Guldfågeln Arena, Kalmar, 2022-05-08 17:30

Kalmar FF - Hammarby
2 - 0

Mardrömsminuterna fällde Hammarby
Martí instruerar spelarna under matchen

Mardrömsminuterna fällde Hammarby

“Good teams do not complain about the pitch”. Så löd Martí Cifuentes svar när han fick frågan om gräsmattan på Guldfågeln Arena. Ojämn och stenhårt gräs men svaret visar att det är ett annorlunda Hammarby till skillnad från tidigare upplagor vi sett. Man vill alltid spela sitt eget spel men har insett att omväxling förnöjer. Idag fungerade varken plan A, B eller C och Hammarbys fina start från april har nu ebbat ut.

Med en avstängd ytterback i Mohanad Jehaze fick publikfavoriten Björn Paulsen chansen från start för första gången i år. Vi som sett Hammarby senaste åren vet att Mohanad har varit en viktig kugge för framför allt vårt offensiva spel. Därför var det kanske inte så konstigt att inledningen på dagens bortamatch var av det mer defensiva slaget för Bajen. Martí valde alltså initialt en plan B för att bryta det mörka facit Hammarby har i Kalmar. 1 vinst av 12 möjliga visade statistiken och det var tydligt att detta skulle bli en tuff nöt att knäcka återigen. 

Första fingervisningar fick vi om det 20 minuter in i matchen när Kalmar kom forsande efter en misslyckad brytning av Fenger på mittplan. Romario sköt och Dovin stötte ut bollen till en fristående Isak Jansson som kunde raka in returen från en tydlig offsideposition. Domare Klitte blåse regelrätt av till Hammarbys lättnad. 

Kalmar var duktiga på att stänga av passningsvägarna till Bojanic och Besara vilket gjorde att Hammarby hade svårt att etablera spelet på offensiv planhalva. Samtidigt hade hemmalaget bra rörelse över hela planen vilket gjorde det än mer jobbigt för Hammarby att hänga med. När första målet sen kom i matchminut 35 var det därför inte orättvist att det var till hemmalaget. Efter en missad brytning och en släpande Sandberg i backlinjen kunde Noah Shamoun klacka in sitt första Allsvenska mål i karriären. Och varför nöja sig där? 

En osynkad backlinje kunde sedan se Shamoun sätta sitt andra mål bara tre minuter senare i en snarlik situation. Isak Jansson valde denna gång att avsluta själv från snäv vinkel varpå Dovin räddade men de tedde sig inte bättre än att returen hamnade mitt framför Shamoun som kunde stöta in sitt andra mål för dagen från nära håll. En tuff halvlek för Hammarby som inte förmådde sig få ordning på bollen som inte ville studsa deras väg. 

I andra halvlek skruvade Martí på detaljerna och aktiverade plan C. Ut med Paulsen och in med Widgren på vänsterbacksplatsen. Skulle bytet ge önskad effekt för bortalaget? Försvaret såg förvisso mer påkopplat ut men man hade fortsatt svårt för att skapa vassa målchanser. Kalmar bevakade ledningen utan att behöva ta ut sig och hade lätt att spela sig ur den frånvarande pressen signerad Hammarby. Bortalaget fick sätta sitt hopp till de hörnor och fasta situationer man lyckades skrapa ihop, och där man varit vassa i vår. Men närmre än ett par halvchanser kom man aldrig under en match som man gärna glömmer snabbt. 

Ett hårt slag för Hammarby som nu inte vunnit på två matcher. Om vi ska leta ljusglimtar så är det kul att Widgren hittat tillbaka och ser ut att vilja ge Jeahze en match om vänsterbacksplatsen. En klart godkänd match av Dennis som haft en tuff period, som nu förhoppningsvis ligger bakom oss. Swedberg är annars en av få som kommer ur denna match med hedern i behåll. De lägen vi kommer till är mycket tack vare våran unga talang som besitter en bollkontroll och teknik utöver det vanliga. Nu hem och grotta ned sig i vad som gick snett idag, analysera matchen och varför matchplanen inte fungerade. Som Ludwigson sa i studion efter matchen;

- Bryta ihop och komma igen.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-05-08 19:40:21
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!