Tele2 Arena, 2021-09-22 19:00

Djurgården - Degerfors
3 - 2

Matchrapport: Djurgårdens IF - Degerfors IF
Haris Radetinac och Magnus Eriksson fick båda göra mål i 3-2-segern på Tele2 Arena.

Djurgården återtog serieledningen efter att ha slagit Degerfors på Tele2. Men det var ingen av lagets bättre matcher och ett resultat som satt långt inne.

Hemmamatch mot Degerfors, på 13:e plats i tabellen. Kanske ingen uppgift som skrämmer på förhand, men det räcker sällan med att bara ställa ut skorna – och förlusten på Stora Valla i vårmötet ligger fortfarande där någonstans i det undermedvetna och skvalpar.

DIF vände en negativ period när man slog Hammarby med klara 4-1 i derbyt och följde upp succén med att lugga Malmö på poäng i årets svåraste bortamatch. 1-1-mötet var fartfyllt och bjöd på många chanser åt båda håll, även om snacket i media efteråt mest handlade om skåningarnas svårigheter med att göra mål.

Det var också seriefyran Malmö som var i stört behov av tre poäng i toppmötet på Elleda Stadion och det var nog få blåränder som var missnöjda med delad poäng.

Ändå kvarstår faktum: i omgång 19 tappade DIF på nytt serieledningen till rivalerna från Solna. Det var därför angeläget att se till att säkra en trepoängare mot Degerfors. Laget hade bara fått tre vilodagar sedan Malmömatchen och frågan var om det skulle synas, både sett till orken hos spelarna och sett till hur tränarna valde att formera laget.

Två förändringar efter Malmömatchen
Att Leo Cornic skulle starta till höger i backlinjen efter att Jesper Nyholm skadat sig mot Malmö kändes inte som någon skräll. Mer oväntat var det kanske att man valde att sätta in Nicklas Bärkroth som nia, på bekostnad av Joel Asoro. Fler ändringar än så blev det dock inte jämfört med Malmö-matchen.

En ganska lik elva alltså, men där upphörde likheterna. För om DIF spelade med energi och disciplin mot skåningarna så var det stundtals desto mer tempofattigt och slarvigt mot Degerfors. Man öppnade matchen ok, men redan från början var det många små detaljer som inte riktigt stämde med dåliga bolltouch och passningar som slogs bakom medspelare. Det dröjde inte heller länge innan Degerfors började utnyttja ett lojt hemmalag och flytta upp positionerna och komma till farligheter.

I den 10:e minuten kom till exempel skytteligatrean Edwardsen loss i boxen i duell med Une Larsson om en långboll. Anfallaren sköt ett pressat lågt skott, men Widell Zetterström fläkte sig och räddade snyggt.

Ekdal vass framåt
Degerfors fortsatte att vaska fram chanser, men i den 13:e minuten dröjde sig Hjalmar Ekdal kvar i offensivt straffområde i efterspelet efter en hörna och det visade sig lyckosamt. Elliot Käck måttade ett inlägg från sin vänsterkant och Ekdal löpte sig loss till höger i boxen. Han placeringsnickade sedan behärskat in 1-0 över en Degerforskeeper som var lite på mellis. Ekdal gjorde sitt första allsvenska mål någonsin mot Hammarby och hade nu gjort sitt tredje på lika många matcher!

I den 38:e minuten var det dags för Hjalmar Ekdal att utmärka sig på nytt. Mittbacken drog igång en offensiv räd, släptpe ut bollen till Radetinac och stack in i boxen. Radetinac försökte trä tillbaka bollen, men den gick bakom Ekdal och hamnade istället hos Bärkroth som lade upp bollen för Magnus Eriksson som var på väg framåt. Kaptenen kunde skjuta behärskat på rullande boll och placera in bollen i maskorna vid den högra stolproten!

Kändes ologiskt i halvtid
Detta var den sista egentliga farligheten i första halvlek och DIF gick till pausledning i en bekväm ledning – trots att man egentligen inte spelat speciellt bra.

Ekdal hade i och för sig stått för en fin insats och Cornic hade spelat inspirerat på högerbacken. Radetinac hade som vanligt sysselsatt motståndarnas högerförsvar och Widell Zetterström hade stått för ett par viktiga räddningar. Men mycket av den vanliga gnistan hade saknats och de var flera namn som inte kom upp i sin vanliga nivå.

Resultatet kändes inte heller helt logiskt. Degerfors hade vunnit avsluten med 8-5 och DIF hade bara haft två avslut på mål.

I inledningen av den andra halvleken verkade det som att DIF skulle knyta näven i fickan och höja sig prestationsmässigt. Man bjöd under de första minuterna på en vägvinnande fotboll och satte Degerforsförsvaret under press.

I den 49:e minuten hittade till exempel ett inlägg från Käck in till Finndell som på en touch lade upp bollen för Chilufya på straffområdesgränsen. Zambiern drog på ett pressat högerskott men bollen smet precis utanför vänster stolpe!

Det dröjde dock inte länge innan gästerna på nytt började såra hemmalaget.

I den 51:a minuten höll en djupledspassning från Edwardsen in i hemmalagets straffområde så när på att resultera för gästerna, men Djurdjic släppte i ett fint avslutsläge obegripligt bollen mot Saidi och missförståndet var ett faktum.

Bara en minut senare lade Edwardsen på nytt upp bollen för Djurdjic som direktsköt i straffområdet, men Widell Zetterström fläkte sig snabbt ned och reflexräddade efter backen.

DIF var nu ordentligt förvarnade, men kändes allt mer tröga och hade stora problem med att freda sig mot gästernas allt mer energiska offensiva försök.

Djurdjic het för gästerna
I den 53:e minuten var det tredje gången gillt för Djurdjic på kort tid och nu hamnade bollen i nät. Ett inspel från höger studsade olyckligt på Une Larsson i boxen och det gav serben fritt skottläge i boxen. Den här gången gick han på kraft och gjorde inget misstag – det fanns ingenting för Widell Zetterström att göra.

Hemmapubliken försökte nu sjunga fram sitt lag, men DIF kändes fortfarande som ett lag som spelade fotboll under vatten. Man var oftast steget efter och hade inte något flyt att tala om.

Tränarna försökte få in lite mer energi i laget genom att i den 66:e minuten plocka av Bärkroth och istället sätta in en spelsugen Asoro och det såg inledningsvis ut att få effekt offensivt. Det fortsatte dock att vara småstökigt i defensiven med en hel del duttigt försvarsspel som tillät gästerna att vinna andrabollar och skapa tryck.

I den 71:a minuten kulminerade den oroväckande matchutvecklingen i mål nummer två både för gästerna och för Djurdjic. Ett inlägg från vänster sökte bortre stolpen, där Käck hade svårt med markeringen. Djurdjic vände enkelt bort ytterbacken med en mottagning på bröstet och petade sedan enkelt in bollen i bortre gaveln fram till 2-2.

Nu var goda råd dyra och hemmaspelarna samlades i en ring för att hämta styrka från varandra. Degerfors hade dock vind i seglen och verkade vara det lag som var närmast ett ledningsmål.

Fotboll är dock inte alltid logisk och det kan räcka men ett par individuella prestationer för att göra skillnad. Det visade hemmalaget i den 74:e minuten. Asoro tog en föredömlig löpning och snappade upp en precis långboll från Finndell för att sedan ta med sig bollen till höger i boxen och titta upp. Bakifrån kom en ensam Radetinac löpande och visade tydligt var han ville ha bollen och Asoro slog en hård, precis passning. Tre försvarare lyckades inte fånga upp ”Haris”, som kraftfullt kunde stöta in 3-2 med ett distinkt klassavslut.

Borde fått en straff
Degerfors hade nu en dryg kvart på sig att försöka ordna poäng och det var inte så långt borta, trots att DIF bjöd på defensiv coachning och satte in Jesper Löfgren istället för Edward Chilufya.

Den kanske tuffaste sekvensen för hemmalaget kom i den 82:a minuten när Degerfors hade ett långt anfall med många flippersituationer – och bollen liksom inte ville bort från hemmalagets straffområde. Till slut hamnade den ute till vänster där en Degerforsspelare försökte lyfta bollen förbi Leo Cornic. Norrmannens arm stod ut från kroppen och träffades av bollen och de flesta räknade nog med straff. Domaren vinkade dock avvärjande och det hela slutade med varningar både till spelare och ledare i bortalaget.

Degerfors fortsatte att vaska fram halvchanser, men i sviterna efter en hörna på stopptid lyckades Leo Cornic hinna före gästernas Adam Carlén, som bjöd på en hög spark som såg ut att träffa norrmannen i ansiktet. Carlén var redan varnad och fick nu sitt andra gula för kvällen.

Efter detta orkade inte Degerfors komma igen under de sista skälvande minuterna utan DIF kunde till slut vinna med 3-2 i en märklig match som varit både underhållande och frustrerande på samma gång. DIF kunde i kraft av trepoängaren på nytt ta över serieledningen och AIK måste nu under torsdagen vinna borta i Kalmar för att återta den.