Marek Hamšík är klar för IFK Göteborg!
Supportrar samlades på Landvetter för att ta emot Marek Hamšík

Marek Hamšík är klar för IFK Göteborg!

Sedan bomben slog ner i fredags har det mest varit en väntan, men nu är det officiellt klart att Marek Hamšík, som var lagkapten i Napoli för bara två år sedan, är klar för IFK Göteborg.

Det som i fredags var en värvningsbomb av sällan skådad kaliber förvandlades snabbt till allmänt accepterad sanning. Efter att Expressen gått ut med att IFK Göteborg i var muntligt överens med Marek Hamšík så noterade supportrar att han även börjat följa föreningen på Instagram. När bilder på Marek Hamšík från Frankfurts flygplats sedan började cirkulera dröjde det inte länge förrän halva Göteborg följde LH820 från Frankfurt till Göteborg. Flera supportrar tog sig till Landvetter och trots sina bästa försök att tysta affären kunde inte Pontus Farnerud och Håkan Mild göra mycket åt att se sin stjärnvärvning tas emot av sjungande supportrar innan de satte sig i Håkans Lejonet och Björnen-bil. 

Den Slovakiske landslagsmannen Marek Hamšík är främst känd för sin tid i Napoli där han spelade i 12 år. Där har han gjort över 400 matcher i Serie A och över 500 matcher för Napoli, vilket gör honom till klubbens meste spelare genom tiderna. Trots att ha spenderat större delen av sin karriär som mittfältare gick han om Diego Maradona som föreningens främste målskytt genom tiderna (Marek Hamšík har gjort 120 mål för Napoli.) På sina rekord håller Marek Hamšík även rekord som den spelare som gjort flest landskaper för Slovakien genom tiderna, och två i landslagets totala skytteliga. 

2019 gick han till Dalian i Kina, där även Sam Larsson huserar för tillfället. Under två säsonger i Kina blev det 42 matcher och 4 mål innan han bröt kontraktet. Det finns de som menar att den svaga poängproduktionen i Kina pekar på en 33:åring som sett de bästa dagarna i sin karriär, samtidigt som andra menar på att poäng i Kinesiska ligan är en begränsad värdemätare då ligan håller väldigt ojämn nivå, med flera världsstjärnor samtidigt som de inhemska spelarna är rätt dåliga. 

Det blir ett kort kontrakt med Blåvitt som sträcker sig slutet av augusti, lite överraskande över EM där Marek Hamšík som lagkapten för Slovakien givetvis vill vara i så god form som möjligt. Det gör att Marek kommer vara tillgängligt för betydligt fler matcher än de 8 som först har spekulerats om. 


För att reda ut vem Marek Hamšík är har vi tagit ett snack med Slovakien-redaktionens Lukas Landl som följer Slovakisk fotboll. 

Vem är Marek Hamšík?
Marek Hamšíks storhet i Napoli har såklart passerat, men det är fortsatt en spelare av mycket hög kaliber. Hans finess och intelligens på banan sitter i fortfarande, detta trots att han inte längre är i sin prime och att han spenderat de senaste åren i en klart sämre liga.
 
Marek utstrålar och lever upp till proffsighet ut till fingerspetsarna. Han kommer ständigt väl förberedd, oavsett sammanhang, och gör alltid det maximala för att kunna prestera på sin absoluta toppnivå. Trots att den inte är lika hög, har han knappast förlorat den gnistan som gjort honom till den spelaren han alltid har varit.
 
Ska man förenkla det hela kan man säga att Marek Hamšík är Slovakiens Zlatan. Det finns de som anser att han inte är den störste genom tiderna, men sett till vad han har uppnått under sin karriär i Napoli är det, för mig, inget snack. Det finns och har funnits andra profilstarka slovaker genom åren, men ingen kan riktigt mäta sig med Hamšík. I alla fall inte än.
 
Vad är det för spelare Blåvitt får in?
Ett spelgeni. Snabbtänkt och stor spelförståelse - hittar ytor och passningar åt sina lagkamrater på ett sätt som kan få en att häpna stundtals. Jag har sett honom mer i landslaget än borta i Kina under de senaste två åren - och i den slovakiska dressen har han hållit samma nivå som han alltid har gjort. Såklart en huvudsaklig faktor till varför ett så litet och ungt land som Slovakien går in i sitt tredje stora mästerskap som självständig nation.
 
Vad har han för status i Slovakien?
Den högsta man kan ha som idrottsutövare. De slovakiska fotbollsfansen är generellt ett svårimponerat släkte, men Hamšík är ständigt det stora namnet som landslaget ogärna klarar sig utan. Att han flyttade österut var det såklart många, inklusive mig, som reagerade på, men kritiken var långt ifrån lika giftig som andra spelare har fått när de valt en väg som kanske inte är så populär bland den stora skaran. Han är och förblir en ikon, helt enkelt.
 
Hur har det gått för honom i Kina?
Han har såklart haft den bärande rollen i sitt lag - som dock inte varit särskilt framstående i den inhemska ligan. Det är ett mittenlag med i övrigt ganska mediokra spelare. Någon succé har det därför inte blivit där borta, men i och med hans fortsatt starka prestationer i landslaget finner jag ingen som helst anledning att tro att han inte kommer att leverera i Allsvenskan. Pressen är såklart stor, detta är väl den största övergången av sitt slag i Allsvenskans historia, men jag är övertygad om att han grejar den med bravur.
 
Vilken status har Marek Hamšík Idag?
I världen? Inte särskilt stor. Han har satt tunga avtryck i Napoli där han är legendarklassad, men sedan han flyttade till Kina har han liksom glömts bort i det stora hela, förutom när han synts i landslagssammanhang. Flytten till Sverige, även om Blåvitt inte är mitt favoritlag, gjorde mig väldigt entusiastisk förstås. Jag var övertygad om att det skulle bli Slovan - det var så gott som klart. Men närmare än så här kommer man aldrig att kunna följa honom. Allsvenskan är ju trots allt en respekterad liga som fött många stora namn genom åren. Med tanke på Hamšíks symbolvärde är det inte svårt att förstå att hypen kring honom blev så stor när ryktena började florera.

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-03-08 19:32:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg