Matchrapport: AIK-Djurgården dam 1-0
Det blev en jobbig eftermiddag för Djurgården och Sheila Van Den Bulk i derbyt mot AIK. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Det blev tyvärr en dyster omstart av Damallsvenskan för Djurgårdens del, och tyvärr förlust på Skytteholms IP mot AIK med 1-0.

Nyförvärvet in från start direkt

Djurgården valde till denna matchen att som väntat ställa upp med det danska nyförvärvet Kamilla Karlsen, som direkt tog en plats i startelvan, där hon klev in som en av tre mittbackar.
Noterbart i övrigt med startelvan var att den unga mittfältstalangen från de egna leden, Nicole Ruiz Granados tog platsen på mittfältet i Nellie Liljas frånvaro. Därmed gjorde Nicole sin Damallsvenska debut.

Efter en trevande start, där båda lagen kände på varandra och turades om att ha bollinnehavet så tog AIK över spelet successivt och i den tionde minuten kom också den första målchansen.
Efter en långboll från AIK mot anfallaren Rosa Kafaji missbedömde Djurgårdens målvakt Kelsey Daugherty bollbanan och Rosa Kafaji kunde peta bollen förbi målvakten, men som tur var för Djurgårdens del kunde mittbackarna hinna emellan och rensa undan bollen i sista stund.

Därefter kom Djurgården mer och mer in i matchen, där laget framförallt visade upp ett mer metodiskt och tålmodigt anfallspel. Och det var framförallt på högersidan som DIF skapade oreda för AIK.
Och som en konsekvens av detta kom i den femtonde minuten en farlig möjlighet från anfallaren Hayley Dowd efter fint växelspel på just högerkanten, och som slutade med att Hayley Dowd drog till med högerfoten men tyvärr en bit över.

Hayley Dowd var inte färdig här utan i den tjugonde minuten bjöd amerikanskan på ett väldigt fint solonummer där hon tog sig förbi två-tre motståndare och sånär kom till en bra målchans, men där AIK i sista stund kunde bryta och skicka undan bollen.

Därefter följde en ny period där båda lagen turades om att föra spelet och försöka skapa målchanser, utan att komma till några heta målchanser.

I den 40:e minuten var det dags för AIK:s talangfulle anfallare Rosa Kafaji att skapa oreda för Djurgårdens backlinje då hon lyckades komma rättvänd med bollen vid straffområdeslinjen,  och sånär kom förbi, men efter en tuff närkamp med djurgårdsförsvarare tappade Kafaji balansen, dock utan att det blev någon straff. I efterföljande situation kom det ett skott en bit över från AIK håll.

Andra halvlek:

Djurgården började den andra halvleken bra och var det spelförande laget, utan att för den sakens skull skapa särskilt mycket av bollinnehavet.

Därefter kom det en riktigt bra period av AIK som startade med en fin soloprestation av Rosa Kafaji i den 60:e minuten där hon tog sig förbi några försvarare och kom till avslut strax utanför straffområdet utan resultat.
I minut 65 kom sen matchens hitills bästa målchans och den skapade AIK.
Den hitills i matchen osynlige Honoka Hayashi klev fram och slog en väldigt fin frispark strax utanför straffområdet, men Kelsey Daugherty stod för en bra räddning som slutade med hörna.

På den efterföljande hörnan gjorde också AIK 1-0 efter en tilltrasslad situation inne i straffområdet där Djurgården inte fick undan bollen.
Bollen hamnade tillslut hos mittfältaren Linda Hallin som kunde peta in bollen i mål.

Detta var ett väldigt tungt mål för Djurgården som därefter hade svårt att få ordning och struktur på spelet.
Laget blev utspritt och uppträdde stressat.

De få gångerna Djurgården skapade lite oreda i AIK:s backlinje, var det allt som oftast Hayley Dowd som på egen hand stod för det.
Och i den 85:e minuten kom Dowd loss i djupled och hamnade i en omdiskuterad straffsituation med försvarare i AIK, där Dowd föll men ingen respons från domaren denna gången.
Men tyvärr var detta en av få gånger DIF hotade under de sista tjugo minuterna och matchen slutade rättvist 1-0 till AIK.

Tankar efter matchen:

DIF behöver få ordning på anfallsspelet:

Djurgården har sedan man gick ner till en trebackslinje/fembackslinje blivit mer solida och stabila bakåt, man släpper till mindre målchanser och är svårare att bryta ner.
Något som däremot har blivit lidande är lagets anfallsspel där man har svårt att skapa heta målchanser och oftast är väldigt få spelare i straffområdet när väl bollen kommer in.
Detta är något Pierre Fondin behöver fundera på inför kommande matcher i höst, hur man lyckas hitta balansen mellan att vara stabila bakåt, men ändå fylla på med folk i offensivt straffområde.