Marti Cifuentes lämnar - Bajenpanelen uttalar sig!

Marti Cifuentes lämnar - Bajenpanelen uttalar sig!

Sen ett tag tillbaka står det klart att vår huvudtränare lämnar oss för större äventyr. Uttåget blev väldigt plötsligt även om det för vissa kanske känts som att något varit på gång. En taskig säsong började lacka mot sitt slut och inspirationen hos Marti tycktes också falna i takt med resultaten. Här presenterar vi redaktionens syn på vad som varit och som komma skall.

Hur skulle du summera Marti Cifuentes tid i Hammarby i fråga om hans avtryck, bidrag och så vidare?

Mattias
Martí kom in i en osäker tid. Efter covid och Hammarby som tappat sin tränare mitt under föregående säsong. Frågetecknena var många då Martí anslöt väldigt tätt inpå tävlingssäsong. Istället började han i en rasande fart och radade upp vinster inledningsvis. Jag likt många andra blev hänförda av denna vinstmaskin som till sist landade på en tredjeplats. Efter viktiga spelartapp denna säsong är jag imponerad av Martí som förvisso inte spelade den mest attraktiva fotbollen, men han imponerade med sin förmåga att ändra taktik och hade gärna sett honom längre i Hammarby. Hammarby måste ha kontinuitet på tränarposten.

Viktor
I min mening har Marti stått för en fullt godkänd tränargärning, där hans kanske starkaste bidrag är antalet unga spelare som fått chansen under honom. Han kom som en stark visionär och lät oss drömma om guld och Europa. Detta är dock i ärlighetens namn inte är de tongångar han lämnar efter sig. För mig är det för tidigt att avgöra om den skuggan ska falla över Marti eller JJ, men just därför känns hans farväl mycket vältajmat.

Lovina
Marti kom i en ganska konstig tid. Men jag har alltid gillat honom så jag komme summera tiden bra. Det har stundtals varit väldigt tufft och man har känt alla typer av känslor, men det har också varit många roliga, fina och vackra matcher. Han kom nog fel tid.

Per 
Marti kom ifjol till ett dignande dukat spelarbord och med – oavsett vad vi tycker – tydliga egna visioner efter debaclet med Milos Milojevic. Kanske inte som en given frälsare, men rångt räckte det. När tongivande spelare försvann på löpande band blev 2023 trots höga förväntningar inte lika roligt. Spelidéer implementerades illa, försäsongen var svajig och det dröjde alldeles för länge innan Marti själv lade om kurs, gjorde avkall på den personliga planen och lyckades vända den katastrofala våren till en åtminstone resultatmässigt godkänd höst. Fadäser i form av tre pinsamma tapp till kryss på övertid till trots, det var inte där vi tappade kampen om topp 3. Vinst i derbytabellen är kanske en tröst, om än mina ögon klen sedd i ett större perspektiv.
Bortsett från i kortare sekvenser har det spelmässigt inte alls sett bra ut under innevarande säsong, ofta statiskt, vilset och rentav tråkigt, vilket jag i och för sig ibland kan ta om det renderar i vinster. Milt uttryckt har inte heller matchcoachningen nått några höjder – Alls! – ideliga förändringar i startelvorna har skapat allt annat än kontinuitet och enskilda spelare har placerats på olyckliga ovana positioner vilket inneburit att de inte alls har nått full potential.
Glädjande då att Marti föryngrat truppen. I och för sig blev han på grund av försäljningar, skador och avstängningar mer eller mindre tvungen till det, men icke desto mindre har han visat stark tro på och solidaritet med sådana som Erabi, Madjed, Dovin, Karlsson och andra, och det skall han verkligen ha stor cred för.

Göran
Jag och Marti är inte riktigt överens om hur vi vill att Hammarby skall spela fotboll. Personligen älskar jag när laget jag älskar spelar med full fart i löpningar och med snabba kombinationer med få touch och laget och publiken föder varandra med energi.

Theodor
Förra säsongen var en framgång på många sätt. Sportsliga framgångar är värdefulla och vi lyckades på flera sätt klara av det som var rimligt sett till kvaliteten på spelarmaterialet vi hade. Även om det så klart är roligare att se en totalt framåtlutad fotboll så lyckades vi spela ett otroligt kontrollerande och vägvisande spel som ledde till seger efter seger. Marti framstod på flera sätt som en ytterst kompetent och klok tränare där hans sätt att beskriva fotboll, analysera matcher och annat pekade mot detta. Årets säsong är på flera sätt raka motsatsen. Visst tappade vi tongivande spelare men det avslöjades här en oförmåga från vår huvudtränare att anpassa sin fiilosofi och taktiska utgångspunkt. Innan våra kvalmatcher kändes det smärtsamt att se hur en huvudtränare tycktes vara beredd att offra alla resultat till förmån för att spela på det sätt han ville. Summa summarum så bidrog han väldigt positivt men visade sig vara en relativt oflexibel tränare.


I brittisk media menade Cifuentes att årets sämre resultat berodde på att vi gjorde oss av med "åtta av elva startspelare" samt att vi inte "rekryterade de bästa spelarna för hans spelfilosofi". Är detta en godtagbar förklaring av årets resultat?

Mattias
Jag tycker påståendena stämmer in ganska bra. Han har visat en skicklig taktisk förmåga och har dessutom varit den första tränar
en på länge som vinner mot topplagen. Alla tränare hade lidit av att tappa Bojanic, Jeahze och Gurra. Att Martí trots allt lyckas vända en negativ start och få ut väldigt mycket med en oerfaren spelartrupp är snyggt. Mer tid hade varit nyckel till framgång.

Viktor
Både ja och nej. Å ena sidan har han rätt i att truppen är sämre än förra året, samtidigt som det är en tränares ansvar att få det spelarmaterial man har att överprestera. I mina ögon är det alltid en tränares huvudsakliga uppgift.

Lovina
Oj det kan inte jag avgöra. Klart man hade kunnat köpa in eller behålla spelare i en annan utsträckning men jag kan inte avgöra om det är den anledningen.

Per 
Marti lägger gärna och ofta ut texten, vilket inneburit att det tyvärr har blivit citat ryckta ur diverse sammanhang även i svensk media. Så ser journalistiken ut. Jag har själv inte läst den brittiska intervjun, men OM just dessa uttalanden är ett försvarstal för att dölja de egna bristerna är det rent pinsamt, på flera plan. Någon form av löpande dialog mellan tränarstab och övrig sportslig ledning måste finnas även i en den moderna fotbollens klubb, och att på detta sätt ventilera personlig frustration gränsar till bitterhet som är oacceptabel och rimmar illa om man ser till det tackbrev han skrivit till klubb och supportrar. Det blir inte så lite ”forza Bajen, siempre” och sedan kasta skit, liksom.

Göran
Det där gjorde mig oerhört besviken på Marti. Det hade varit så lätt att bara hålla tyst, då alla nu har fått som de ville. Marti fick ett uppsving i karriären och mer pengar i plånboken och Hammarby fick betalt för en tränare som de, enligt uppgifter, var tveksamma om de ville ha kvar. Då är det lite småaktigt att ta upp en sådan sak och min respekt sjönk lite för Marti som person när jag fick höra det, och tycker vidare att det är enormt konstigt att han inte stod på sig mot JJ och Hjelmberg när nya spelare var på tal. Att sedan kasta skit på andra för att fria sig själv är ju rena löjan, speciellt efter hur det såg ut i våras med ständiga roteringar och brist på kontiniutet.

Theodor
Det kändes en aning drygt och rätt oproffsigt hur det hela avslutades. Absolut ingen skandal men det var lite hejdå och tack för kaffet från Cifuentes håll. Om QPR ringer förstår jag att man blickar ditåt men att skylla sina egna tillkortakommanden så uteslutande på spelarmaterial, övrig sportslig ledning och andra omständigheter är väldigt oansvarigt. Jag hade önskat ett bättre avslut då vi tyvärr behövde uppleva Milos agerande för inte allt för länge sedan.

Hur kommer vi betrakta Cifuentesperioden i backspegeln om säg så där 10 år?

Mattias
Jag tror att många kommer sakna Cifuentes och se tillbaka på vad som kunde ha varit. Bra med media och och en skicklig taktiker. Förvisso en del att önska i hur han sköter matcherna och byten framförallt. Men många styrkor och en förmåga att kunna lära sig som tränare. Hade kunnat växa med tiden.

Viktor
Faktum är att jag tror att vi med perspektiv kommer att sakna tiden med Martí. Eventuellt kommer vi om tio år ha haft några bättre tränare än honom. Jag är dock mer säker på att vi kommer ha fått uppleva några sämre. Dessutom tror jag många med mig redan nu kan skriva under på att han är en av de tränare vi haft som representerat Bajen utåt på bäst sätt. Alltid professionell mot media, respektfull mot supportrar och med hjärtat på rätt plats.

Lovina
Jag kommer se tillbaka med glädje och se allt fint. Inget illa mot honom alls. Jag har gillat Mart. En populär åsikt är att jag tror att den här ”tuffare” tiden som herrsupporter kommer göra någonting gott i framtiden.

Per 
Ett decennium är en lång tid och minnet alltför kort. Även om vi inte nådde ett åtråvärt guld ifjol så blev det en tredjeplats, att fantastiskt resultat med Hammarby-mått mätt. Kvar både på näthinnan och ekande i skallen är också fansens fantastiska hyllningar förra året, vilket faktiskt gav eko långt söderut. ”Tusentals supportrar sjunger ’Una cerveza, por favor’ till honom på hans eget språk.” Citat ur spanska La Vanguardia.

Göran
Det kommer att vara en parentes över en tid då vi faktiskt inte spelade speciellt bra eller roligt. Med de spelare vi hade att tillgå 2022 tycker jag att vi borde ha tagit guldet. Det folk kommer att komma ihåg är dubbelmötet med Twente, och då framförallt hur vi supportrar blev behandlade i Holland.

Theodor
Som en mindre viktig tid! Han har sannerligen inte gjort något större avtryck bland oss supportrar och inte heller lett laget till den typen av framgångar som får oss att minnas en tränare heller. Med tanke på avslutet så tror jag att de flesta av oss rätt snabbt kommer glömma den här tiden.

Är det en positiv eller negativ förändring att han lämnar nu?

Mattias
Att han lämnar ser jag som direkt negativt. Inte kanske nödvädnigtvis för att det är Martí, utan för att vi återigen måste byta tränare. Jag hoppas på långvarighet från nästa tränare. Martí hade, som jag varit inne på kunnat växa, det är jag säker på. Med det sagt hoppas och tror jag att det kan bädda för en tränare som spelar en mer attraktiv fotboll, men som har samma förmåga som jag anser Martí ha att kunna växa i rollen som fotbollstränare. Någon som aldrig känner sig fullärd och vill utvecklas.

Viktor
Oklart. Det som definitivt är positivt är hur tidigt han lämnar, vilket gör det möjligt att få in en ersättare tidigt, vem det än blir.

Lovina
Jag tror att förändring i denna perioden är bra. Så jag tror att det kommer bli bra för Bajen och för Marti.

Per 
Att Marti, och medryttare Xavi, nu lämnat var både väntat och nödvändigt, men att det sker på just detta sätt ger mig en fadd eftersmak. Trots Queens Park Rangers minst sagt utsatta tabelläge har jag svårt att förlika mig med att man inte kunde nå fram till den rimliga lösningen att inte vår egen säsongsavslutning – två ynka matcher – fick avslutas på ett värdigare sätt. Men inte mycket förvånar mig. Uppenbarligen fanns det ingen vilja hon någon inblandad part.

Göran
Mycket positiv. Nu får en ny tränare chansen att sätta sitt spel och välja de nyförvärv som denne behöver för att spela på sitt sätt. Jag tror inte vi supportrar hade orkat med så mycket mer av Marti-fotbollen så timingen kändes perfekt.

Theodor
Sättet som det sker på är skitdåligt men bra för oss som klubb i längden. Nu har vi gott om tid att i lugn och ro spela av säsongen och sen arbeta för att hitta vår kommande huvudtränare. 

Vem är din självklara ersättare?

Mattias
Billborn självklart. Jag tror att de är för tidigt för honom att komma tillbaka. Alla sår är inte läkta. Men en kan alltid drömma. I annat fall tror jag att Kim Hellberg är en trolig kandidat, även om han inte är min favorit. Hade då hellre sett Pablo, även om jag ser det som otroligt. Men likt spelare så hoppas jag vi kan fostra tränare i de egna leden framöver också. Underlättar hela processen.

Viktor
Jag har nog ingen ersättare jag känner är både klockren och realistisk, även om Kim Hellberg skulle kunna bli jättebra.

Lovina
Supersvårt. Det får under inga omständigheter vara Pablo eller någon från damerna. Vi ska fortsätta utvecklas där så det är inget alternativ. Jag är öppen för många och litar på att Hammarbys organisation rekryterar den som passar bäst för Bajen. Forza och Tack Marti.

Per 
Kim Hellberg är naturligt nog namnet på de flestas läppar och, visst, han har gjort det fantastiskt bra med Värnamo och inte minst med hjälp av en Marcus Antonsson i högform, men passar han i Hammarby? Helt ärligt så vet jag inte. Man kan hoppas att han, om det nu blir fallet, kan bli en lika positiv grundbult som Jimmy Thelin i Elfsborg, men vi har sett många spelare komma till oss efter framgångsrika sejourer i mindre klubbar och sedan misslyckas i en miljö med betydligt större press och kravbild, vilket man – för att citera Kenta Ohlsson i en intervju jag en gång gjorde med honom – den enskilde måste vara hundraprocentigt redo för. Med det sagt är han ett spännande namn, men internt bör det finnas åtminstone några till. Om nu Barnsleys Khaled El-Hamal blir vår nye ”head of football” (vilken hemsk titel) är sannolikt Blåvitt-bekante Poya Asbaghi ett av dem. Oavsett var vi landar är det väsentliga att rekryteringsarbetet sker lyhört med ett stabilt framåttänk och att nyckelordet är kontinuitet. Att lösningen är klar tills försäsongen drar igång är dessutom ett måste, och även om den inte trumpetas ut i förtid får man gärna ha kommit långt redan inom den närmaste månaden.

Göran
Det är ingen hemlighet att jag verkligen gillar Kim Hellberg och gärna ser honom leda Hammarby. Då blir det garanterat roligare att gå och se Hammarby spela fotboll. Och det är ju trots allt underhållning det handlar om till syvende och sist.

Theodor
Kim Hellberg nämns ju av många och jag skulle inte bli förvånad om så blev fallet. Tidigare har ju Rydström varit på tapeten men det känns otänkbart just nu. Jag vet inte om Hellberg är redo att axla den typen av uppift som det innebär att leda Hammarby IF. I linje med hur vi också under senare tid tyckts leta tränare utanför Sverige och norden så tror jag att Hammarby här kommer överraska. Jag skulle inte bli förvånad om vi inom några månader ser en polsk, slovensk eller italinsk huvudtränare för Hammarby.

Theodor Bittner2023-11-10 14:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!