Tele2 Arena, 2021-10-18 19:00

Djurgården - Elfsborg
0 - 3

Matchrapport: Djurgårdens IF - IF Elfsborg
Inte ens poängkungen Magnus Eriksson kom upp i nivå i den tunga förlusten på Tele2 Arena.

DIF hade ett guldläge men föll tungt i hemmamötet med Elfsborg i en match där det inte var mycket som stämde. Forum 1891 tittar närmare på huvuddragen i tremålsförlusten.

En kylslagen oktoberkväll. Över 20 000 sålda biljetter. Ett gynnsamt tabelläge. DIF hade alla kort på handen, men lyckades fälla krokben för sig själva i toppmötet mot Elfsborg.

Det började annars bra. Laget möttes av ett finfint tifo på kortsidan och en ljudkuliss värdig en mer laddad match än ett möte med det gulsvarta gänget från Borås. DIF öppnade också hyggligt positivt och kunde rent av ha tagit ledningen när Elliot Käck i den 11:e matchminuten hittade Edward Chilufya med ett inlägg, men zambierns nick smet strax utanför vänster stolpe.

Missyckad hörna satte tonen
Någon minut senare blev det dock åka av åt andra hållet när Magnus Eriksson och Nicklas Bärkroth stod för en komplett misslyckad hörnvariant – och fansen fick här en försmak på i vilket tecken matchen skulle gå. Eriksson slog en kort hörna och skulle få tillbaka bollen av Bärkroth, men bollen blev på tok för snål och snappades upp av gästerna som iscensatte en flygande kontring. Larsson frispelade Okkels i djupet och hela Tele2 hade hjärtat i halsgropen när dansken löpte och avslutade i höger stolpe och utanför.

Hemmalaget var varnat, men det hjälpte liksom inte. Man hade förtvivlat svårt att få fart på bollen och förlorade andrabollar på löpande band. När Elfsborg i den 20:e minuten gjorde 0-1 genom Simon Olsson kändes det inte heller på något sätt ologiskt.

Bara fem minuter senare var det dags igen när Per Frick på nytt sökte Simon Olsson med en diagonalpass genom boxen, men mittfältaren missade mer eller mindre öppet mål. Men 25 minuter spelade både kunde och borde det därmed nog ha stått 0-3.

DIF lyckades stoppa blödningen och hade rent av lite av en forcering i slutminuterna av den första halvleken. Känslan var ändå att man kom undan med blotta förskräckelsen i paus: att det bara stod 0-1 gjorde att det fortfarande var liv i matchen. Men frågan var om det handlade om konstgjord andning och om patienten redan var död? Det fanns många oroväckande symptom ute på planen.

Många hade det jobbigt
Jesper Löfgren hade för dagen fått ikläda sig högerbacksrollen för att täcka upp för frånvarande Haris Radetinac. Hur mycket man än må gilla Löfgren så är han ingen ytterback och det var stundtals riktigt plågsamt att se honom kämpa för att bemästra den ovana rollen där hans egenskaper inte alls kommer till sin rätt.

Som många vet drog viktige Rasmus Schüller på sig en tung utvisning i derbyt mot AIK – något som renderade två matchers avstängning. Ersättaren blev här Hampus Finndell – och det är inte första gången. Högre upp i banan kom i stället Emmanuel Banda in – utan att rosa marknaden.

Till vänster i anfallet fick Nicklas Bärkroth som sagt chansen och det var kanske inte heller någon speciellt lyckad laguttagning med till exempel Joel Asoro med uppåtgående form på bänken.

Lägg till detta att flera normalt bärande spelare hade det jobbigt: till och med Magnus Eriksson såg blek ut och slog bort många passningar.

Positiv tendens kom av sig direkt
Tidigt i andra halvlek såg det ändå ut som att det kanske skulle komma någon form av höjning. I den 49:e minuten slog Finndell en svepande djupledsboll som fångades upp av Bärkroth ute till höger. Yttern slog en bra diagonalboll mot bortre stolpen och en framrusande Kalle Holmberg. Anfallaren fortsätter dock ha det tungt med målformen och lyckades helt missa mål med sin halvvolley från fem meter.

Direkt på inspark skulle det i stället rassla till åt andra hållet. Käck sålde sig billigt i en höjdduell och bollen passades kvickt diagonalt in i boxen av Frick till Rasmus Alm som enkelt placerade in 0-2 i bortre gaveln.

I den 52:a minuten hade Jeppe Okkels en bra chans att punktera matchen, men Widell Zetterström fick en tå på bollen och räddade friläget.

I den 58:e minuten såg det ut att vara dags igen när Simon Strand skickade en frispark i nät, men efter diskussion med assisterande valde domaren att helt korrekt döma bort målet för hands på Frick.

I den 62:a minuten kombinerade Banda och Holmberg på gränsen till straffområdet och serverade till slut Bärkroth till ett friläge. Avslutet dröjde dock för länge och Bärkroth avväpnades resolut genom en näst intill brutal glidtackling från Väisänen.

Stängde matchen på omställning
Detta var symptomatiskt för de chanser som DIF faktiskt fick och i den 77:e minuten var det istället dags för Elfsborg att stänga matchen. Bernhardsson tog en jättelöpning från eget straffområde och drog på sig sistagubben Käck innan han passade i sidled till Rasmus Alm. Käck försökte komma tillbaka men mittfältaren vände bort honom med en elegant liten skottfint och kunde sedan placera in 0-3 bakom Widell Zetterström med mindre än kvarten kvar.

I den 82:a minuten hade Chilufya en hygglig chans att snygga till siffrorna med ett närskott, men det var en sådan där dag när ingenting stämde.

Som om resultatet inte var illa nog tvingades DIF att avsluta matchen med tio man, efter att Joel Asoro bjudits på en rejäl lufttur in i en reklamskylt bakom bortamålet. Asoro låg kvar på backen i flera minuter och fick vård men kunde med stöd till slut halta av planen synbart groggy.

Slutsiffrorna skrevs till 0-3 i en match där DIF aldrig lyckades komma upp i nivå, vare sig individuellt eller som lag.

Tidigare under säsongen har känslan ofta varit att bredden i truppen är god, men i kvällens match var avsaknaden av Schüller och Radetinac högst påtaglig. Redan på lördag är det dags för nästa hemmamatch då Henrik Rydströms Kalmar besöker Tele2 Arena…