Tele2 Arena, 2022-03-05 13:00

Djurgården - Halmstads BK
1 - 1

Matchrapport: Djurgårdens IF - Halmstad BK
Piotr Johansson gjorde sitt första mål i den blårandiga tröjan under lördagen.

Matchrapport: Djurgårdens IF - Halmstad BK

Piotr Johanssons mål räckte inte för att säkra segern. Oavgjort mot Halmstad BK under lördagen innebär ändå att Djurgårdens IF står som gruppsegrare. Läs Forum 1891:s sammanfattning efter matchen.

I och med Djurgårdens oavgjorda resultat mot Halmstad BK tar man hem gruppen och är färdig för kvartsfinal i cupen. Efter två stycken rent spelmässigt mindre imponerande insatser mot Brage och Brommapojkarna - var matchen mot ett organiserat Halmstad en chans att ta kliv i rätt riktning. 

Motståndarkollen
Djurgården har haft det svårt mot de gulklädda hallänningarna. Fyra poäng av sex möjliga har blåränderna kammat hem under lagens två senaste möten, endast ett (!) mål gjordes totalt under matcherna. Halmstad som slutade på kvalplats under Allsvenskan 2021 och åkte ur, är likt under fjolårssäsongen ett svårslaget och defensivt strukturerat lag. Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf kommenterade motståndet inför matchen:
– Ett lag (Halmstad) som är trygga i sitt försvarsspel och vrider lite på anfallsspelet. Men framför allt ett lag som är väldigt bra på att försvara sig, som har tålamod och sällan blir uppstressade. Så vi måste se till att hota dem ordentligt, annars kommer de att vara trygga med det som de håller på med.

Halmstad var sig likt
Och visst var Halmstad även idag “väldigt bra på att försvara sig”. Djurgården fick ta del av ett avsevärt bollinnehav under den första halvleken och bjöd Halmstad på ytterst få omställningar. Men bollinnehavet skulle mestadels bollas runt på mittplan, utan farliga genombrott mot hallänningarnas straffområde och deras svartklädda målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist, som hade mycket lite att göra. 
– Vi visste att de skulle ligga lågt och i sina block. Och det är svårt att spela sig igenom ett sånt lag som ligger så kompakt, med typ hela laget utanför sitt egna straffområde. Så det är något som vi behöver öva mer på, säger Victor Edvardsen till Forum 1891 efter matchen.

Bäst på plan under första halvleken var just Edvardsen och hans parhäst på vänsterkanten Pierre Bengtsson. De lyckades i samarbete med mittfältet skaka fram en del farligheter. Men halvlekens farligaste chans skulle komma efter en felriktad hemåtskarv från mittbacksveteranen Andreas Johansson – denne fullkomligt friställde Haris Radetinac, skottet blev dock svagt och gick utanför.

Injektion i andra halvlek
Djurgården gjorde ett tidigt byte i andra halvlek: ut Kalle Holmberg, in Joel Asoro. Allt för att få en injektion, lite fart i anfallsspelet. Det skulle ge tidigt resultat då Piotr Johansson, fem minuter senare, prickade in ledningsmålet efter snabbt och effektivt kombinationsspel på högerkanten, assisten signerad Magnus Eriksson. 

Joel Asoro som har haft svårt att få speltid under vintern och stått utanför truppen under lagets två inledande matcher, berättar om tiden på läktaren:
– Det har varit jobbigt, det har varit sjukt mycket. Familjen har har varit lite sjuka också, det har drabbat en lite länge. Återhämtningen har varit lite jobbig, men det känns skönt att vara tillbaka på fötterna igen.

Vad har varit viktigt för dig för att ta dig in i truppen igen?
– Bara mest träna hårt, jobba hårt egentligen, det är det enda man kan göra. Såklart fotboll är fotboll, det är en lagsport man måste jobba tillsammans. Det har varit det egentligen. 

Kalldusch i slutminuterna
Djurgården kontrollerade resterande delar av matchen och bjöd på ett bättre spel än under första halvlek. Det var ett mer direkt och tempofyllt spel som skakade fram mycket målchanser, men man bjöd på en del omställningar. Halmstad skulle få sista ordet i matchen – efter att Alexander Johansson stött in ett inlägg vid bortre stolpen. 

Halmstad var även närmast att avgöra matchen efter ett giftigt dubbelläge i den 90:e matchminuten, det sista skottet gick däremot strax över ribban och resultatet 1-1 stod sig matchen ut.

Resultatet betyder att Djurgården kvalificerar sig till kvartsfinal, men att man till mycket stor sannolikhet missar hemmaplansfördel i mötet.  

Det var en missnöjd Thomas Lagerlöf som äntrade presskonferensen efter matchen:
– Vi inleder alldeles för långsamt och mycket tekniska fel. Det ser inget bra ut, passar ut bollen till inkast stup i kvarten. Det är såklart en kombination av att Halmstad inte låter oss spela dit vi vill. Sen blir det bättre utan att skapa, det är någon hörna som är nära som vi inte får träff på. Vi kommer ner till kortlinjen några gånger men vi spelar lite bättre mot slutet av första halvlek i varje fall. Halmstad har i stort sett ingenting offensivt i den halvleken.

– Bättre efter hand i andra, inledningen är lite svag där också men sen börjar det likna någonting. Vi 
 får lite flera vändningar, lite mera fart i anfallsspelet, även fast det inte blixtrar så kommer vi varje fall till en del farliga ytor och gör ett mål. Det är väl det positiva från matchen.

Vilket motstånd Djurgården får i kvartsfinalen bestäms under lottningen på måndag kväll. 

Kommentera gärna dina tankar om matchen nedan i kommentarsfältet!

 

William Remes2022-03-05 16:37:00
Author

Fler artiklar om Djurgården