Djurgården - AIK
1 - 4

Matchrapport: Djurgårdens IF - AIK
Death in the afternoon. Sebastian Larsson var matadoren bakom slakten på Tele2.

Djurgården tog inte chansen mot AIK på Tele2 Arena utan förlorade istället med de största siffrorna på flera år. Forum 1891 tittar närmare på den svidande förlusten.

Så hade det blivit dags för årets första allsvenska tvillingderby på Tele2 Arena – och vilket läge DIF hade. Strålande form, serieledning, fördel av hemmaplan och dessutom bara egen publik på plats. Förutsättningarna kunde inte gärna ha blivit bättre för att byta trenden och vinna ett derby på Tele2.

Fortsatte med samma startelva
Tränarna hade en del angenäma problem att tampas med när det gällde att ta ut startelvan. Med Hjalmar Ekdal tillbaka i full träning valde man ändå att låta Jesper Löfgren fortsätta i mittlåset efter hans fina insatser.

Även i anfallet blev det fortsatt förtroende för Joel Asoro centralt och Haris Radetinac. DIF mönstrade därmed en offensiv och rörlig uppställning där tanken nog var att erbjuda fler hot i djupled och fler alternativ som med teknik och explosivitet kan ”göra sin gubbe”.

Publiken jublade när Magnus Eriksson redan i den första minuten hälsade Alexander Milosevic välkommen till Tele2 genom att ge honom en tryckare, men därefter blev det mindre munter stämning på läktarna.

Redan i den tredje spelminuten frispelades Rogic av Bilal Hussein efter en vältajmad löpning och motrörelse från Goitom. Rogic kom dock lite ur vinkel och Widell kom ut snabbt, gjorde sig stor och räddade friläget till hörna med vänsterarmen. Milosevic var sedan nära på hörnan, men hans nick smet utanför vänster stolpe.

AIK bjöd också upp till dans spelmässigt och tvingade DIF att spela försvarsspel och det skulle inte dröja länge innan man också hittade nätet. I den 8:e spelminuten löpte Stefanelli in bakom backlinjen och tog emot en välriktad långboll från Hussein. Argentinaren vände sedan bort Käck och trädde med precision in en boll mellan honom och Löfgren. Une Larsson tappade i sin tur markeringen på Henok Goitom som enkelt kunde göra 0-1 vid bortre stolpen.

Det blev dödstyst på Tele2 för några minuter, men både publiken och spelarna började långsamt jobba sig tillbaka i matchen.

Jobbade sig tillbaka i matchen efter underläge
I den 11:e minuten drog Asoro nytta av en kommunikationsmiss i AIK-försvaret och tog sig förbi mittbackarna och petade bollen förbi målvakten – men också strax utanför stolpen.

AIK började nu lägga mer och mer kraft på försvarsspelet. Man slog av på presspelet, sjönk djupt och arbetade hårt för att isolera Magnus Eriksson så mycket man kunde. Det skapade ytor för andra, som till exempel Hampus Finndell, som bjöd på flera offensiva initiativ.

I den 23:e minuten tempoväxlade Chilufya och utmanade AIK-försvaret. Han föll sedan i boxen efter kontakt med Papagiannopoulos, men det kändes mer som en kollision och domaren vinkade avvärjande.

I den 26:e minuten kom Eriksson loss och hittade ”Chili” på vänsterkanten med en läcker öppnande boll i djupet. Zambiern passade snett inåt bakåt till Schüller som dock sköt högt över i ett bra läge.

I den 29:e minuten revs Asoro ner av Papagiannopoulos och fick frispark långt ute till höger. Eriksson skickade in bollen som via en bortaskalle damp ner hos Radetinac som läst bollbanan perfekt och kunde trycka in 1-1 på volley!

Både spelare och publik fick mycket energi av målet och trycket ökade nu ytterligare. AIK försökte flytta upp positionerna igen men hade svårt att få spelet att stämma samtidigt som DIF hotade mycket med Asoros och Chilufyas snabbhet och teknik.

I den 33:e minuten jobbade Goitom till sig bollen från Une Larsson och satte den i djupet på Rogic, som dock fick kämpa för att hinna upp bollen före kortlinjen och inspelet fångades lätt i skopan av Widell.

I den 34:e minuten utnyttjade Asoro en misslyckad sidledspassning från Papagiannopoulos och snappade upp bollen och sköt, men strax utanför mål.

I den 39:e minuten lyckades Finndell så när frispela Chilufya, men zambiern vinkades av för en mycket knapp offside.

DIF förde nu spelet medan AIK fiskade på omställningar. Det bjöds på en del ytor bakåt, men försvaret lyckades stänga till där det behövdes – och när Otieno i den 43:e minuten höll på att löpa sig fri efter en hörna fanns Finndell på plats för att städa.

Det stod 1-1 i paus och det hade då varit en halvlek med två ansikten. AIK hade öppnat bäst och sårat DIF i djupled, men blåränderna hade jobbat sig in i matchen och gradvis tagit över i takt med att gästerna sjönk allt lägre och fokuserade på att försvara sig. DIF hade 9-3 i avslut på mål, men hade inte lyckats komma till alltför många solklara målchanser och avsluten på mål var 2-2.

Larsson bakom kalldusch
Den andra halvleken öppnades positivt av DIF och det kändes som att det återigen gick att känna igen det spelförande lag som är så starka på hemmaplan och ständigt gör det jobbigt för gästerna.

Det kom därför som en kalldusch när AIK gjorde 1-2 lite från ingenstans. Goitom använde sin rutin i en duell med Käck till höger strax utanför boxen och fixade en frispark. Sebastian Larsson måttade med högern och slog bollen direkt mot mål när de flesta trodde att han skulle söka ett inspel mot straffpunkten. Widell hade en placering långt ut i boxen för att kunna agera mot inspelet och kunde inte nå bollen, som gick över keepern och in precis under ribban.

DIF gav inte upp utan fortsatte att gå framåt och skapade flera falrigheter.

I den 52:a minuten väggspelade Eriksson och Finndell vackert. Eriksson lade upp bollen för sin mittfältskollega, men skottet kunde fångas i famnen av Janoševic i AIK-målet.

I den 61:a minuten var det istället Schüller som fick skottläge efter ett fint kombinationsspel, men bollen mot den bortre gaveln men Janoševic slängde sig och tippade bollen till hörna.

Minuten därpå kombinerade Asoro och Chilufya fint – och Asoro lyckades då så när ta sig förbi AIK-försvaret in i boxen. I en sekvens någon minut senare kom samma spelare två mot en i en omställning efter en AIK-hörna, men Asoro fastnade då på Otieno.

I den 69:e minuten slog blixten ner igen, återigen på en fast situation. Sebastian Larsson tog ett långt inkast från höger som skarvades vidare av DIF-spelare direkt till Stefanelli som i bortre delen av boxen kunde direktskjuta in 1-3.

Att hamna i tvåmålsunderläge mot ett ramstarkt AIK-försvar med 20 minuter kvar är förstås inget avundsvärt läge – och känslan var att luften nu gick ur hemmalaget en hel del. Tränarna valde att röra om i grytan genom att plocka av Asoro, Finndell och Radetinac och istället skicka in Kujovic (!), Banda och Bärkroth.

I den 76:e minuten fick Kujovic ett bra läge efter att Eriksson ordnat ett bra frisparksläge. Witry slog frisparken mot bortre delen av boxen där Une nickade ner bollen. Kujovic direktsköt sedan från straffpunkten men volleyträffen gick över ribban.

I den 78:e minuten tappade Bärkroth boll mot Rogic i ett farligt läge, men DIF kom då undan med blotta förskräckelsen efter att Stefanellis skott täckts till hörna av Käck. Det blev sedan ett spelavbrott efter krampkänning hos Stefanelli, men vänsterhörnan gick till slut. Den slogs då av Sebastian Larsson, som hittade Milosevic. Mittbacken såg nästan ohotad ut när han steg till väders och nickade in 1-4.

Dödade matchen före full tid
Om matchen inte var död dessförinnan så var den det definitivt nu även om både Chilufya och Witry hade hyggliga chanser under matchens sista tio minuter.

Det mest intressanta som hände med DIF-ögon sätt var kanske att Hjalmar Ekdal i den 83:e minuten gjorde comeback och tog plats på mittfältet istället för Schüller.

AIK hade i sin tur goda möjligheter att utöka segersiffrorna, bland annat när en totalt misslyckad frisparksvariant mellan Witry och Eriksson resulterade i en kontring som gästerna inte lyckades förvalta på ett bra sätt. I den 92:a minuten skulle en frispark från Sebastian Larsson också ha gått i mål om in Witry räddat vid Widells högra stolpe.

Matchavslutningen kändes annars mest som en transportsträcka och stora delar av hemmapubliken sågs lämna läktarna innan domaren hann sätta pipan i munnen.

I slutändan skrevs siffrorna till 1-4 efter att AIK i den andra halvleken gjort tre mål på fasta situationer, alla regisserade av Sebastian Larsson, som inte kan beskrivas som annat än ovärderlig för gästerna. DIF hade i sin tur visat både på offensiv ineffektivitet och mindre god organisation defensivt. Firma Bergstrand-Lagerlöf har nu en hel del att jobba med ute på Kaknäs efter de blottor som visat sig i en match där man för första gången sedan 2016 fallit med tre måls marginal mot ärkerivalen från Solna.