Måndag morgon: Ingen vanlig måndag

Måndag morgon: Ingen vanlig måndag

Det är en av de flitigast använda klyschorna, att fotboll och politik inte hör ihop. Så sant, och ändå stämmer det inte alls.

Motala
Måndag morgon och en ny vecka i något som bara förra måndagen sågs som en dystopisk overklighet. Men, nu är det allvar. President Putin gav till slut ordern, Ukraina är under belägring och vilka de verkliga följderna blir oroar oss alla.

Det är en av de flitigast använda klyschorna, att fotboll och politik inte hör ihop. Så sant, och ändå stämmer det inte alls. Det kommer att märkas den närmsta tiden och har redan visat sig, åtminstone i den internationella toppfotbollen.

Stridigheterna ligger långt bort, ändå känns de nära. Med himmelsblå resedokument har Himmelriket under det senaste årtiondet begett sig till både Kharkiv och Lviv där vi med lättsamhet kunnat rapportera om en främmande kultur, god mat och dryck och sportsliga nederlag.

Lägg därtill en träningsmatch utanför Malaga mot Metalist Donetsk där undertecknad med sällan skådad fumlighet fördröjde ett inkast och Daniel Andersson avfärdade en ukrainsk anfallare med en skånsk handflatekram i huvudhöjd. En viss match mot Dynamo Kiev i slutet av 2019 blev också minnesvärd.

Alla resor och matcher lämnar minnen efter sig. Små möten, samtal och skratt orsakade av språkförbistringar och spontana infall mellan medmänniskor från olika delar av världen, de glöms inte bort.

Hur mår den pratglade taxichauffören Ivan som plockade upp mig på flygplatsen i Lviv idag? Har Malin Berghagen-look-a-liken på St Patricks Pub i Kharkiv klarat sig? Hur många av de man hann växla ett par ord med på knackig engelska tar just nu skydd nere i en tunnelbana? Hur många av dem är utom av sig oro för släktingar och vänner bosatta i andra städer i samma land? Hur många är det som denna måndag morgon förbereder sina barn för en farlig och oviss flykt, hur många av dem gör sig redo för att möta döden i ett försök att försvara sitt hemland och sin vardag?

Att försöka hålla sig uppdaterad kring en cupmatch i Ängelholm samtidigt som det roddas ett dubbelt barnkalas ter sig plötsligt som ett jävligt obetydligt lyxproblem. Sådana inre konflikter borde man vara väldigt tacksam för, varje dag.

Ta hand om er, kära läsare.

Framåt Malmö!


 
 

John Börén2022-02-28 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?