Tele2 Arena, 2021-04-04 13:00

Djurgården - Hammarby
0 - 1

Matchrapport: Djurgårdens IF - Hammarby IF
Derbyt mot Hammarby slutade med en frustrerande 1-0-förlust.

Matchrapport: Djurgårdens IF - Hammarby IF

Djurgårdens cupäventyr är över för den här gången, efter en tung uddamålsförlust mot Hammarby. Hoppet om Europa lever dock fortfarande.

Det var ett laddat möte på Tele2 som väntade tidigt på söndagseftermiddagen. Det är förstås alltid stor prestige på spel i ett derby – något som inte blir mindre om en titel hägrar vid horisonten. För blårandig del skulle en seger mot lokalrivalen också innebära en direktbiljett ut i Europa.

Une Larsson tillbaka på planen
Mycket fokus inför matchen hade legat på mittförsvaret, där den prekära situationen på mittbackspositionen tvingat Bosse Andersson till en sen värvning på deadline day i Jesper Löfgren från Brann. När startelvan släpptes stod det dock klart att viktiga Jacob Une Larsson var tillbaka på planen efter sin Corona. Han flankerades centralt av Hjalmar Ekdal, med Käck och Witry på varsin kant. På mittfältet var Schüller tillbaka i sin defensiva roll, med Magnus Eriksson och Hampus Finndell högre upp i planen. Framgångsrika duon Holmberg-Chilufya var rätt självskrivna, men till vänster var det kanske inte lika självklart att tränarna valde att satsa på Nicklas Bärkroth.

Matchen inleddes med ett ställningskrig där båda lagen uppträdde nervigt och bjöd på slarviga hemåtspel som kunde ha resulterat i baklängesmål.

Sedan tog DIF tag i taktpinnen och började hota på kanterna mot ett fortsatt nervöst Hammarby som gjorde många enkla misstag. Bajen stack samtidigt upp på kontring med Aimoo och Ludwigsson och kändes inte helt ofarliga. 

Snedträff gav 0-1
I den 16:e minuten var olyckan också framme för hemmalaget. Bojanic var nära att komma till skott i boxen – något som slutade med hörna efter rensning från Käck. Efter hörnan styrdes en andraboll in i boxen. Ekdal försökte rensa, men inte bättre än att bollen gick rakt på Ludwigsson, som drog på en rejäl snedträff. Bollen ändrade riktning på en medspelare och rullade in i nät bakom en hjälplös Vasyutin till en snöplig 0-1-ledning.

Ekdal var nära att revanschera sig på hörna bara någon minut senare, men hans närskott i boxen gick oturligt i ribban. 

Chilufya fixade några minuter senare fram ett fint frisparksläge till höger strax utanför straffområdet. Eriksson drog frisparken med sin vänsterfot men Oustedt i bortamålet tippade bollen till en resultatlös hörna.

DIF kändes ängsligare efter målet, samtidigt som Bajens självförtroende växte påtagligt. Gästerna började generera chanser och hota offensivt oftare och oftare.

Med 20 minuter kvar av halvleken började hemmalagets spelövertag på nytt bli mer påtagligt, samtidigt som Hammarby sjönk lågt i sitt försvarsspel och i princip helt slutade anfalla.

I den 24:e minuten fixade Chilufya fram en hörna efter en fin löpning på en djupledsboll från Magnus Eriksson – men hörnan blev ofarlig. Några minuter senare var det Bajen som bjöd på en hörna till efter total härdsmälta i kommunikationen mellan målvakt och mittback. Ekdal kom högst i luftrummet och nickade, men bollen smet strax utanför höger stolpe.

Tre ramträffar på två sekunder
I den 36:e minuten osade det mer katt än någonsin tidigare. Magnus Eriksson tog ett distansskott från vänster som dök vackert mot höger kryss utom räckhåll för Oustedt. Bollen träffade dock först ribban och sedan stolpen. Chilufya kom fri när returen studsade ut och nickade istället åt vänster. Bollen tog dock på nytt i stolpen – den tredje ramträffen på två sekunder.

DIF hade nu ett rejält grepp om händelseutvecklingen och sköljde över de grönvita i våg efter våg samtidigt som gästerna hade svårt att ens komma över halva plan. 

I den 45:e minuten hade Chilufya en bra chans, men nickade strax utanför i boxen på Käcks inlägg från vänster. Det var en av flera bra hemmachanser strax före halvtid.

Lagen gick dock till paus vid ställningen 0-1. DIF-dominansen var stor under första halvlekens andra del där Hammarby i princip inte hade något anfallsspel alls. Det var också tydligt att gästerna inte hade ork till det presspel man normalt vill spela. DIF skapade samtidigt rejält med chanser och hade inte färre än fyra ramträffar.
Känslan var att det bara var en tidsfråga innan kvitteringen skulle vara ett faktum. “Har vi samma tålamod som nu så kommer vi få utdelning i andra halvlek”, lovade också Magnus Eriksson i paus.

Inledde andra halvlek bra
DIF började också andra halvlek bra. Man lyckades kanske inte skapa de där 100-procentiga målchanserna, men man tryckte på gaspedalen offensivt och lätt inte Bajen vila.

De där glödheta chanserna ville dock inte riktigt komma. I den 58:e minuten sköt Hampus Finndell ett direktskott efter lite flipper i boxen, men Oustedt räddade. Det var det sista den varnade Finndell gjorde i matchen. Han byttes ut mot Curtis Edwards samtidigt som nyttige Bärkroth fick lämna plats för Albion Ademi på vänsterkanten.

DIF hade dock efter bytena svårt att få offensiven att stämma. Ademi kämpade med underlaget och sågs gång efter gång halka när han försökte operera ute i korridoren på sin vänsterkant. När han väl lyckades stå på benen fastnade inspelen oftast på försvarare. 

I den 70:e minuten stack Hammarby upp med sitt första egentliga anfall i andra halvlek. Ludwigsson kom till slut fri till höger i boxen men Vasyutin kom ut och skar av vinkeln och räddade till hörna. Minuten därpå fick ryssen även mota ett tungt volleyskott.

I den 76:e minuten var det Rasmus Schüller som kom till ett sällsynt avslutsläge och hotade från distans efter servering från Magnus Eriksson. Bollen sökte vänster gavel men Oustedt tv-räddade till resultatlös hörna. 

Tränarna hade nu valt att plocka av en för dagen relativt osynlig Kalle Holmberg och satsade istället på Emir Kujovic som nia. “Kujo” kom i 77:e minuten också ren i boxen där han serverades fint av Magnus Eriksson. Bollen träffade dock väl högt upp i pannan och avslutet passerade över ribban.

Frustrerande avslutning
Den sista kvarten blev en frustrerande resa för hemmalaget, som sökte mer och mer desperata lösningar för att få hål på gästerna. Den fart och frenesi som funnits i anfallsspelet gick dock inte att hitta och inhopparna Ademi och Edwards hade svårt att få in sina bollar till rätt adress. 

Tränarna beslutade sig med några minuter kvar att plocka av en sliten Käck och slänga in nyförvärvet Löfgren på topp bredvid Kujovic, men han lyckades aldrig hota.

Ett tröttkört Hammarby lyckades istället spela av matchen, som trots stundtals massivt spel- och chansmässigt övertag för hemmalaget slutade 0-1.

Utslagna – men hoppet om Europa lever
Årets cupäventyr slutar därmed i semifinalen och DIF får nu sätta sitt hopp till att Häcken drar det längre strået i finalen. 

Häcken har nämligen – till skillnad från Hammarby – sin Europaplats klar redan i kraft av sin tabellposition från 2020 och Europaplatsen går vid Häckenvinst därmed till DIF i kraft av fjärdeplats i tabellen. Det blir med andra ord upp till göteborgarna att avgöra vilket Stockholmslag som ska få chansen i Europa i år.

Isak Bellman2021-04-04 15:48:00
Author

Fler artiklar om Djurgården