Matchrapport: Djurgårdens IF – FC Honka
Victor Edvardsen lämnade planen mållös

Djurgårdens IF tog emot finländska FC Honka i det sista testet inför den allsvenskan premiären. Efter en mycket svag första halvlek förlorade blåränderna till slut med 0 - 2. Här är Forum 1891:s rapport ifrån matchen.

Djurgården ställde upp med en del nya spelare i startelvan jämfört med föregående veckas semifinal i Svenska Cupen mot Malmö FF samt en nygammal formation. Vasyutin tog platsen mellan stolparna medan den enda förändringen i backlinjen var Käck som tog vänsterbacksplatsen i Pierre Bengtssons frånvaro. Ett helt nytt mittfält komponerades med Melker Jonsson och Elias Andersson som sittande mittfältare och Gustav Wikheim som fick chansen som tia. Anfallstrion bestod denna match av Edvardsen, Asoro och debuterande Haksabanovic. Det spekulerades inför matchen kring huruvida Wikheim skulle ta Erikssons roll rakt av men i den sista intervjun inför avspark berättade tränare Kim Bergstrand om att Wikheim skulle spela i rollen som tia. Alltså återgick Djurgården under den här matchen till formationen 4 – 2 – 3 - 1 som var så framgångsrik under guldåret 2019.

Matchen inleddes i ett väldigt svagt tempo och det hände inte så mycket under de inledande tio minuterna förutom en hel del felpass från båda lagen och att Honka tvingades till ett tidigt byte på grund av skada. Därefter tog Honka tag i taktpinnen och slog in bollar i de stora ytorna som uppstod bakom Elliot Käck. Första chansen rann ut i sanden efter att en Honkaspelare halkat, men i den tolfte minuten skulle det gå bättre för Honka. Man slog återigen in en boll i ytan bakom Elliot Käck och slog sedan ett inspel där framrusande Kaufmann enkelt tryckte in bollen bakom en chanslös Vasyutin. Några minuter efteråt fick Honka till en omställning och det återuppstod återigen stora ytor bakom Käck. Modesto hos gästerna kunde lugnt och behärskat placera in 0 – 2 till bortalaget. Inte mycket stämde för blåränderna under den första halvleken och den karaktäriserades av mycket felpass, lojt försvarsarbete samt dålig rörelse i anfallsspelet. Bortalaget hade fler farliga anfall i de stora ytorna på Djurgårdens vänsterkant men efter cirka 35 minuter började blåränderna äga mer boll samtidigt som pressen började att ge lite effekt. Precis innan halvtidsvilan kom Djurgårdens enda avslut på mål under den första halvleken, då en väl placerad frispark av Elias Andersson tvingade gästernas målvakt att sträcka ut ordentligt. Kort därefter blåste domaren av den första halvleken.

Inför den andra halvleken genomfördes tre byten. Ut gick Asoro, Wikheim & Hien och in kom Radetinac, Holmberg & Löfgren. Genast kunde man se att blåränderna hade en annan attityd och fart i spelet. I den 54:e minuten klev lagkaptenen för dagen, Hjalmar Ekdal, ut med en känning och in kom debuterande kenyanen Frank Odhiambo. Trots bättre tempo i anfallsspelet och en tyngd i presspelet hade blåränderna det svårt att skapa de riktigt farliga chanserna utan det testades med distansskott ifrån både Haksabanovic och Andersson. I den 69:e minuten gjorde Djurgården sitt femte byte när Victor Edvardsen byttes ut och provspelade guineanen Amadou Doumboya kom in. Doumboya såg pigg och finurlig ut och visade många gånger prov på bländande teknik. Vad han däremot saknade var samspel med lagkamraterna och bättre beslutsfattning. I den 83:e minuten hade bortalaget ytterligare en boll i mål, men det dömdes bort efter gruff i straffområdet dessförinnan. Kort därefter gjorde Djurgården sitt sista byte när den nästintill bortglömde Adam Bergmark Wiberg bytte av Melker Jonsson. Djurgården försökte få in åtminstone en boll innan slutvisslan och skapade i den sista tilläggsminuten en sista chans med ytterligare ett distansskott ifrån Haksabanovic som tvingade målvakten till en bra räddning. Direkt efter blåste domaren av matchen som slutade 0 – 2 till FC Honka.

Summering
Djurgårdens första halvlek präglades av en dålig inställning ifrån spelarna där det mest såg genuint ointresserat ut. Spelarna som fick chansen från start tog den inte och det kommer med största sannolikhet bli samma gamla vanliga mittfältstrio från start i premiären förutsatt att Erikssons hjärnskakning har läkt som sig bör. Andra halvlek var klart bättre, men fortfarande inte särskilt bra. Det hela kan summeras i att det var en välförtjänst vinst för de finska ligacupsmästarna.
Provspelande Doumboya såg mycket spännande ut i sin aktion och man behöver inte ha ett vasst fotbollsöga för att se att det här är en oslipad diamant som kan bli väldigt bra. Haksabanovic hade svårt att ta sig in i matchen under den första halvleken, men såg klart bättre ut under den andra halvleken och tog sig till en del distansskott. Frank Odhiambo gav ett stabilt intryck under sitt inhopp.

Kommentera gärna dina tankar om matchen nedan, men tänk på att hålla en god ton.