Matchrapport: APOEL FC – Djurgårdens IF

Djurgården lyckades efter mycket om och men ta sig vidare från dubbelmötet mot APOEL och är nu klara för Europa Conference League-gruppspel. Här är Forum 1891:s matchrapport.

Djurgårdens IF vann första mötet med 3–0 hemma på Tele2 arena. Efter bland annat ett drömmål av Victor Edvardsen från mittplan. Ett bra resultat som skapade förväntningar bland supportrar och media att Blåränderna enkelt skulle ta sig vidare till Europa Conference Leagues gruppspel.

Startelvan var nästan samma som i första mötet förutom att avstängda Rasmus Schüller ersattes av Besard Sabovic på defensivt mittfält. Samt att Gustav Wikheim fick starta som vänsterytter och Joel Asoro fick inleda på bänken.

I APOEL var det mest anmärkningsvärda att Kingsley Sarfo tog sig in i truppen. Han var varken avstäng eller skadad i första mötet. Anledningen till varför han missade första mötet var istället på grund av att han är utvisad från Sverige efter att dömts för ett grovt brott.

Mardrömsstart
Djurgården inledde matchen med att ta avsparken. Men det tog inte många sekunder innan laget tappade bollen. Och det satte tonen för Djurgårdens första halvlek. Det såg krampaktigt och stressat ut och det var APOEL som tog tag i matchbilden. De få gånger DIF fick låna bollen så tjongades den bort i panik.

I den sjunde minuten skickade Apoel in en hörna från höger. Jakob Widell Zetterström gick ut för att enkelt plocka ner bollen, men han verkade ha tvål i handskarna då bollen rann rakt igenom hans grepp. Bollen gick istället mot bortre stolpen där en APOEL-spelare till slut lyckades få ett skott i ribban och sedan studsade returen ut till ännu en hemmaspelare som satte dit pannan och 1–0 var ett faktum.

Trots mål i baken så brann inte Järnkaminerna till och APOEL fortsatte hålla trycket på DIF:s planhalva men utan att skapa några större målchanser. Istället var det stockholmarna som skapade en stor målchans. Men åt fel håll. En hemåtpass som höll på att friställa Apoels anfallare men som stoppades precis utanför straffområdet av firma Hien-Ekdal.

I matchminut 23 fick hemmalaget en frispark väldigt nära högra hörnet av straffområdet. Innan frisparken slogs så kunde man tydligt se att Jacob Widell Zetterström i Djurgårdens mål stod felplacerad. Det fanns en öppning i första krysset för hemmalaget att utnyttja. Det var också precis vad som hände.

2–0 stod sig halvleken ut och DIF lyckades spela upp sig något efter andra målet men utan att ha ett enda avslut på mål i första halvlek.

Widell Zetterströms revansch
Inga byten genomfördes i paus och APOEL fortsatte att hålla trycket men utan att kännas farliga.

Istället var det de blårandiga som skapade den första chansen för halvleken. Victor Edvardsen slog in en magisk passning längst backen till Gustav Wikheim som stod strax innanför straffområdet. Han tappade sedan den bra positionen något men efter en snygg dragning fick han till ett bra avslut, som gick precis utanför bortre stolpen.

Det anfallet blev starten på en fem minuters bra anfallsperiod. Spelarna fylldes med självförtroende och man började känna igen laget som gått som tåget under sommaren. Inte minst när Hjalmar Ekdal följde med upp i ett anfall hela vägen in i straffområdet. Väl där fick han en pass som han i sin tur lobbade över en försvarares huvud. Och inne i boxen kom Elias Andersson springandes som en furie. Han fick en perfekt första touch. Men det är andra-touchen han kommer bli ihågkommen för. Då han stenhårt smäller upp bollen i första krysset, ribba in och bortaklacken jublade.

2–1 och Joel Asoro byttes in mot Victor Edvardsen strax därefter.

Men i minut 73 slog APOEL:s Sarfo en drömpassning till deras anfallare som kom springandes in i straffområdet. Han petade med sig bollen förbi försvararna och sköt sedan in 3–1 i matchen och 3–4 totalt. Med 17 minuter plus tillägg behövde APOEL endast ett mål för att få förlängning.

Hemmalaget hade ett stort bollinnehav och press, men utan att skapa några större målchanser. Med sju minuter kvar av matchen byttes Emmanuel Banda in mot en tröttkörd Hampus Finndell. Men framförallt fick Gustav Wikheim kliva av mot Marcus Danielson och Djurgården gick ner på en fembackslinje. Fokus var mer på “håll tätt bakåt” än “full fart framåt”.

När klockan tickade upp mot full tid fick APOEL en frispark i nästan ett identiskt läge som vid andra målet. Men den här gången stod Zetterström i en bättre position samt att frisparken gick utanför målet. Därefter kastade bollkallen snabbt ut en ny boll, som landade perfekt för en inspark. Jakob uppfattade då snabbt situationen och skickade upp en helt perfekt hård och låg utspark till en Asoro som rusade i djupled. Men backen var snabb och det krävdes en fint för att Asoro skulle bli av med honom. Sedan skickade han bollen rakt in i nätmaskorna och Djurgården blev där klara för sitt första europeiska gruppspel någonsin.

Det var i och för sig några tilläggsminuter kvar som präglades av att APOEL:s supportrar bara öste in massor av föremål på planen och det blev ett stort gurgel mellan i princip alla spelare innan domaren fick nog och blåste av matchen. 3–2 och DIF är nu i Europa på riktigt.

***

Vad har du för bild av matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!