Måndag Morgon: Jahopp - Hur bra är vi?

Måndag Morgon: Jahopp - Hur bra är vi?

Ny vecka - Nya viktiga matcher.

Lund. Efter en tämligen miserabel försäsong med fiasko i cupen och stora problem med försvarsspelet rakt igenom började Allsvenskan klockrent med två starka segrar. Därefter har spelet var lite mer osäkert. Spelmässigt hyggligt mot Östersund. Fenomenalt uselt mot Djurgården. Bra resultat men svajigt spel mot Varberg. Rätt ok mot AIK.

Så. Hur bra är vi egentligen?
Sex matcher - 11 poäng. Godkänt just nu. Sett över en hel säsong dock för lågt poängsnitt.
Det ska ju sägas att vi haft en del rätt svåra matcher också. Bortamöten mot AIK, Djurgården och Häcken. Ja - Häcken ligger sist, men jag tror en stor anledning är just att vi tryckte till dem i andra så deras inledning blev tung och satte sig i skallen.
Egentligen är det väl framförallt, resultatmässigt, Östersund som inte är tillräckligt bra.
Spelmässigt var det dock otroligt uselt mot Djurgården men att förlora en bortamatch på plastet där tror jag knappast avgör om vi tar guld eller inte.

Sex matcher - Noll nollor. Självklart inte tillräckligt bra.
Tio insläppta. Nej. Det duger inte. Vi måste få ordning. Mot AIK var det dock betydligt bättre.
Jag vet inte om det berodde på Anels frånvaro, men det går ju heller inte att säga att han varit en stor kugge defensivt i år. Förmodligen vore det bästa om övergången till Atalanta kan bli klar någon gång så han kan slappna av. Han kommer bli en fantastisk mittback.
Lasse och Franz är inget mittbackspar som vi kommer vinna guld med, tror jag, men däremot ett mittbackspar som kan göra jobbet fram till sommaren. Och båda kan komplettera en högklassig mittback på ett bra sätt.

Målvaktsrollen? Marko räddade oss med fin räddning senast, men det är klart. Jag tar Johan före Marko. Av många skäl, men ska jag välja några så är det
1. Han är bättre
2. Han styr backlinjen bättre
3. Vi behöver fler som står upp när det blåser. Som överreagerar på smågrejer och visar uppstickarna deras plats.

Det säger en del när Tobias Hysén skrev att Johan Dahlin är den bäste målvakten i Allsvenskans historia.
När Johan ska ta över? Det vet jag egentligen för lite om eftersom jag inte ser träningarna, men jag är övertygad om att Johan själv vet när och om han är redo.

På mittfältet har vi fått bättre kontroll sen Vagic kom in. Blir tydligare roll för AC då också.

Sex matcher - Elva gjorda mål. Hyggligt.
Inte fullständigt magnifikt bra, men ändå godkänt åtminstone. Många olika målskyttar vilket visar på bredden.
Vi har ju dock också missat en hel del väldigt bra lägen, och vi skulle må bra av att få igång Colak och Toivonen på allvar. Klart att Colaks ett mål såhär långt inte är riktigt på topp. Få bra bollar som når honom. Det behöver vi arbeta med.
Veljko blandar och ger en del. Försöker fortfarande hitta sin roll i laget. Kommer bli bra.

Överlag är jag inte ett dugg orolig för offensiven. Den är inte på något sätt fulländad än, men vi har så många bra spelare offensivt att de kommer lösa det i många matcher - Men vi behöver ge dem lite trygghet i att ibland kan det räcka med att göra ett mål. Det kan inte alltid behövas att vi göra två, tre mål.

Kommande vecka
Först möter vi då Kalmar som alltså är enda obesegrade laget i serien. Vi behöver spela på topp. Vi behöver att våra nyckelspelare steppar upp.
Colak. Veljko (om inte Rieks är tillbaka), Toivonen, AC och inte minst mittbackarna behöver visa vilken nivå de har och att den, förhoppningsvis, är en nivå högre än Kalmars.

Därefter Elfsborg hemma. Elfsborg är ett bra lag och vi kommer behöva göra en ny toppmatch. Vi bör dock inte behöva bli lika överkörda som på försäsongen. På gräs bör vi ha övertag. Notera att detta är en match som egentligen tillhör omgång 13.

Och sen då Örebro borta om en vecka. Om man ser till hur lagen har spelat i år så rimligen den lättaste matchen av de tre, men det är på plastet och gör vi inte jobbet blir det svårt.

Viss rotation hoppas jag sker, men också att vi inte roterar runt i tron att vi enkelt ska vinna någon av dessa matcher.
Allt under sex poäng på dessa tre matcherna är ett fiasko. Sex poäng godkänt. Sju poäng bra. Nio poäng kanske sannolikt det vi behöver - Och det kan ju inte ses som omöjligt direkt.

Jag hoppas också att JDT vågar vila/peta Toivonen om han inte kommer igång ordentligt. Jag kan tänka mig både Rakip och Nalic i den rollen.

Hoppas också att Nanasi får speltid i åtminstone någon av de tre matcherna.

Nu går vi för tre raka segrar så vi har ett bra utgångsläge inför EM-uppehållet.


---------
I övrigt noterar jag att Mattias Larsson fått jobb inom MFF. KvP-Mattias är en alldeles utmärkt förstärkning. Grattis Mattias och MFF.


 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2021-05-17 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?