Måndag morgon: Vi vet, vi kan

Måndag morgon: Vi vet, vi kan

"Så när vi på onsdag står på läktarna och ropar vi vet att vi kan, så finns det tyngd bakom orden. Vi hoppas inte på överraskningar, vi tror på vår kvalitet och rutin."

Det var någon gång som jag ringde en kollega på jobbet och bad om hjälp. Jag brukade göra det, kanske mest av lättja. Nu hade hon väl tröttnat och svarade rätt snart: Bara lös det. Hon varken kunde eller ville hjälpa mig.

 Jag säger detsamma till Malmö FF på onsdag kväll: Bara lös det.

Bara. Lös. Det.

Hur? Bryr mig inte. Det går jättebra med stora siffror, en klar seger. Skulle det bli efter straffar känns det onödigt, men i slutändan: det är bara avancemanget som räknas. Stilpoäng delas inte ut. Så som sagt, bara lös det. Då är vi många som blir nöjda.

Orolig, jag? Ja, såklart. En förlust sammanlagt över två matcher redan i omgång två av kvalet till Champions League är inget alternativ. Med all respekt till onsdagens litauiska motståndare, det är inte ett lag som vi ska åka ur mot. För vårt MFF har skämt bort oss med segrar mot lag som vi kanske inte ska slå sett till statistik och omsättning och jag vet inte allt. Vårt MFF har vant oss vid att drömma stort och genomföra det. Vårt MFF har visat oss att tillsammans kan vi.

Eller som rubriken på den här texten: Vi vet, vi kan.

Vi har inte kommit så långt att vi tar saker för givna, framför allt inte avancemang. Men det är inte långt därifrån. I år ser också lottningen bättre ut än någonsin förr, och det är tack vare de senaste årens framgångar med efterföljande seedningspoäng. Inget som kommit i gratis, vi har fått jobba för det. Vi har besegrat Besiktas och Olympiakos med flera, vi har flera gånger om gått till gruppspel i Champions League och Europa League. Vi har två gånger om tagit oss vidare till sextondelsfinal i den sistnämnda turneringen.

Vi har alltså gjort oss förtjänta av våra seedningspoäng.

Så när vi på onsdag står på läktarna och ropar vi vet att vi kan, så finns det tyngd bakom orden. Vi hoppas inte på överraskningar, vi tror på vår kvalitet och rutin.

0-1 i Vilnius var en plump. Spelet inget att sjunga serenader om. Men vi har spelat kasst tidigare år, och krånglat oss vidare. Vi gjorde det så sent som för en dryg vecka sen i Reykjavik. Tur och marginaler menar en del (folk som inte känner vår historia), skicklighet och vana säger vi himmelsblå. Så många i klubben har varit med i Nordirland och Skottland, på Färöarna, i Israel, Österrike och Ungern, och alla andra ställen vi har varit på i kvalspel, sett oss göra sämre insatser, men hemma på Stadion sen 2011 har vi en fantastisk statistik: 29 matcher varav 20 segrar och 1 förlust.

Det har inte alltid sett jättebra ut, men ändå: 20 segrar på 29 kvalmatcher. Åge sa Hexenkessel. Lag som kommer hit vet om detta. Att det är motsatsen till en promenad i parken.

Vet vi att vi kan? Så in i helskotta klart att vi vet.

Kan vi på onsdag luta oss mot statistiken och tro att vi vinner oavsett? Så in i helskotta klart inte.

På läktarna och på planen måste det till fullt ös. På planen med viss balans, på läktarna behöver vi inte tänka på sånt. Glöm skitspel i tidigare matcher, glöm skador på bärande spelare, glöm allt som varit: Om två dagar är det här och nu, det är allt som gäller.

Bara lös det, Malmö FF. Slarva inte bort detta. Slarva inte bort den här finfina chansen vi fått tack vare tidigare års framgångar.

För vi vet, vi kan. Vi vet att ni spelare kan.

Mot omgång tre i Champions-League-kvalet!

Magnus Johansson2022-07-25 07:24:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?