Bravida Arena, 2022-07-24 17:30

Häcken - Djurgården
1 - 2

Matchrapport BK Häcken - Djurgårdens IF
Med Marcus Danielsson tillbaka i laget kunde Djurgården ta över serieledningen från Häcken i söndagens toppmöte.

Matchrapport BK Häcken - Djurgårdens IF

Djurgården gästade BK Häcken på Bravida Arena i Göteborg under söndagskvällen. Den stora tillresta Djurgårdspubliken fick se två väsentligt olika halvlekar i kampen om serieledningen. Här är Forum 1891:s tankar om matchen.

Inför matchstart i mötet med serieledande Häcken kunde tre byten från bortamötet mot Rijeka konstateras: Magnus Eriksson ersattes med Emanuel Banda, Pierre Neurath Bengtsson med Elias Andersson och Joel Asoro med Gustav Wikheim (som till skillnad från Asoro skulle hålla till på vänsterkanten). Bandas och Wikheims form har sett ut att vara stigande sedan uppehållet, Andersson har fått relativt stort förtroende på vänsterbacken och kan knappast ses som en skräll i startelvan då Djurgården tydligt var ute efter rotation. Något som, i ljuset av den nämnda rotationen, kan tänkas höja på ett par ögonbryn är istället att Asoro vilades istället för Haris Radetinac. 36-åringen har spelat mycket på sistone och även om han är viktig i laget är det uppseendeväckande att inte 23-årige Asoro ska kunna spela fler minuter än han under det hårda spelschemat.

Oväntad kalldusch
Djurgården inledde relativt starkt, dominerade bollinnehavet och tillät inte Häcken att komma till några farliga lägen i början av matchen. Bolltappen ledde allt som oftast till återerövring efter att hemmalaget hade rensat långt. När Häcken väl kom upp på offensiv planhalva, med kontroll över bollen, lyckades de knappt penetrera den offensiva tredjedelen. Allt eftersom öppnades spelet upp i vanlig ordning, vilket innebar flera halvchanser för båda lagen. Med det sagt var det fortsatt Djurgården som satt i förarsätet, vilket manifesterades tydligt av Per-Mathias Högmos bekymrade uppsyn i Discoverys bilder. 

Trots spelmässig kontroll saknades det där sista från Djurgården. Inläggen var inte helt kalibrerade och avsluten från Victor Edvardsen och Wikheim blockerades i sista stund, även om de blockerade skotten kom oroväckande nära för Peter Abrahamsson i Häcken-målet. Lite oväntat skulle det istället vara BK Häcken som tog ledningen i den 33:e minuten. Hemmalaget hittade fram till Alexander Jeremejeff som kunde slå ut bollen på kanten. Gustav Berggren fick därefter bollen till sig och föll väldigt enkelt efter en, om något, minimal kontakt från Hjalmar Ekdal. I intervjun inför halvtidsvilan tillstod Berggren att han förstärkt i situationen och det är svårt att förstå vad en ‘’soft penalty’’, som domarna uttryckt sig vilja undvika, är om inte en situation som den här. Väl vid straffpunkten gjorde Jeremejeff inga misstag och slog bollen till höger, förbi Jacob Widell Zetterström.

Spelövertaget gav till slut utdelning
Efter Häckens ledningsmål hade Djurgården fortsatt dominans sett till bollinnehavet, även om tempot verkade ha stannat av en aning. Man kunde redan sedan tidigare urskilja en tydlig frustration från Djurgårdsled gentemot flera domslut, bland annat då Hampus Finndell tilldelades gult kort för snack och efter att Rasmus Schüller fått frispark emot sig efter en lysande glidtackling. Inläggspelet fortsatte att lämna mer att önska och skotten blev inte riktigt farliga nog att skapa några ordentliga bekymmer för hemmalaget. Trots det, samt det faktum att Häcken var i ledningen, stod Djurgården för den bästa kollektiva insatsen sett till spelbilden under den första halvleken. Häcken trycktes ner och många gånger var det mer eller mindre 11 hemmaspelare i eller runt eget straffområde, samtidigt som Djurgårdens press fick betydligt bättre träff än motståndarnas. 

Djurgården inledde den andra halvleken frenetiskt och med idel onödiga bolltapp efter missade och framjäktade passningar. Efter några minuter tilldelades gästerna från Stockholm en hörna som hittade fram till Edvardsen i straffområdets högra del. Göteborgaren spelade in bollen lågt i boxen till Banda som på ett tillslag drog in kvitteringsmålet i den 49:e minuten. Djurgården fortsatte efter målet med sin spelmässiga dominans men tillät Häcken något större ytor än under den första halvleken. Detta ledde till att Widell Zetterström fick stå för ett par räddningar även om det aldrig blev några superlägen. I den 55:e minuten gjorde bortalaget sina första byten då Asoro ersatte Radetinac, liksom Eriksson ersatte Finndell. Djurgårdens presspel bet inte lika väl på Häcken som det gjort tidigare och gästerna fick nu arbeta mer för att återta bollen. Häcken, å sin sida, utnyttjade det uppkomna läget dugligt, med ytterligare avslut och fler bollar centralt genom Blårändernas sista tredjedel. 

Ledning med röd-gula influenser
Lite oväntat skulle det vara två skåningar som såg till att för stunden skicka upp Djurgården i serieledning. I den 63:e minuten kom Piotr Johansson till avslut utanför straffområdet, det såg i alla fall så ut trots att bollen inte var på väg någonstans i närheten av mål. Det misslyckade skottet studsade ut till Elias Andersson på vänsterkanten som inte tvekade utan drog till med ett hårt direktskott i mål invid den bortre stolpen. Efter målet kom till slut den efterlängtade comebacken från Marcus Danielsson då han ersatte Piotr Johansson till höger i försvaret samtidigt som Neurath Bengtsson ersatte Rasmus Schüller vars plats togs om hand av målskytten Andersson. Djurgården hanterade bollen klart bättre efter målet och kunde nu låsa fast den i offensiv tredjedel. Häcken hade fortsatt en stor del av innehavet men efter en svagare 20-minuters period var det återigen Blåränderna som upplevdes ligga närmast ett ytterligare mål. 

I vanlig ordning gick Djurgården över till fembackslinje mot slutet av matchen för att försvara sin ledning. Ursprungligen verkar tanken ha varit att Edvardsen skulle ersättas av Jesper Löfgren. På grund av skadekänning hos Elias Andersson var det istället han som ersattes av den reslige mittbacken. Det var ett slitet Djurgården som försvarade sig väl, men det är knappast förvånande att Häcken nu kunde ta det lugnare med bollen och veva in inlägg efter inlägg. Detta till trots stod stockholmarna pall för trycket och kunde dessutom försöka kontra genom Wikheim, Edvardsen och Asoro, även om det inte bar frukt just idag. Att vinna mot serieledarna, gå om desamma och samtidigt ta sin sjätte raka seger i serien, är knappast en enkel bedrift. Laget har skämts bort med fint stöd genom sommaren och dagens möte mot Häcken var knappast en förändring i den bemärkelsen. Läktarna färgades till mycket stor del blå och även om Häcken inte står för det tyngsta motståndet i supporterväg var det trevligt att höra Djurgårdssång genom högtalarna mer eller mindre hela matchen. Blåränderna ser nu fram emot hemmamötet mot Rijeka på söndag och särskilt många orosmoln kan knappast siktas över den blårandiga himmeln.
 

Jakob Woll2022-07-24 19:50:00
Author

Fler artiklar om Djurgården