3 - 0

Matchrapport: Djurgårdens IF - APOEL FC
Victor Edvardsen fick fira kungligt efter ett nytt drömmål från mittcirkeln.

DIF fortsatte under onsdagskvällen på den inslagna vägen med ytterligare en succéinsats i Europa och står nu med ett ben i gruppspelet i Conference League. Forum 1891 återger här huvuddragen från mötet med cypriotiska APOEL.

Så var timmen slagen. En intensiv period av Europaspel hade kulminerat i vad Bosse Andersson snabbt benämnt som ”DIF:s viktigaste match i modern tid”. Ska man vara petig handlar det förstås om två matcher, men det går inte att överskatta betydelsen av utfallet i dubbelmötet med tungt meriterade APOEL. Den cypriotiska klubben må inte vara där man var sportsligt när man säsongen 2011–2012 vann sin grupp i Champions League och slog ut Lyon i åttondelen – men det handlar om ett motstånd med en helt annan finrumsrutin än DIF, det är bara att erkänna.

Det är samtidigt inte svårt att se varför Bosse Andersson dragit på de stora växlarna och ”lagt press” på det egna laget, som Magnus Eriksson skämtsamt kallat det. Ett avancemang till gruppspelet skulle innebära 30 miljoner kronor i rena prispengar även i ett ”worst case scenario” där man inte lyckas ta en enda poäng. Lägg sedan till den redan aptitliga ekonomiska kalkylen tv- och biljettintäkter samt eventuella bonusar för vinster och oavgjorda resultat.

Samtidigt är det inte pengarna som smäller högst. God ekonomi kan man uppnå på andra sätt – något som Bosse Andersson & Co visat de senaste åren med en rad fantastiska spelarförsäljningar. Det som lär betyda mest i klubbledningens ögon är nog inte heller de i och för sig trevliga intäkterna. Vill man vara ett tongivande lag och fortsätta växa ska man förstås vara med i Europa – och skaffa sig den mästerskapsrutin som Malmö i dagsläget är ensamma i Sverige om att stoltsera med. Att vara med i Europa förbättrar den svenska rankingpoängen (till förmån för alla svenska lag) och skapar dessutom ytterligare ringar på vattnet transfermässigt, med ökade spelarvärden och fina skyltfönster ut mot kontinenten.

Skulle man orka?
DIF hade ursprungligen lottats att inleda dubbelmötet borta och avsluta hemma – något som statistiskt sett är en fördel. UEFA valde dock att kasta om mötet på grund av besvärlig arenalogistik i cypriotiska Nicosia. Beslutet kan framstå som märkligt och till och med orättvist, men det var bara att gilla läget. Det som än fler utomstående kanske oroat sig för inför dubbelmötet var hur mycket den senaste tidens hårda matchande hade slitit på truppen – och i synnerhet nyckelspelarna. Allsvenska spelare är vana vid en match per vecka och det brukar inte dröja länge innan skavankerna hopar sig så fort spelschemat komprimeras.

En central fråga på förhand var därför vilken elva DIF skulle kunna ställa på benen i onsdagens hemmamöte. Särskilda tankar gick till Rasmus Schüller, Pierre Neurath Bengtsson och Hampus Finndell, som alla var otillgängliga i helgen efter skador i samband med returmötet mot Sepsi. När startelvan presenterades stod det klart att det så viktiga innermittfältet var intakt med både Finndell och Schüller från start bredvid kapten Eriksson. Däremot kom inte Neurath Bengtsson till spel, utan det blev omskolade vänsterbacken Elias Andersson som fick förtroende. I övrigt var det en högst väntad elva, med Widell Zetterström mellan stolparna, Ekdal, Hien och Johansson bredvid Andersson i backlinjen och trojkan Radetinac-Edvardsen-Asoro på topp.

Lagen äntrade planen till en bedövande ljudkuliss – och trycket på Tele2 var något som hemmalaget kunde dra nytta av. Ibland har man trots publiken i ryggen haft svårt att starta matchen i högt tempo, men det var inget problem för dagen. DIF kändes hungriga, bjöd på fina kombinationer och hjälpte varandra i varje situation. Det ledde till ett tidigt tryck där hemmalaget hade ett tydligt initiativ mot ett kanske lite chockat bortalag.

Nytt drömmål – i rätt tröja
De första minuterna handlade uteslutande om DIF och i den sjunde minuten var Edvardsen nära att få utdelning med ett pressat volleyavslut på hörna. Det var en hård projektil som såg ut att ha en farlig bana, men bollen nickades undan i sista stund av en försvarare.

Anfallaren skulle dock inte behöva vänta länge på utdelning. Bara någon minut senare kom APOEL i sitt första kontrollerade anfall. Cyprioterna hamnade dock i tidsnöd på mittplanen när både Eriksson och Radetinac pressade högt. Bollen vanns perfekt till Edvardsen som redan hade koll på att målvakten stod långt ut. Från mittcirkeln måttade han ett flackt avslut med bra fart. Bollbanan blev perfekt och bollen seglade läckert utom räckhåll för målvakten och in i mål i vad som närmast får beskrivas som en kopia på det mål som Edvardsen gjorde för Degerfors just mot DIF när lagen möttes på Stora Valla 2021. Publiken bröt förstås ut i extas och DIF fick en mental skjuts av den tidiga utdelningen.

Hemmalaget fortsatte att spela med hög energi och kunde gång på gång störa APOEL högt upp i banan. Cyprioterna hade förtvivlat svårt att komma till heta målchanser, även om man stundtals visade klass och såg småfarliga ut när man fyllde på i boxen med starka huvudspelare.

DIF fortsatte att ha initiativet, men sjönk allt eftersom halvleken gick längre och längre ned i banan. Avslutningen av halvleken skulle dock bli händelserik. I den 41:a minuten kom gästerna hyggligt nära efter en utboxning från Widell Zetterström och ett volleyavslut, som dock kunde blockeras till synes lite slumpartat. Någon minut senare fick DIF-målvakten på nytt agera, när han fläkte sig och enhandsboxade en hörna som annars såg ut att ha gått direkt i mål.

I den 45:e minuten levde Schüller farligt när han cyniskt plockade bort Ndongala i bortalaget och tilldelades ett brandgult kort av domaren.

I de sista ögonblicken av en generös stopptid skulle DIF också få chans på 2–0. En tilltrasslad situation slutade med ett inlägg från höger av Asoro som nickades mot mål av Eriksson. Målvakten tippade med nöd och näppe bollen utanför stolpen direkt på fötterna på Ekdal, som hindrade bollen från att rinna ut över kortlinjen genom att klacka den bakåt till Radetinac som i fritt läge volleyavslutade precis utanför höger stolpe! 1–0 stod sig dock i paus.

Red ut stormen – och utökade ledningen
Inledningen av den andra halvleken blev svängig och bjöd bland annat på en misstänkt hands på ett inspel från Asoro och på en sekvens där DIF tvingades spela med en man mindre ett par minuter, sedan domaren underkänt en bandagering som Radetinac fått efter en tjuvsmäll i första halvlek.

DIF redde dock ut situationen och kunde i stället öka på ledningen. Först var det Edvardsen som nöp fast bollen på offensiv planhalva och med en distinkt passning in i boxen serverade Finndell, vars pressade skott dock räddades snyggt till hörna. I sekvensen efter bjöd dock DIF på ett fotbollsmål helt taget ur skolboken. Magnus Eriksson fick en boll till vänster om boxen och slog ett precist inlägg på en touch mot bortre delen av boxen. Där fanns återigen Finndell, som skarvade bollen vidare mot den närmsta stolpen. Där dök Hjalmar Ekdal upp perfekt och kunde behärskat nicka bollen ned i backen och in i nät för 2–0!

Efter den 60:e matchminuten flyttade APOEL upp positionerna och började kännas farligare samtidigt som DIF såg ut att vara på väg att mattas av. En trött Joel Asoro hade dock bytts ut mot Gustav Wikheim, som i den 65:e minuten kom loss på vänsterkanten ihop med Elias Andersson. Norrmannen valde att inte släppa ut bollen på kanten utan vika inåt och skydda bollen. Sedan tempoväxlade han och närmade sig straffområdeskanten – för att avslutningsvis tajma ett skott perfekt mellan två försvarare. Bollen curlade sig läckert utåt och smet in vid stolproten otagbart för bortakeepern fram till 3–0!

Onödig glidtackling skapade nerv
DIF såg nu ut att vara perfekt positionerat i matchen – och man jobbade stenhårt i varje situation mot ett till synes rätt håglöst motstånd. Men redan i den 71:a minuten var olyckan framme och störde utvecklingen. Rasmus Schüller fläkte sig onödigt in med en dåligt tajmad glidtackling strax utanför boxen. APOEL fick ett hyggligt frisparksläge som man inte lyckades förvalta – men finländaren fick sin andra varning för dagen. Tidig dusch med andra ord – plus avstängning i returmötet!

Nu hade APOEL en fin chans att kriga sig tillbaka in i dubbelmötet. DIF kunde inte arbeta lika högt i sin press längre, utan tvingades sjunka lägre – och tränarna agerade med lite pigga ben i form av Besard Sabovic och Marcus Danielson. Hemmalaget försökte samtidigt helt planenligt dra ned på tempot, men det gillades inte av domaren som började dela ut kort till höger och vänster. Det var också rätt irriterat på planen med en del tjuvsmällar och desto fler filmningar.

På något sätt kunde tiden på matchuret ticka på och gästerna hade svårt att få till den där verkliga pressen, även om det kändes mer och mer farligt när man fyllde på med spelare från mittfältet in i boxen.

Widell Zetterström varnades precis som Radetinac för maskning, men stod också för en rad stabila ingripanden, även om han mer sällan sattes på ordentligt prov.

När klockan närmade sig full tid slet DIF-försvaret heroiskt med att freda målet och boll efter boll nickades bort. Samtidigt kunde man stundtals köpa sig viktigt andrum när främst Gustav Wikheim sysselsatte gästernas försvar och fick klockan att gå.

Fenomenalt utgångsläge att förvalta
I den 88:e minuten byttes en för dagen mycket viktig pjäs ut i Hampus Finndell, som ersattes av Emmanuel Banda. Känslan var att det inte skulle hända så mycket mer, men även stopptiden bjöd på en del action.

I den 93:e minuten lyftes bollen in i DIF-boxen och forcerades in bakom Widell Zetterström, men assisterande vinkade för en inte helt solklar offside. I stället hamnade bollen minuten senare hos en pigg Banda, som hamnade i duell med gästernas rutinerade, men inte vindsnabbe mittback José Crespo. 35-åringen fläkte sig men lyckades bara fälla Banda, som annars såg ut att kunna gå loss mot ett friläge. Domaren tvekade inte, utan valde att med sin sista aktion för kvällen att på nytt plocka upp det röda kortet. APOEL:s viktigaste defensiva pjäs tvingades därför också han lämna planen i förtid – och är i likhet med Rasmus Schüller avstängd inför returen.

Matchen slutade alltså 3–0 och det kan inte beskrivas som något annat än ett fenomenalt resultat inför den så viktiga returen som spelas i Nicosia på tisdag.

* * *

Vad tycke du om matchen – och vad ger du DIF för chanser till avancemang? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!