Tappad ledning i hemmamötet mot FC Luzern
Magnus Eriksson startade bredvid Rasmus Schüller för första matchen på länge när Djurgården förlorade.

Det blev förlust i den första matchen av dubbelmötet mot FC Luzern för Djurgårdens IF. Blåränderna har nu en tuff uppgift att lösa i "andra halvlek" av kvalrundan. Forum 1891 har rapporterat från den snöpliga förlusten.

Djurgården har gett sig ut på ännu ett Europaäventyr och denna gången stod schweiziska FC Luzern för motståndet i den andra kvalomgången av Europa Conference League. FC Luzern var den tuffaste lotten att få på förhand och det visade sig vara ett värdigt motstånd. En av de stora följetångarna inför matchen var stjärnskottet och den forne lagkaptenen Ardon Jasharis vara eller icke vara i Luzerns startelva eftersom denne just nu försöker tvinga fram en flytt till FC Basel. Jashari fanns inte med i bortalagets matchtrupp, i stället var det den nye kaptenen och den forne supertalangen Max Meyer som var tänkt att bära den stora lasten för laget som slutade fyra i schweiziska Super League förra året och har inlett säsongen med att spela 0-0 mot FC Winterthur. Blårändernas uppgift för dagen var alltså att strö ännu mer salt i såret som är och har varit FC Luzerns säsongsinledning.

Det har inte varit guld och gröna skogar för Djurgården heller, även om man har varit beskonade från spelare som öppet kräver en flytt. En likhet som går att finna mellan klubbarna är däremot en orolig situation kring lagkaptenen. I Blårändernas fall har det handlat om Magnus Erikssons vara eller inte vara i startelvan. Efter ett formationsbyte och en knackig säsongsinledning har den tidigare så givne "Mange" Eriksson blivit förpassad till bänken, och stundtals till synes varit sjättevalet i Djurgårdens mittfältsuppsättning. Det har lett till spekulationer kring mittfältarens framtid i lagbygget, men i dag var kapten Eriksson tillbaka på mittfältet tillsammans med "galamittfältet" från 2022 Rasmus Schüller och Hampus Finndell.

En spelare som inte kom till spel var Marcus Danielson. Guldhjälten från 2019 var avstängd i hemmamötet tack vare utvisningen han ådrog sig hemma mot Lech Poznan i våras. I hans ställe startade Jesper Löfgren och Danielsons vapendragare från 2019, Jacob Une Larsson. Efter en lånesejour i grekiska Panetolikos har Une Larsson återvänt till Djurgården och verkar vara tredjevalet framför spanjoren Carlos Moros Gracia, som haft det svårt hittils i blårandigt. Jacob Une Larsson spelade 45 minuter av storförlusten mot Elfsborg och var ansvarig för ett snöpligt baklängesmål då en felpass ledde till att Elfsborg bröt bollen precis utanför straffområdet och fastställde slutresultatet till 0-4. Inte direkt den återkomsten som Une Larsson drömde om i blårandigt, men bevisligen hade han byggt upp nog med förtroende hos tränarna för att få spela i den här matchen. "JWZ" och Piotr Johansson var lika självskrivna i startelvan som de varit under resten av säsongen och nyförvärvet Rami Kaib fick starta framför det andra nyförvärvet på vänsterbacksplatsen, Samuel Dahl, trots att även han hade det tufft mot Elfsborg.

Europastämningen tillbaka - mål direkt
Det schweiziska bortalaget skötte avsparken på ett Tele2 Arena där det dånade från den numera sedvanliga visselorkanen när det vankas spel i Europa. Det märktes tydligt från läktarplats att Djurgårdens supportrar har goda minnen från den här typen av matcher som de vill återuppleva.

Spelarna var minst lika sugna på att spela i Europa igen. I den tredje matchminuten vann Magnus Eriksson en friskark utanför till vänster straffområdet, i den fjärde slog han in den i straffområdet och Jesper Löfgren kunde trycka in 1-0 efter att han kom först på returen. Ett styrkebesked från DIF som redan där och då hade glömt bort storförlusten mot Elfsborg.I den åttonde minuten kom rop om straff från Djurgårdspubliken. I samband med att domaren dömde bort denna kom FC Luzern fram till sitt första anfall. Efter lite bristande organisation i Djurgårdens försvarsspel såg det ut som att Widell Zetterström skulle testas för första gången i matchen, men Une Larsson lyckades blockera skottet som kom från tätt utanför straffområdet.

I mitten på den andra halvleken vann Oskar Fallenius en höjdduell på mittplan efter en utspark från ”JWZ” och fick mycket yta att löpa på. Den formstarke yttern lyckades få in bollen till Musa Gurbanli, varpå ett sus av förväntan hördes i publiken. Gurbanli misslyckades dock, till mångas förtret, med nedtagningen och bollen gick enkelt fram till målvakten. Sedan fortsatte Fallenius att trycka på framåt och kunde, efter en bra mottagning av Une Larssons passning, vända upp och få av ett hårt skott med vänstern utanför straffområdet. Bollen gick rakt på målvakten som släppte en retur, ingen spelare i hemmalaget kunde dock plocka upp andrabollen.

Jesper Löfgren var sedan nära att måla igen, denna gång efter en frispark från höger i stället för vänster från kapten Mange. Eriksson lyfte in bollen in i straffområdet och efter att bollen på ett volleyboll-liknande sätt studsade mellan lagen nådde bollen Löfgren, som försökte sig på en konstspark som gick över mål. Löfgren fortsatte att imponera i matchen, nästa gång var det defensivt som Löfgren såg till att låsa ner kontrande Luzernspelare efter halva den första halvleken.

Kvittering i mitten av första halvlek
Som resultat av en periods slarv från Djurgården kvitterade FC Luzern. Rami Kaib tappade sin ganska otacksamma markering på nummer 99, strikern Kemal Ademi, efter ett inlägg från vänsterkanten. Ademis nick studsade lite obekvämt på Widell Zetterström och gick sedan in i mål.

Efter målet var det en period av böljande spel där båda lag var nära på att ta sig till lägen. Djurgården försökte trycka på genom Musa Gurbanli. Nyförvärvet var nära på att få bollen i ett bra läge efter kombinationsspel av Finndell och Fallenius. Hampus Finndells passning var däremot något för hårt slagen och bollen gick ut ur spel. Luzern fick tätt in på detta en frispark och en kontring som såg ut att kunna leda till någonting, men som hanterades av försvarande Djurgården.

Hemmalaget vacklade något i slutet av den första halvleken, men när den andra halvleken började visade Djurgården prov på ett förbättrat humör. Magnus Eriksson vann en frispark väldigt likt dem i början av första halvleken och bollen lämnade därefter inte offensiv planhalva på ett bra tag. Djurgården lyckades dock inte mäkta med något avslut. Det fungerade däremot som en bra katalysator för fortsatt kontroll av spelet.

Första stora målchansen för Gurbanli - utbytt direkt efter
Det dröjde tills den 61:a matchminuten innan Musa Gurbanli fick sin första stora chans. Efter ett ypperligt inlägg av Mange Eriksson kom Gurbanli fri med målvakten, men nicken gick över mål. Kort därefter annonserades det att Gurbanli, Eriksson och Radetinac bytte ut till fördel för Asoro, Wikheim och Bergvall. I Eriksson och Radetinac förlorade Djurgården mycket rutin på planen, men det var ett trippelbyte som visade på den starka bredden i Djurgården 2023.

Några minuter efter bytet kom Djurgården fram till flera fina lägen. Det främsta bland lägena kom tack vare en brytning av Fallenius, som förlängde till Lucas Bergvall. Bergvall passade in bollen snett inåt bakåt i straffområdet, men bollen nådde inte fram till någon i blårandig tröja. Gustav Wikheim ville inte vara sämre, då han sprang förbi sin försvarare och passade in bollen till Asoro i mitten av straffområdet. Asoro, som för dagen hade återvänt till sina ”Europaflätor”, fick inte alls till avslutet som blockerades enkelt. Två bra målchanser där det felade i det sista momentet. Något som visade sig vara kostsamt.

Sent bortamål fastställde slutresultatet
Bortalaget kom tillbaka något efter Djurgårdens målchanser, men en väldigt stark Jesper Löfgren bröt bollen i helt rätt tillfälle flera gånger. Luzern hittade dock förbi Djurgårdens försvar i den 82:a minuten efter att båda mittbackar trillades bort i kanten av straffområdet och Jakub Kadak gjorde 1-2 till schweizarna som därmed hade vänt matchen till sin fördel.

Nyförvärven Noel Milleskog och Samuel Dahl hoppade in i slutet av matchen, ut gick Oskar Fallenius och Rami Kaib.

I slutet av matchen fick Lucas Bergvall en gyllene chans att kvittera till 2-2 efter att bollen hade dröjt sig kvar i luften i straffområdet. Stortalangens språngnick var däremot för hög och missade mål. Matchen slutade 1-2 till FC Luzern och DIF har en brant uppförsbacke att bestiga nästa vecka borta på Swissporarena i Schweiz.

"Katastrof" efter målet
På presskonferensen efter matchen var Thomas Lagerlöf märkbart besviken på att Djurgården tappade spelet i mitten av den första halvleken. Han menade på att det var en väldigt bra start på matchen där laget kommer ut med energi och försöker driva matchen med högt tempo. Efter målet menar han att spelet var en ”katastrof” och att Djurgården tappar initiativet och ger bort matchen. Sedan tyckte han att det var en bra halvlek där det enda riktigt dåliga var baklängesmålet, men att inställningen var betydligt bättre.