Måndag Morgon - Sminka inte grisen

Måndag Morgon - Sminka inte grisen

MFF:s säsong är ett monumentalt fiasko och låt vare sig cupseger eller Europa League-gruppspel lura er att tro annat.

Lund den 24/10, kl 01.30

Jag vill inte jinxa, men låt mig börja med att gratulera Häcken till en fantastisk säsong och ett första, men mycket välförtjänt SM-guld, för detta tappar ni inte.
Med detta sagt vänder jag blicken inåt och skriver några rader om det haveri som är Malmö FF:s säsong.

För någon månad sedan berättade vår ordförande Anders Pålsson att föreningen denna säsongen har investerat åttio miljoner i spelartruppen.
Smaka på de siffrorna och titta på vad våra nyförvärv och truppen i sin helhet har presterat i år. Det är ett kvitto på djup inkompetens, inget annat.

Jag misstänker att Pålsson hade hållit flabben om hur mycket man satsat om han hade haft vett nog att förutspå hur usel hösten skulle se ut och jag misstänker att vår sportchef Andreas Georgson inte heller jublar över att kostnaden för hans helt misslyckade första år basunerats ut.

Georgson har för övrigt börjat försöka blanda bort korten, nu när fiaskot obönhörligen börjar torna upp sig och han säger att det inte finns någon anledning att "vända upp och ner på strategin". Här håller jag helt med honom, då det mig veterligen inte finns någon strategi att vända upp och ner på!

Vi har, med Hugo Larsson som undantaget som bekräftar regeln, förtvivlat svårt att få fram ungdomsspelare till A-laget. Vi misslyckas kapitalt med våra värvningar sett till vad vi betalar för dem och vi har haft tre tränare på en säsong vilka samtliga misslyckats i varierande grad. Var i hela friden finns det en strategi?

Samme Georgson försökte i en annan intervju framhålla cupsegern och Europa League-avancemanget som stora framgångar, men kom igen, de är inte i närheten av att sminka över det gristryne till säsong vi genomlider.

Med all respekt för att det var på tiden att vi vann cupen och att vi fick in fina pengar tack vare EL, var cupfinalen en match som inte vanns av ett bra spelande lag, utan av en fantastisk målvakt vars kontrakt för övrigt inte har förlängts så här i säsongens elfte timma. Och Europa Leagues gruppspel har bara ännu mer blottat vilket svagt lag MFF är 2022.

Det finns rykten som hävdar att ordförande Pålsson och styrelsen i allt för hög grad lägger sig i sportchefens jobb, och finns det sanning i detta är det inte bra. Vår fantastiske och tragiskt bortgånge före detta ordförande Håkan Jeppsson var noga med att låta den sportsliga ledningen jobba i fred och det gav resultat.

Å andra sidan jobbade Daniel Andersson framgångsrikt som sportchef i tre år under Anders Pålsson, så jag känner att det krävs jäkligt mycket mer substans i dessa rykten för att jag skall fästa något större avseende vid dem. Precis som att Andreas Georgson säkert gärna hade tagit emot hyllingar om säsongen blivit en succé, får han ta ansvar för fiaskot nu.

Georgson har å andra sidan inte anställt sig själv, så visst finns det anledning att titta högre upp i den himmelsblå hierarkin och det är av yttersta vikt att alla rannsakar sig själva och ser till föreningens bästa och inte försöker skydda sig själva.

Se den bistra verkligheten i vitögat och försök inte sminka grisen. Identifiera felen, utkräv ansvar och rätta till det som har blivit fel.
Vi behöver inte titta längre än till Helsingborg för att se hur illa det kan gå med en sportchef som inte är mogen uppgiften.

Malmö FF har fortfarande förkrossande överlägsna resurser jämfört med sina allsvenska motståndare, men de måste förvaltas väl.
Nästa år har vi, om vi inte vinner cupen, inget Europaspel som kan täcka upp åttio miljoners felvärvningar. Samtidigt behöver truppen byggas om.

Det bör vara en tillräcklig tankeställare för de som eventuellt försöker släta över årets katastrofsäsong och köra vidare som om ingenting har hänt.
Ta ansvar och gör jobbet. För Malmö FF.
 

Pontus Kroon2022-10-24 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?