone, på bänken för att reda ut allt med ett inhopp. Också lite omvänt fanns det inte en lika stor risk för den spelaren som fick chansen i "stjärnans" roll skulle plockas av ifall det inte fungerade fullt ut.

Dessutom finns det en ytterligare aspekt i det att det blir betydligt mer riktig vila för våra stjärnor när de inte behöver sitta redo hela matchen. De skulle inte spela och fick slappna av och lita till att pågarna på planen skulle lösa det. Christiansen satt hemma medan Colak ju åtminstone reste med truppen till Blekinge men sen ställdes utanför av JDT.

Vi får väl vara ärliga och säga att matchen mot Mjällby inte på något sätt var det bästa vi presterat i år. Första halvlek var slätstruken och vi hade stora problem att skapa chanser, men i andra halvlek hade halvtidssnacket uppenbarligen satt sig och det var ett avsevärt bättre MFF efter paus. Målen må ha varit lite turliga, självmål och målvaktstavla (enkla nog, Sydsvenskan?) men jag tror väl inte att någon kan påstå att det var orättvist.

Jag har ju varit lite skeptisk till JDT i perioder, men jag vill också verkligen passa på att hylla JDT för det han gör bra och detta gjorde han otroligt bra. Imponerande att få ut så mycket av en så stor rotation - Jag vill påstå att han i det närmaste är unik i det. Norling är väl möjligen närmaste när han trollade fram tre elvor på fem dagar 2011 och dessutom tre segrar.

Så. Hatten av Jon Dahl. Hatten av!

-----------
Så. Nu tar vi nya tag. För den stora anledningen till att det vilades folk var såklart att vara så friska som möjligt till mötet mot Halstis pågar i Finland. Om inte vilandet mot Mjällby leder till att vi slår ut HJK var det egentligen inte så mycket värt.
Viktig, viktig match.

Framåt Malmö!

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2021-07-26 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?