Markusevengeliet: Topp 10 mål

Markus topp 10 mål! Nja. Egentligen har jag det mest som rubrik. Det är några väl utvalda mål - i någon form av ranking. En ranking Mackan sabbade i det sista. Så det är faktiskt elva mål. Och det är min egen ranking.

11. 2 juli 2001 MFF - GIF Sundsvall
Efter att ha tagit sig fram från femårsåldern i MFF började Markus Rosenberg allt mer nosa på Allsvenskan under återkomståret 2001. Det var mest snack om en viss Zlatan men efter debuten mot AIK i premiären jobbade sig Rosenberg in i det och på sommaren kom första målet. Malmö ledde matchen med 1-0 efter mål av Daniel Majstorovic när Rosenberg fick bollen felvänd, vände runt och ett par steg senare sköt han in bollen perfekt vid stolpen. Ett klassmål. Det första allsvenska målet. Det blev några till.
Malmö vann för övrigt matchen med just 2-0.

10. 3 oktober 2019 MFF - FCC
Europa League. Slaget om Öresund. Slaget om Skandinavien. På Stadion.
FC Köpenhamn - Eller FC Copenhagen som de vill heta i internationella sammanhang hade tagit ledningen med 1-0 men en bit in i andra halvlek skulle kvitteringen komma och givetvis var det Markus Rosenberg. Efter en farlig chans åkte bollen ut på vänsterkanten till Jo Inge Berget som tog några steg inåt och upp från kortlinjen och skickade in bollen med kvalitet till Rosenberg som skaffade sig en yta och kunde knoppa in kvitteringen.
Oerhört viktigt att vi fick med oss en poäng från mötet - och ännu en gång visade vi vilket starkt lag vi är hemma. Det krävs de riktigt stora för att vinna mot oss.

Mackan gjorde för övrigt även segermålet när vi slog danskarna i Royal League 2015.

Se målet här:

9. 6 mars 2018 MFF - FC Nordsjälland
Enda matchen på listan som inte är en tävlingsmatch. Men det kvalar in av två anledningar - Snygghetsgraden och ordningsföljden.
Nordsjälland ledde träningsmatchen med 1-0 när MFF byggde upp ett anfall efter dryga halvtimmen där Felix Konstandeliasz gjorde sitt kanske största avtryck i MFF-historien. Dalbytalangen slog ett inlägg in i boxen där Markus Rosenberg fanns - men felvänd. Problem? Nej då. Rosenberg valde att avsluta på ett tillslag ändå - med klacken - och bollen for in vid den bortre stolpen. Snyggt så det förslår!
Men än viktigare var kanske att det var Rosenbergs 100:e mål i MFF-tröjan. Han gjorde även 101 senare i matchen som slutade 2-2.

8. 7 april 2014 IFK Göteborg - MFF
Det här var egentligen Guillermo Molins match men det var också starten på en magisk period i MFF-historia. Molins hade gjort 1-0 med ett välplacerat skott vid den bortre stolpen och han ökade på till 2-0 med en magisk chip över Alvbåge där Markus Rosenberg stod för ett väldigt fint förarbete - något som kanske glöms bort ibland.
Göteborg tryckte på för att komma tillbaka i matchen under den andra halvleken men istället för en reducering skulle det bli Rosenbergs första mål efter återkomsten. Vid en omställning kunde Magnus Eriksson vända om på vänsterkanten och när två spelare gick mot honom blev Rosenberg fri i mitten. Passningen kom, avslutet på ett tillslag - 3-0. Starten på en era.

7. 6 augusti 2014 MFF - Sparta Prag frispark
Första mötet i Prag började bra men slutade tungt när Sparta Prag i allmänhet och Lafata i synnerhet gjorde som de ville och ledningen förbyttes till förlust med 4-2. "Ni vet ni kan - 2-0 till Malmö" mötte spelarna när de kom ut på planen den 6 augusti på Stadion... Det skulle bli en magisk kväll.
Mackan satte 1-0 när han frispelades av Kiese Thelin i första halvlek och i andra halvlek kom kronan på verket. 53 minuter spelade när Kiese Thelin hakades upp och föll strax utanför straffområdet. Forsbergläge? Ricardinho? Nej då. Det här var Rosenbergs kväll. En perfekt träff och bollen in i målvaktens högre kryss.
Det självförtroendet. Den klassen. Markus Rosenberg. Tog oss till play off mot Salzburg.

6. 14 augusti 2014 MFF - Örebro
Det här är nog kanske en av de matcher som de flesta inte hade haft med på en sån här lista. För mig var det en magisk afton och det sista jag behövde för att förstå hur otroligt bra Markus Rosenberg var - om det fanns något tvivel innan.
MFF gjorde en väldigt bra match mot Örebro men låg obegripligt under i paus med 2-0. Rosenberg skulle vända på steken. 1-2 satte han på straff. Kiese Thelin kvitterade till 2-2 med kvarten kvar. Men sen gick tiden.. Och det började se ut som om vändningen inte skulle bli ett faktum.
Då..  Bollen ut till Magnus Eriksson. In i boxen där Markus Rosenberg skaffat sig yta - PANG! 3-2 med skallen. Vändningen var ett faktum. Otroligt.

Och Markus Rosenberg - Sommaren 2014. Så makalöst mycket bättre han var än alla andra i serien. Helt otroligt.

Jag vet inte om klippet nedan fungerade

5. 5 oktober 2014 AIK - MFF
2014 var en otrolig säsong. MFF ledde serien från omgång 1 och den femte oktober fanns möjlighet att plocka guldet på Friends. MFF behövde en poäng för att säkra guldet och det såg väldigt bra ut när Magnus Eriksson ökade på ledningen till 2-0 efter drygt 50 minuters spel. Isaac Kiese Thelin hade satt ledningsmålet.
Men AIK ville ogärna se ett guldfirande på Friends och Nabil Bahoui skapade spänning när han satte både 1-2 och 2-2. Kvitteringen föll i den 85:e minuten. Skulle MFF tappa guldet?
Men bara minuten efter. MFF anfaller på högerkanten och några passningar senare hittar bollen fram till Markus Rosenberg till vänster om målet. Med ett tillslag lägger han bollen lite bättre och lurar backen samtidigt. Med tillslag två sätter han bollen vid den främre stolpen. Ren kvalitet och på den följde hysch-klassikern.

4. 21 oktober 2015 MFF - Shakhtar
I andra Champions Leaguerundan var "sämsta" laget MFF kunde möta Shakhtar Donetsk. Ett otroligt bra lag. Malmö skulle emellertid trycka till också detta lag på Stadion. Efter dryga kvarten drog MFF upp ett anfall på vänsterkanten och Pa Konate stod för en briljant prestation när han tog sig fram och spelade in bollen till en helt fri Markus Rosenberg som stötte in bollen på ett tillslag. Knappast Rosenbergs svåraste mål i karriären men det är så typiskt att just han fixade målet. Det var ingen tillfällighet. Och det är heller ingen tillfällighet att han fick en jätteyta i straffområdet mot ett lag som Shakhtar. Extremt smart löpning som inte ser ut mycket för världen. Men det är han som får ytan. Svårare än man kan tro.

En av MFF:s mest imponerande segrar. Någonsin kanske? Borde dessutom blivit 2-0 men Nikola Djurdjic missade en straff i andra halvlek.

3. 27 augusti 2014 MFF - Red Bull Salzburg
Jag älskar Mackans nick mot Salzburg 2015, men det är klart att målet som förnedrade Red Bull Salzburg är något extra.
Efter att Salzburg totalt dominerat matchen nere i Österrike vände Malmö hem med en förlust - 2-1 efter ett sent reduceringsmål av en Emil Forsberg.
Rosenberg dunkade in 1-0 på straff. Magnus Eriksson gjorde sitt makalösa distansskott fram till 2-0 redan efter 18 minuter och redan där och då hade alltså Malmö vänt på steken och var i det läget vidare.
Men det skulle ju bli ett klassiskt ögonblick till. Salzburg tryckte på och försökte chansbryta högt upp på egen planhalva men den snabbe Simon Kroon hann först och ställde om. Kroon löpte och spelade in till Rosenberg som fick öppet mål. Bara att slå in den. Men nej! Han tar emot. Backen flyger förbi. Målvakten likaså. Och så. Med en lätt liten touch petar han in bollen. 3-0. Malmö knäckte den moderna fotbollen. Markus Rosenberg tog oss till Champions League. En fullständigt fantastisk afton.
Se målen här:

2. 30 augusti 2018 Midtjylland - MFF
Här skulle andra förmodligen ha andra mål. Nickmålet mot Celtic exempelvis. Eller något mål mot HIF. Eller... Jaja. Detta är min lista och detta målet betydde så mycket för mig.
Markus Rosenberg skulle sluta. Innan han kom hade vi spelat ett gruppspel i Europa. Någonsin. Nu tog han oss till ett tredje.
Marcus Antonsson satte 1-0 i öppet mål efter att Andreas Vindheim fått en perfekt passning från Rosenberg och spelat fri Antonsson.
Efter att MFF tappat 2-0 till 2-2 på Stadion var Midtjylland ändå bara ett mål från avancemang och visst fanns chanserna till kvittering. Närmast var rimligen en ruggig frispark som träffade virket. Men istället för 1-1 kom 2-0 till Malmö.
Andreas Vindheim avancerade på högerkanten och spelade ett tidigt inlägg mot Markus Rosenberg som ryckte förbi sin försvarare och med ett tillslag skruvade Rosenberg in 2-0. Klart att vår kapten skulle fixa tredje gruppspelet.

Att han gjorde det när han skulle sluta gjorde målet oerhört emotionellt för mig personligen. Det var så otroligt stort och viktigt på en säsong som inte precis gått på räls tidigare.

Sen visade det sig ju att Mackan hade en säsong till i sig. Men där och då visste vi inte det.

1. 28 november 2019 MFF - Dynamo Kiev 4-3
Listan var egentligen klar. Men så kom sista hemmamatchen. Det går inte att inte ha det som etta. Vi har varit med om många fantastiska kvällar på Stadion - i Europa och Allsvenskan - men detta tar priset. 3-3 mot Dynamo Kiev är ett riktigt bra resultat. Markus Rosenberg hade dessutom fått göra mål i sin sista match. Det var minnesvärt. Det var stort.
Det blev... helt jävla magiskt. På en helt ny nivå.
På övertid. Malmö orkar, vågar och kan pressa. Kiev tappar ut bollen till inkast. MFF:s boll och en ny chans.
Bollen ut mot Jo Inge Berget... För lös? Kievbacken slänger sig för att bryta.... Missar!
Berget tar emot, avancerar kort och slår ett inlägg mot ytan Markus Rosenberg löper in mot.. Rosenberg möter på ett tillslag och skickar bollen in vid den bortre stolpen. Eurfori. Vår kung fick sitt sagoslut. Fullständigt kaotiskt målfirande vid Norra.

Det går inte att toppa. Jag tror faktiskt inte det går. Men vi har minnet kvar. Av en fullständigt fantastisk kväll med ett helt sinnessjukt och nästan överdrivet slut.