Stora Valla, 2022-10-01 17:30

Degerfors - Djurgården
3 - 0

Matchrapport: Degerfors IF – Djurgårdens IF
Gustav Wikheim ska ha sett bra ut i träning under uppehållet, men kunde inte göra någon skillnad mot Degerfors.

Matchrapport: Degerfors IF – Djurgårdens IF

Allsvenskan var tillbaka efter landslagsuppehåll och Djurgården stod för en rejäl härdsmälta när de hade chansen att utöka avståndet ner till Hammarby efter att de spelat lika nere i Malmö. En kväll då det inte spelade någon roll vad tränarna gjorde, det ville sig inte. Här är Forum 1891:s matchrapport från matchen mot Degerfors IF.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf bjöd på några oväntade namn i startelvan. Många hade nog trott att Hjalmar Ekdal skulle gå in direkt från start bredvid Marcus Danielson, men istället fick Jesper Löfgren fortsätta. Likaså hade det inte varit otroligt att de skulle låtit Elias Andersson sitta på bänken då han riskerade avstängning till seriefinalen mot Häcken (som han sedan fick), men även han gick in från direkt från start. Det stora utropstecknet var dock att Amadou Doumbouya inledde från start före Haris Radetinac och Gustav Wikheim. Rasmus Schüller var dessutom frisk och med i startelvan.

Edvardsen till vänster
Innan uppehållet talade Victor Edvardsen i en intervju om att han gärna spelar centralt mot topplagen men att han hellre är vänsterytter mot lagen på den nedre halvan av tabellen. Så fick det också bli i kvällens match, samtidigt som Joel Asoro spelade centralt och Amadou Doumbouya till höger. Detta gjorde att Edvardsen blev mer involverad i spelet, kunde komma närmre Magnus Eriksson för kombinationsspel och utnyttja andra egenskaper i sitt spel. Han stod för ett fint kantbyte då han nådde Doumbouya med en långboll och hade ett skott utanför straffområdet, men tyvärr kom varken han eller någon av de andra anfallarna närmre än så. I en halvlek som spelmässigt var ganska jämn kändes Degerfors farligare framför mål, medan Djurgården var helt uddlösa i sista tredjedelen. 

Visserligen skulle DIF nog haft en straff efter att Rasmus Schüller blivit omkulltacklad, men istället var det Degerfors Omar Faraj som gjorde 1-0 efter ett passivt presspel från den för kvällen svaga Elias Andersson. Denne gav Elyas Bouzaiene på tok för mycket tid att sikta in sig för ett inspel till Faraj. Jesper Löfgren kom på efterkälken och 1-0 var ett faktum.

Avbrott för akut sjukvård för andra matchen i rad
I den 37:e minuten avbröts spelet på grund utav ett akut sjukdomstillstånd hos en supporter bland Djurgårdsfansen. Hjärtskärande scener utspelade sig och vi ägnar alla våra tankar till den drabbade, dennes nära och Djurgårdsfamiljen. Efter fem minuter rullades supportern ut på bår till stöttande applåder, detta efter att ha varit vid medvetande och någorlunda stabilt tillstånd. Enligt Magnus Eriksson var läget under kontroll vid halvtidsvilan. 

Det är förbluffande att se liknande scener i två matcher på raken. Något liknande skedde i Malmö FF - Hammarby IF bara någon timme tidigare. Dessutom såg vi samma sak hända i Elfsborg tidígare under säsongen. Vi önskar alla drabbade det bästa.

Trippelbyte
Djurgårdens tränarduo har ofta kritiserats för inaktivt matchcoachande. Detta skulle inte vara fallet mot Degerfors då de valde att byta ut Victor Edvardsen, Hampus Finndell och Amadou Doumbouya redan i halvtid. In kom istället Gustav Wikheim, Emmanuel Banda och Haris Radetinac. Tränarna ville få till en reaktion och att spelarna skulle ta mer ansvar. Tyvärr kom aldrig någon reaktion och Djurgården var om något sämre i andra halvlek. Frågan är bara varför? Var de bara trögstartade efter lång vila, kan de faktiskt inte spela mot lågt liggande motstånd på naturgräs eller coachade Bergstrand och Lagerlöf bort sig med tre byten i halvtid?

I den 47:e minuten valde Marcus Danielson att själv avgöra matchen då han nickade ett hemspel alldeles för högt över Jacob Widell Zetterström och in i mål. I den 84:e matchminuten misslyckades han även med att tackla bort bollen som istället studsade på Widell Zetterström, ut på Johan Bertilsson och in i mål. Det spelade ingen roll, för Djurgården skapade inget mer denna mörka höstkväll i Degerfors.

* * *

Hur går dina tankar efter matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!

Kim Köhler@kungkimbo2022-10-01 20:57:00
Author

Fler artiklar om Djurgården