Måndag Morgon: Vad önskar vi från tomten?

Måndag Morgon: Vad önskar vi från tomten?

Hur ser truppbygget ut?

Lund. Då var fjärde advent avklarad och vi närmar oss julafton med stormsteg. Så.. Vad ska vi får av tomten i år då? Vad behövs egentligen? Bra fråga. Låt oss bena ut.

Målvakterna
Nuläge:
Johan Dahlin, Ismael Diawara, Melker Ellborg, Mathias Nilsson
Analys: Johan Dahlin är i mina ögon seriens bästa målvakt och hans skadeproblem är kanske egentligen ett mindre problem än vad man vill tro. Det gör att Diawara får mycket speltid och håller sig alert. Om Johans skador inte stoppar honom i de absolut viktigaste matcherna kanske man kan hitta en bra rotation? Ellborg kanske är redo att lånas ut nästa säsong samtidigt som Mathias Nilsson går in som tredjekeeper efter att ha luftats i Superettan.
Behov: Inget som jag ser det. Om Dahlins skadeproblematik skulle tillta kanske vi snart är i en ny sits, men jag hoppas och tror man kommer till rätta med det. Diawara är ren klass som backup. Ellborg och Nilsson bra påläggskalvar.

Backarna
Nuläge:
Eric Larsson, Jonas Knudsen, Niklas Moisander, Martin Olsson, Felix Beijmo, Anel Ahmedhodzic, Lasse Nielsen, Noah Eile, Franz Brosson, Hugo Andersson, Linus Borgström, Ismael Sidibe
Analys: Även om vi släppt in en rad enkla mål under säsongen råder det inga tvivel om att det finns hög individuell kvalitet och har spets och bredd nog att både spela med fyrabackslinje eller tre/fem. Bredd, spets och talang finns på samtliga positioner. Samtidigt kan mycket hända nu. Franz och Anel är på väg ut och det påverkar såklart dynamiken enormt.
Behov: Om alla stannar kan vi sannolikt sitta ner i båten, men det finns väl ganska lite som talar för att Anel och Franz är kvar i april. Då måste vi agera. Hugo kanske kan gå upp som breddspelare som fjärdealternativ. Men vi måste få in en ren klassback om Anel lämnar. En ledarfigur som kan styra såväl försvaret som hela attityden. Drömmen? Han finns såklart i Brentford. Borgström och Sidibe ser ut att ha svårt att ta en plats i laget med nuvarande manskap - Även om jag väl får erkänna att jag inte sett dem så mycket.

Mittfältarna
Nuläge:
Sören Rieks, Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Sergio Pena, Anders Christiansen, Romain Gall, Veljko Birmancevic, Bonke Innocent, Peter Gwargis, Jo Inge Berget, Markus Björkqvist, Patriot Sejdiu, Sebastian Nanasi, Aleksander Damnjanovic Nilsson, Mubaarak Nuh, David Edvardsson, Amel Mujanic, Samuel Adrian
Analys: Seriens bästa manskap både sett till spets och trupp. Pena blir ju oerhört intressant att se när han blir varm i tröjan. Unga talanger finns både i truppen och har varit utlånade. Samuel Adrian och Amel Mujanic ligger sannolikt längst fram av dem som varit utlånade och kanske kan vara alternativet om Bonke väljer att lämna. Om de inte anses vara redo är det kanske dags att släppa dem? Framförallt Adrian som fyller 24 nästa år. Själv hoppas jag lite extra på Gwargis. Nanasi kan explodera!
Behov: Svårt att sia. Mycket beror också på hur JDT vill formera laget också, men det ser ju inte ut som att vi lider brist på något särskilt. Det är väl framförallt om vi vill lösa en Bonkeflytt externt.
Själv skulle jag inte gråta om vi hade värvat in en innermittfältare som är något längre än dagens snitt på 1.60.
Jimmy Durmaz är såklart alltid ett namn som är intressant. Inget uppenbart behov av hans spelartyp, men jag hade inte sagt nej om möjligheten yppas.

Anfallarna
Nuläge:
Antonio Colak, Ola Toivonen, Malik Abubakari, Adi Nalic, Marcus Antonsson, Amin Sarr
Analys: Colak fick en del kritik under säsongen, men var i mina ögon seriens bästa nia. Nu kommer han ju med stor säkerhet att lämna tyvärr. Antonsson har också spelat klart i himmelsblått och vi får tacka för goda insatser från båda spelarna. Två spelare som, under olika perioder, betytt mycket för oss. Toivonen kommer tillbaka men är väl näppeligen ett namn som kommer kunna dominera Allsvenskan igen även om jag tror att han har mycket mer att ge. Tillsammans med en rörligare anfallare kan jag se mycket intressant ske - exempelvis med Sarr eller Birmancevic. Abubakari är såklart också intressant att följa med en försäsong i ryggen.
Var ser vi Nalic i det här? Lite svårplacerad.
Behov: Mycket handlar väl om tre saker. Kan vi lösa Colak? Om inte - Är Abubakari en spelare som kan leda vår front? Om inte - Är Sarr det?
Här hänger såklart mycket på hur man upplever att Sarr och Abubakari kan leverera. Är de färdiga spelare på den nivån vi behöver och kräver?


Summering
Framförallt finns ett behov av att ersätta flyktade spelare och det är framförallt Ahmedhodzic och Colak som måste ersättas. Colak kanske kan lösas internt, men jag undrar om Malmö vågar det. Ett möjligt vågspel skulle kunna vara att lita på Sarr/Malik/Ola i början och se om det håller för att sen öppna plånboken till sommaren om det behövs.

Annars finns såklart alltid ett visst intresse kring flera av våra spelare så det kan såklart alltid bli aktuellt med att andra spelare också lämnar.

I stort har Danne gett Georgsson ett starkt lagbygge med spets, bredd och talang. Nu ska det spetsas ytterligare och bortsett mittback och anfall beror det nog mycket på vad som kommer finnas tillgängligt.

 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2021-12-20 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?