Måndag Morgon: Ett guldår i backspegeln

2010 är snart över och med det i åtanke tar vi oss en titt tillbaka på vad som hände - Månad för månad.

Januari:
Redan från början var det upplagt för att 2010 skulle bli ett magiskt år. Oavsett hur utgången skulle te sig var detta året som vår förening fyllde 100 år. Det var ett år som skulle bli stort, och det var ett år som var lite av Roland Nilssons sista chans. Efter två misslyckade år var det nu dags för Rolle att visa vad han kunde för att inte för evigt hamna i MFF:s historiafack som bland annat innehåller floppar som Dan Corneliusson, Sören Åkeby och Sanny Åslund.
Året inleddes därför också på ett närmast makalöst sätt när den assisterande tränaren Hasse Gren fick lämna föreningen samma dag som det var dags för årets första träning. Gren hade bevisligen haft en pedagogik som inte fungerade med MFF:s pågar och det gjorde att alla tyckte att det var rätt lägligt när Gren kände sig intresserad av ha hand om ett eget lag.
Strax därefter kom nyheten att Ricardinho skadat fotet allvarligt och direkt inleddes jakten på en ny vänsterback.
Det fortsatte sedan med att Bengt Madsen förklarade att han inte tänkte ställa upp för omval och mycket på grund av Framtidsgruppens arbete blev årsmötet något många såg fram emot.
Månaden avslutades sedan med att träningsmatchen mot Nordsjälland blev inställd på grund av att man inte tyckte att fotboll skall spelas på is. Dagen innan hade en viss "Pep" presenterats som ny assisterande tränare.

Månadens bästa: Med facit i hand - Att Gren lämnade. Jag tror han hade sin del i guldet, men det var troligen också bra att han steg av. Pep kom in i slutet av månaden och gör såklart hela situationen än bättre.
Månadens sämsta: Olof Lundhs legendariskt dåliga intervju med Johan Dahlin efter dennes miss i landslagströjan.
Månadens favorit:

Februari:
Årets andra månad inleddes med att Joseph Elanga blev klar för comeback efter att han vunnit kampen mot Rasmus Lindqvist.
Annars präglades februari av årsmötet och lägret till Malaga.
Årsmötet gick i valberedningens spår, men Framtidsgruppens arbete var inte förgäves då det blev ett av de absolut mest välbesökta årsmötena och ledde dessutom fram till att vi fick en ny ordförande i Håkan Jeppsson - Tack Bengt för ditt jobb för Malmö Fotbollförening.
Under träningslägret i Spanien började mycket att falla på plats och även om det inte blev några mål mot Lokomotiv Moska och Metalurh var det många kliv framåt jämfört med matcherna på hemmaplan.
Väl hemma fortsatte det fina spelet och Bröndby besegrades med 3-2 på bortaplan.

Månadens bästa: Undertecknad valde att stanna hemma från årets träningsläger och därför kunde man med glädje se hur regnet vräkte ner över redaktionens utsända. Annars var månadens bästa Henrik Sjöströms och Martin Grahns legendariska Benny Hill-FANTV-inslag.
Månadens sämsta: MFF mötte Nordsjälland i den uppskjutna halkmatchen och blev totalt överkörda. 6-0 till danskarna i Farum sedan Rawes Lawan haft lekstuga.
Månadens favorit:

Mars:
Nu började det bli allvar - säsongen skulle börja rekordtidigt i mitten av mars eftersom de som bestämmer tyckte att alla i Sverige behövde förbereda sig inför och efter VM i flertalet veckor. Det ledde till att MFF inte hade någon träningsmatch på över två veckor inför premiären mot GAIS och kanske var det inte så konstigt att de gästande skåningarna såg ringrostiga ut på Ullevi. Johan Dahlin var dock i form och räddade en poäng efter en straffräddning. Noterbart var att Joseph Elanga som varit helgjuten som vänsterback under försäsongen petades i premiären i förmån för Markus Halsti. Matchen koms ihåg särskilt då MFF inte fick straff för en hands medan GAIS fick en strax efteråt när Daniel Andersson fick bollen i bröstet/huvudet.
Därefter vanns hemmapremiären i stor stil med 3-0 efter ett mål av Molins och en dubbel av Mehmeti. I nästa match kördes sedan Gefle över på konstgräset i Norrland med 3-1 - Kung på banan då? Robert Åhman Persson.

Månadens bästa: Att Wilton Figueiredo såg ut att ha hittat rätt som mittfältare och att Daniel Andersson såg lika bra ut han i en försvarsposition.
Månadens sämsta: Att inte ens 14000 hade sökt sig till Stadion för premiären.
Månadens favorit: Daniel Andersson

April:
Trög start även på årets fjärde månad då det bara blev 1-1 mot Halmstad men sedan bjöd det på mycket uppgångar men också en del missar. Efter Halmstad kördes Häcken över på hemmaplan innan det i en svängig match blev seger med 3-2 på Fredrikskans - en av de härligaste bortamatcherna jag personligen varit på. En riktig höjdare.
Därefter kom dock derbyt mot HIF där vi inledde bra men efter att Eddie Ofere skadats egentligen inte hade en chans mot Helsingborg som vann med 2-1 och i det läget som ut som givna svenska mästare framåt hösten.
Förlusten följdes dock upp av en hemmaseger mot Djurgården och därefter en mycket imponerande seger mot Göteborg på ett underlag som inte ens kan beskrivas som en åker - totalt miserabelt underlag på Ullevi.
Förlusten mot Helsingborg var dock inte det enda tråkiga utan även skadorna på Ofere och Jasmin Sudic var givetvis tråkiga. Sudic' skada höll honom borta hela året medan Ofere gjorde comeback men egentligen var väl inte något positivt med facit i hand.

Månadens bästa: Bortasegrarna mot Kalmar och Göteborg. Riktigt starkt spel på miserabla underlag, vilket visade att vårt passningsspel inte var beroende av perfekt underlag.
Månadens sämsta: Förlusten mot Helsingborg såklart - I det läget hade Roland Nilsson sedan han kom till MFF inte en enda gång besegrat HIF eller GAIS...
Månadens favorit: Daniel Larsson

Maj:
Här hann man med tre matcher på lite mindre än en vecka på grund av ovan nämnda sinnessjuka planering men det var tre starka matcher även här. Hemmasegrar mot Trelleborg och Åtvidaberg samt en imponerande insats mot Elfsborg i Borås som borde ha resulterat i tre poäng.
Wilton missade dock en straff vid ställningen 2-1 och istället kunde Ellos kvittera och därefter sånär sätta ett segermål, men någon måtta fick det vara.
Efter den trion matcher åkte MFF till Listerlandet för att ta tre poäng mot nykomlingen Mjällby med förre MFF-hjälten Mattias Asper i målet. Det blev emellertid en smal sak för Mjällby som lekte med MFF i första halvlek och till slut vann med 4-2 under mycket blåsiga förhållanden.
Tack och lov avslutade dock Malmö med tre poäng inför lovet och vann över Brommapojkarna med 2-1 efter att Alex Nilsson gjort två mål.

Månadens bästa: Att Ivo Pekalski slog sig in på allvar i laget och helt sonika blev en av Allsvenskans bästa mittfältare.
Månadens sämsta: Att MFF:s spel, och då menar jag allt spel, blåste bort i Mjällby.
Månadens favorit: Ivo Pekalski

Juni:
Uppehåll i Allsvenskan men det jämnades ut med att man visade fotboll för speedwaypublik nere i Sydafrika. MFF träningsspelade mot Elfsborg, förlust med 2-1, och Bröndby, seger med samma siffror.
Hernanes var på provspel och såg riktigt vass ut även om han bara var marginellt snabbare än en frysbox, vilket förmodligen till slut gjorde att det inte blev något kontrakt. Eller så hade man ett kontrakt redo men brassen hann inte fram i tid och pappret hann bli omodernt.
I juni lämnade även John Phillips då han erbjöds en fet plånbok nere i Mellanöstern och därmed var det "tack och hej" till den omtyckte britten.
Även Robert Åhman-Persson lämnade föreningen då hans kära AIK kallade. Roland Nilsson hade förklarat för RÅP att han inte längre var önskvärd och det är svårt att kritisera hans val att flytta "hem" till Solna.

Månadens bästa: Att Johan Cruyff fick ännu en anledning att gnälla när hans Holland gav upp skönspelet och istället försökte vinna. Cruyff är ju annars väldigt lätt att hålla glad...
MFF-anknytning? Ehhh.. Han var i Malmö i november. Duger det Nänä, men då får ni skylla på förbundet.
Månadens sämsta: Att MFF:s ekonomi tvingade fram nedskärningar.
Månadens favorit: -

Juli:
Efter uppehållet var det dags för bortamatch mot Mjällby på Stadion i Malmö. Ja, för Malmö FF var ju riktigt stygga och ville inte ändra på schemat för mycket för att Mjällby skulle kunna få gräs på sin plan igen. Det är ju trots allt givetvis MFF:s ansvar att se till att motståndarna har gräs på planen.. eller hur var det nu?
Nåväl än en gång visade Malmö att Mjällby inte var särskilt spännande att möta och El Kabir såg ensam till att ta blekingarna vidare i cupen.
Återigen visade vi prov på tveksam planering och efter Mjällbymatchen fick vi vänta i nästan två veckor innan vi spelade match igen då det var dags för möte med AIK. De regerande mästarna vann mot ett Malmö utan Ivo Pekalski och Wilton. I returmatchen var dock duon tillbaka och då vann också MFF mot AIK med 1-0.
Månaden summerades med ett 0-0-möte med Fulham. Närmast mål var gästande Fulham men Danny Murphy missade straffen.
Strax innan månadens var över hann Yago Fernandez skriva på för klubben. Då var han praktiskt taget helt okänd för de flesta av oss även om han hade tillhört flera stora klubbar och dessutom jagats av Arsene Wenger.

Månadens bästa: Att Allsvenskan var igång igen.
Månadens sämsta: Den närmast sinnessjukt dåliga överblick man har på spelet från rad tre eller så som jag hamnade på mot Fulham. Tacka vet jag Roys hörna.
Månadens favorit: Ivo Pekalski

Augusti:
Det är svårt att säga något annat än att augusti blev en fullständigt fantastisk månad. MFF spelade fem matcher, tog 15 poäng och släppte in totalt noll mål. I tur och ordning plockades GAIS, Örebro, Gefle, Halmstad och Elfsborg ner av MFF som alltmer såg ut som ett lag som på allvar skulle kunna kriga om guldet. Framförallt segern mot Örebro på konstgräset var oerhört imponerande. 3-0 mot ett av mycket få lag som såg ut att kunna utmana Malmö och Helsingborg i toppen.
Matcherna mot Gefle blev annars en klassiker då det var just matcher (plural). Först mötte vi dem och ledde i paus med 1-0 innan domaren, helt riktigt, tog beslutet att stoppa matchen på grund av ett närmast sanslöst regnande. Målet och matchen ströks dock från historieböckerna, men för oss som var där kommer matchen leva kvar - En kultmatch fullt i klass med snömatchen mot Brann om man ser till "klassiska" matcher på 2000-talet.
Just före transferfönstret stängt ute i Europa plockade italienska Leece åt sig Eddie Ofere. Ofere satt på ett utgående kontrakt och att vi fick lite pengar för honom var förmodligen det bästa som kunde hända i det läget - Agon Mehmeti och Daniel Larssons samarbete såg ju dessutom allt bättre ut.

Månadens bästa: Regnmatchen mot Gefle. Visst var det riktigt surt med att den fick brytas, men den var ett minne för livet och "Ingen himmel" i pausen var mäktig - Ruggigt mäktig.
Månadens sämsta: Går det att hitta något negativt en månad som detta? Möjligen då - Vad gjorde regnet på en sommarmånad?
Månadens favorit: Ivo Pekalski

September
Efter augustisuccen kom ett uppehåll för landslagsspel, i Malmö, och återigen visade vi att uppehåll är för oss vad hjärnfunktionen är för Anna Anka - Värsta fienden. Matchen mot Åtvidaberg blev en riktig rysare och efter att Yago Fernandez knappt haft ett rätt lyckades han rädda en poäng när han knoppade in 3-3 i en match där MFF haft ledningen med 2-0...
Sen var vi dock igång och det var dags för MATCHEN mot Helsingborg. I en modern klassiker blev det tre poäng för de himmelsblå hjältarna som vann med 2-0 och därmed kopplade greppet om den där pokalen som Stockholmslagen pratar om, gör T-shirts om men numera mest får se den via tv-rutan. Urladdningen mot HIF följdes upp av en ny floppmatch när just Djurgården vann i Stockholm. Månaden svängde dock tillbaka för att avslutas i dur då IFK Göteborg besegrades med 2-1 i en match som väl främst är ihågkommen för Daniel Larssons mäktiga distansskott som mycket lurigt lurade sig in i mål - En sann göteborgsvits. Inte att förglömma Thomas Olsson som tog sitt ansvar och missade straffen som Blåvitt tilldelats.

Månadens bästa: Självfallet matchen mot Helsingborg. Seger i säsongens match - Dardan Rexhepi och Wilton är för evigt kungar.
Månadens sämsta: Försvarsspelet mot Åtvidaberg. Det kändes som att Sören Åkeby var tillbaka och att vi spelade försvarsspel med fyra koner - Såhär i efterhand borde vi kanske ha spelat med fyra koner.
Månadens favorit: Johan Dahlin

Oktober:
Säsongen gick mot sitt slut och efter att Trelleborg enkelt besegrats på Vångvallen såg den 18 oktober ut att kunna bli ett avgörande datum. MFF skulle möta Kalmar hemma och rimligen fortsätta sin hemmasvit medan Helsingborg tog sig an Elfsborg på bortaplan. Elfsborg som inte förlorat en hemmamatchen sen typ Kalla Kriget borde ge Helsingborg ett helsike trots att Anders Svensson var trött och ville vila.
Det gick INTE alls så - MFF gick på första pumpen hemma och Helsingborg tog alla tre poängen med sig hem från Borås. Istället för ett ryck i tabellen var det nu helt jämnt inför fortsättningen och nu var kniven på MFF-spelarnas strupar.
Ännu en gång visade sig dock di blåe vara otroligt bra med ryggen mot repen och det blev en gruvlig intern revansch när Malmö reste sig och krossade Häcken på bortaplan  - Molins sanslösa distansskott lever kvar på näthinnan än och lär inte försvinna. Inte heller Häckensupportrarnas otroligt sympatiska intryck trots förnedningen på planen.

Månadens bästa: MFF fantastiska uppryckning mot Häcken. Att prestera på det sättet i det läget - Det gör bara ett guldlag.
Månadens sämsta: Coachningen mot Kalmar då Rolle Nilsson i princip skänkte bort det oavgjorda resultatet då man gick all in och tappade 0-0 till 0-1.
Månadens favorit: Guillermo Molins

November:
Nu skulle det avgöras. Först skulle MFF upp till Stockholm för möte med BP innan det var dags för lagets stora skräck den här säsongen - Mjällby.
Mötet med BP var på pappret en enkel match, men det visade sig bli en riktig rysare. 0-0 i paus efter att guldtankarna satt sig på nervtrådarna och man undrade hur Malmö skulle kunna lyfta sig. Det visade sig att det krävdes ett byte och fingertoppskänsla från Rolle Nilsson. Jeff Aubynn in efter 55 minuter och han såg till att i princip ensam säkra segern då han gjorde 1-0 och låg bakom Agon Mehmetis 2-0. Dardan Rexhepi, som även han gjort ett lysande inhopp, satte 3-0 innan Daniel Andersson gjorde fyran och kopierade resultatet från mötet med Häcken. Guldläge inför avslutningen.
Inför ett kokande Stadion tog det bara en dryg kvart innan Jiloan Hamad satte 1-0. Förspelet från Daniel Larsson var läckert, men målet var framförallt förlösande - särskilt då Helsingborg, på samma poäng som MFF, haft lägen att själva ta ledningen tidigare. Precis före paus kom sedan också 2-0 genom säsongens interna skyttekung Agon. Resultatet skickade inte bara signaler till Olympia där Helsingborg inte fick hål på Kalmar utan även till spelarna på planen som i den andra halvleken mest såg ut att vänta på slutsignalen. Daniel Larsson hade något läge, men vad som hände i den andra halvleken spelar mindre roll även om El Kabir förmodligen inte tyckte uppvaktningen från Yago Fernandez var speciellt spännande. 2-0 stod sig och 2000-talets andra guld var på plats - Året då vi firade 100 år.

Månadens bästa: GULDET
Månadens sämsta: Första halvlek mot Brommapojkarna, vilken rimligen förkortade mitt liv med sisådär 24 år. Som tur är tog andra halvleken tillbaka 22, men fram till guldmatchen låg jag fortfarande back. Det andra negativa den här månaden är såklart Olof Perssons frånvaro på Stortorget.
Månadens favorit: -

December:
Guldet var i hamn och december har framförallt gått till att gotta sig i det faktum att vi återigen är bäst. M
Men det hände också en del saker - Jeff Aubynn, Yago Fernandez och Tobias Malm förlängde alla sina visiter i föreningen samtidigt som Joseph Elanga tackade nej till det erbjudna förslaget och Pep lämnade för att istället ha hand om huvudansvaret för moderklubbarnas moderklubb Halmstad.
Nye sportchefen Per Ågren har börjat bekanta sig med sin nya uppgift, men än har Silly Season inte hettat till speciellt mycket. I första hand har MFF siktat in sig på att behålla den nuvarande truppen, och det har givetvis påverkat eventuella nyförvärvsdrömmar.
Månadens är snart över, men redan nu, några dagar i förväg, väljer jag att summera den. Kanske slår dock firma Ågren/Borg till med något stort innan Nyårs-Arne är här för att skjuta raketer och välkomna det nya året.

Månadens bästa: Att Yago och Jeff förlängde och stannar i föreningen. Två spelare som blir viktiga av olika anledningar nästa säsong.
Månadens sämsta: Att vi inte fått någon bra julklapp sedan 2003.
Månadens favorit: -

----------------
2010 blev ett magiskt år. Ett år då vi fyllde 100 år, ett år då vi återigen kunde känna riktig stolthet över laget, ett år då guldet kom hem igen, ett år av drömmar.

----------------
2011 kommer att inledas med att läger i södra Europa igen och givetvis finns Himmelriket där för att rapportera om allt och ingenting. Och givetvis håller vi återigen tummarna för att regnmolnen blir många och uttömmande.

----------------
Tack för 2010 - Ett fantastiskt år på alla sätt.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2010-12-27 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?