Matchkrönika efter vinsten mot Halmia

Matchkrönika efter vinsten mot Halmia

För en halvlek var inte Östers IF i Division 1. Roar Hansen var på plats, mycket folk, underhållande spel och drömmål. Känslan var att Östers IF låg längre upp i seriepyramiden och kämpade om något oerhört mycket mer åtråvärt än en kvalplats till superettan.

Det finns en del personer som anser att sensommarkvällar är det finaste vi har i det här landet. Om vi plussar på det med ett Östers IF som spelar propagandafotboll under elljus och en defensiv mittfältare som stänker in en boll som för tankarna till Daniel Petersson och sommarmatchen mot Hammarby 2003, hur vacker var inte de första 45 då? Det spelades med fart och fläkt, främst hos Östers två super-ghananer på högerkanten. Donkor hämtade upp sig efter 15 mardrömslika minuter, och där han efter sitt mål utvecklades till att bli en av de rödblåas främsta spelare. Det behövdes inte försvara utan Öster hade spelet och skapade chans på chans, men samtidigt missades chans på chans där framförallt Strömberg i första halvlek var den stora målsumparen. En väldigt fin halvlek som inte många kan vara missnöjda med rent spelmässigt, förutom att man inte fick in ett par bollar till och därigenom dödade matchen redan efter första 45. MEN, vi får inte glömma drömmålet. Har ni missat det ska ni gå in på Östers hemsida och kolla in Jonathan Drotts drömträff en bra bit utanför straffområdet som letar sig in efter att kryssribban fått sig en rejäl kyss.

Samtidigt som man googlade synonymer till briljant-Österspel kom ett för bekvämt Öster ut till andra halvlek och tillät Halmia ta taktpinnen ifrån Öster och i 64:e minuten fick Halmias lagkapten Ervin Ribic alldeles för enkelt vandra framåt för att bomba in slutresultatet 2-1. Det blev ängsligt och Öster-spelarna sjönk ihop mot eget straffområde vilket resulterade i att Halmia fick kontrollera bollen över stora delar av andra halvlek. Detta var inte någon medveten strategi ifrån tränarparet utan man försökte få spelarna att vara fortsatt offensiva, men att det istället smög sig på en rädsla över att tappa ledningen och det mentala övertaget gick över till Halmia. Och självklart ska Öster vara lyckliga över att ha tagit tre poäng, särskilt i en omgång där både 2:an och 3:an i serien förlorar och där Öster nu har fem poäng upp till kvalplatsen uppåt. För mot serieledaren Trelleborg ser det inte ut att finnas något att göra, de har startat höstsäsongen med en 7-0 seger mot Norrby och startade gårdagens match mot Kristianstad med att göra 3-0 efter 9 minuter. 

Östers IF var inför matchen tvingade att göra en förändring på högerbacksplatsen då Fritjof Björkén har skadat ljumsken (Ska göra en undersökning under onsdagen, därefter vet man om han är aktuell mot Trelleborg) vilket gjorde att den vanligtvis så skicklige innermittfältaren Isaac Shaze fick spela högerback. Visst såg det lite ovant ut för Shaze under vissa delar, men Shaze visade som väntat upp en bra offensiv, där framförallt samarbetet med landsmannen Richard Donkor fungerade oerhört bra. Tyvärr drog också Shaze på sig sin tredje varning för säsongen vilket betyder att han är avstängd inför bortamatchen mot Trelleborg på söndag. Om inte Björkén kan spela, vilket inte ser speciellt lovande ut för tillfället, kan det bli så att den nyligen uppflyttade U-19 spelaren, Jonathan Stolth, som fick göra sina första minuter för seniortruppen i Halmia-matchen, får spela högerback trots att han är vänsterfotad. Vilket förstås inte är optimalt, men när man pågrund av ekonomin tvingats banta truppen kommer man i skadelägen få slänga ut U-19 spelarna i hetluften direkt. 

Även om det i stora delar av de två första matcherna under hösten inte varit speciellt övertygande spel har det ändå inkasserats 6 poäng till poängkontot. Det finns en bra känsla av att vinna de matcher spelet inte sitter, vilket är en motsats till ett antal matcher under vårsäsongen. Sen är det ändå två matcher som man har varit piskade att vinna vilket är tvärtemot matchen på söndag där det helst av allt skulle behövas en vinst, men där ingen riktigt förväntar sig det, vilket betyder att Trelleborg kommer att ha pressen på sig. Dock lär det krävas i alla fall en poäng i palmernas stad på söndag och för det måste några fler av alla anfall Öster skapade igår resultera i mål, där framförallt Freddy Söderbergs miss från en meter stack ut. Det finns en bra Division 1 kvalité i den här truppen, men personligen är jag rädd för att de senaste två åren har satt ärr i spelarnas kroppar som är lite för djupa för att kunna läka ihop under 2015. Dock ska inte min personliga rädsla få ta någon energi från Östers IF och alla övriga supportrar. Åk ner till södra Skåne på söndag, ta med tre poäng och en palm tillbaks till Växjö så ska det nog ändå bli en höst att minnas.

För ett detaljerat matchreferat rekommenderas Östers officiella hemsida. 

Victor Laagvictorlaag1993@gmail.com victorlaag2015-08-25 19:59:19
Author

Fler artiklar om Öster