Måndag Morgon - Onwards and upwards

Måndag Morgon - Onwards and upwards

Europadrömmen är släckt och Malmö FF anno 2023 får fokusera på det allra viktigaste, nämligen att ta SM-guldet.

Med minsta möjliga marginal for Malmö FF:s dröm om Europaspel den här säsongen ut genom fönstret som en ogripbar rökpuff.
Besvikelsen är enorm, men att gräva ner sig och deppa gör ingenting bättre, utan här gäller det att tålmodigt bygga för revansch i form av vårt tjugotredje SM-guld.

Då väldigt många kommer att stöta och blöta vad som gick fel igår, känner jag att den delen av terapijobbet redan är bemannat. Själv tänker jag utan omsvep kasta mig in i det som kan bli positivt för laget den här säsongen, nu när vidare cupspel både nationellt och internationellt är borta från bordet.

Jag var ingen fan av Milos Milojevic, men förra våren och sommaren var en nästan surrealistisk prövning för en tränare som hade en halv trupp i sjukstugan. Mitt i den snudd på havererade allsvenska vårsäsongen skulle det pusslas in en cupfinal med alla de förberedelser och förväntningar det innebär.

Tack vare ett heroiskt försvarsspel, en fantastisk målvaktsinsats och en motståndare i total avsaknad av vinnarkultur lyckades vi vinna cupen, men den kraftansträngningen gav oss inte mer energi i seriespelet, utan snarare tvärtom. Och sedan kom kvalmatcherna till Europa som lök på laxen.

Jag tror inte att vi kommer att vara lika skadedrabbat i vår, men jag kan se något positivt i ett mildare spelschema under en vår och sommar där en ny tränare skall sätta sitt spel och en handfull nyförvärv skall hinna acklimatisera sig. Jag tror helt enkelt att vår väg mot SM-guld blir lite bättre asfalterad eller jämnare krattad av att vi kan fokusera på just den och inget annat.

Med detta sagt ligger det ju givetvis ett krav på Henrik Rydströms axlar nu. SM-guldet skall hem till Malmö, livlinorna är borta. Den gode Rydström kan visserligen inte lastas för att det bara fanns en livlina, det hade hans företrädare redan ställt till med, men nu när han inte lyckades hålla fast i den ligger det oundvikligen på hans lott att rädda säsongen med ett guld.

Det kan tyckas hårt, men jag tror det är en kravställning den intelligente Henrik är ganska väl medveten om och jag tror att han kan gilla det. Han kan nog någonstans innerst inne till och med känna en viss lättnad över att helt och fullt kunna fokusera på allsvenskan medan toppkonkurrenterna får slita med cup- och kvalmatcher i ett späckat schema.

Igår, efter en synnerligen bitter förlust, kändes det som om vi befann oss djupt nere i ett svart hål, men idag börjar resan uppåt och framåt. Vi har alla möjligheter att göra den resan framgångsrik, med ett SM-guld i år och med Europaspel och försvarande av SM-guldet nästa år.

Malmö FF har haft en djup dipp sedan Jon Dahl Tomasson lämnade oss efter säsongen 2021. Nu börjar det mödosamma arbetet med att ställa allt tillrätta igen.
Låt oss fokusera på att ge vårt lag de allra bästa förutsättningarna för att dominera den allsvenska serien i år, och i höst när AC höjer Lennart, är den där cupkvarten i tvålkoppen sedan länge glömd.

Framåt!
 

Pontus Kroon2023-03-13 07:15:15
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?