Tele2 Arena, 2021-09-12 15:00

Djurgården - Hammarby
4 - 1

Matchrapport: Djurgårdens IF - Hammarby IF
Kapten Eriksson fick tidigt ögonbrynet spräckt av en ful armbåge – sedan ledde han DIF:s storslagna vändning.

Matchrapport: Djurgårdens IF - Hammarby IF

Djurgården tystade kritikerna och levererade under söndagseftermiddagen en rejäl näsbränna mot antagonisterna från Södermalm. Forum 1891 går igenom hur det såg ut när blåränderna tog över den allsvenska serieledningen.

En regntung söndagseftermiddag i mitten av september var det så dags för årets andra allsvenska derby mot lokalrivalen Hammarby. Frustrationen i supporterleden har under säsongen växt i takt med de svaga derbyresultaten, där det fortsätter att vara mycket långt mellan trepoängarna.

Formen före landslagsuppehållet lämnade också generellt onekligen en del att önska för DIF. Sex poäng på de fem senaste är inte katastrofalt, men inte heller en form man vinner guld med – och efter förluster både i derbyt mot AIK och borta mot Sirius kändes det som att uppehållet kom högst lägligt för att försöka få till en nystart och bryta den negativa trenden.

Hammarby har också de haft en något sviktande form på sistone, även om man avslutade perioden före landslagsuppehållet med att oväntat slå Malmö hemma i ett möte mellan två lag som båda var slitna efter Europaspel tidigare samma vecka. Detta var en av två vinster för ”Bajen” under de senaste fem, där man även kryssat mot Östersund, IFK Göteborg och Elfsborg.

Svårt motstånd historiskt
Annars har den senaste tiden i de grönvita leden kanske mest präglats just av det missade Europaspelet, där man föll med minsta möjliga marginal mot meriterade Basel efter att under förlängningen på Tele2 ha tappat ledningen och sedan fallit efter svaga straffsparkar från bland annat Paulinho och Bojanic.

När det gäller just Hammarby är de historiska siffrorna ingen kul läsning för en blårand. För ganska exakt tre år sedan knäckte DIF en dålig svit när man slog Hammarby med 1-3 i det allsvenska bortaderbyt – och ett halvår senare skickade man ut det grönvita laget ur Svenska cupens slutspel. Men utöver det måste man gå tillbaka ända till 2007 (!) för att hitta en vinst. En del av sanningen här är förstås att Hammarby 2010-2014 huserade i Superettan, men efter vinsten 2007 har lagen mötts 16 gånger i allsvenskan med höstmötet 2018 som enda DIF-vinst. Hela 12 av matcherna har också vunnits av ”Bajen”, vilket närmast måste beskrivas som sanslösa siffror i derbysammanhang.

Under 2021 har lagen mötts två gånger. Först handlade det om semifinalen i cupen, där ett spelmässigt överlägset DIF stundtals hade lekstuga med ett tröttkört motståndarlag, men inte lyckades göra mål och i slutändan föll med 0-1. En dryg månad senare var det dags igen, då i allsvenskan. Det blev en svängig match som slutade 2-2, trots att DIF varit i ledning två gånger efter distinkta mål från Kalle Holmberg och Hampus Finndell.

Snabbspolar man framåt till september 2021 har en hel del förändrats, trots att truppen i stort är oförändrad. DIF har fått leva utan uttalade förstekeepern Vasyutin ett bra tag och dålig målform har tvingat tränarna till olika experiment i anfallet. Inför derbyt var den fysiska statusen på Hampus Finndell och Haris Radetinac osäker – och förhandsrapporterna viskade om ett nytt spelsystem.

Tanken var att få in en extra mittback med både Une Larsson, Ekdal och Löfgren på planen och pressa upp två wing backs i Elliot Käck och Leo Cornic högre upp i banan. Halvskadade Finndell skulle samtidigt vilas och Magnus Eriksson och Rasmus Schüller sköta det centrala mittfältet på egen hand. En Kalle Holmberg ur form skulle vilas till förmån för Joel Asoro.

Nytt spelsystem – en rökridå?
Skulle detta kunna vara ett sätt att komma till rätta med Hammarby?

Nej, i slutändan visade det sig handla om en rökridå. Tränarna valde att satsa på det inkörda systemet med Finndell som viktigt komplement till Eriksson och Schüller centralt. Det största utropstecknet var dock kanske högerbacken där man valde att satsa på ett oprövat kort i Jesper Nyholm. I anfallet blev det Asoro i nummer 9-rollen, flankerad av Radetinac och Chilufya. Kalle Holmberg fick samtidigt se matchen från läktaren.

DIF öppnade klart starkast och tryckte tillbaka Hammarby i våg efter våg. Redan i den första minuten försökte sig Asoro på en lobb från liten vinkel efter att ha framspelats i djupet av Finndell. Minuten därpå vände Radetinac bort sin gubbe och drev in i boxen, men utan att få till inspelet riktigt. I den tredje minuten smet Chilufya in i boxen mellan Paulsen och Fjoluson och föll, men domaren vinkade avvärjande.

Först i den tionde minuten fick Hammarby till sitt första egentliga anfall, men det blev genast farligt. Rodic drev boll på högerkanten och slog ett precist inlägg mot första stolpen. Ludwigsson hann före Ekdal men avslutet tog i målgaveln.

Armbåge retade upp Eriksson
Två minuter senare gick Khalili upp fult i en höjdduell och spräckte ögonbrynet på Magnus Eriksson med en armbåge. Spelaren plåstrades om på planen och DIF slapp därför spela med tio man, men tappade en del av sitt initiativ under spelavbrottet.

Nästa heta chans blev Hammarbys och då fick man också utdelning. Det var i den 19:e minuten som Bojanic hittade Jaehze i djupet efter en fin kombination. Ytterbacken direktspelade in i boxen, Ludwigsson avslutade på en touch med ett skott som rullade in under Widell Zetterström och plötsligt vad underläget ett faktum.

Hammarby fick luft under vingarna av målet och var tre minuter senare nära på nytt när Matko slog ett inspel från höger mot Ludwigsson inne i boxen. Den här gången hann dock Widell Zetterström först på bollen.

Ett chockat DIF hade nu tappat det stora initiativ man inlett matchen med, men jobbade sig sakta men säkert tillbaka i matchen, bland annat genom ett par fasta situationer.

I den 27:e minuten jobbade Radetinac bra till vänster och tog sig förbi sin gubbe. Veteranen slog sedan ett inlägg mot Asoro som såg ren ut på bortre, men Fenger kom tillbaka och rensade med skallen framför Asoro. Eriksson slog den efterföljande hörnan och Chili cykelsparkade men skottet täcktes och farligheten rann ut i sanden.

Bara två minuter senare skulle dock DIF får utdelning. Chilufya stal bollen från Bojanic när han helt misslyckades med att täcka ut till hörna. Zambiern tempoväxlade sedan in i boxen och fälldes där av Fjoluson. Eriksson slog en ganska svag straff till vänster som Oustedt räddade, men kaptenen rusade fram och lyckades forcera in sin egen retur i kamp med Ludwigsson.

Kvitterat och det blev genast positivare tongångar på läktarna – något som också lyfte laget.

I den 31:a minuten var Radetinac återigen skicklig på vänsterkanten och hittade Chilufya, men Oustedt kunde rädda zambierns låga avslut.

Två fick premiärmåla
Ett par minuter senare gick Fenger upp hårt mot ”Chili” i en höjdduell och tacklade honom med axeln i ansiktet. Det kunde kanske ha varit rött kort, men domaren nöjde sig med gult och Chilufya kunde efter en stund spela vidare. Eriksson slog frisparken mot Ekdal i boxen.

Mittbacken nådde inte riktigt fram och signalerade för dröjdragning, men skulle få en ny chans efter att Jeahze rensat till hörna. Hörnan slogs i en kortvariant av Eriksson som efter väggspel med Finndell slog ett inlägg mot boxen. Ekdal lyckades nu komma loss i boxen och kunde distinkt skalla in sitt första allsvenska mål i vänstergaveln!

I den 41:a minuten blev det mycket farligt när Rodic hittade Fenger med ett inlägg, men nicken smet precis utanför höger stolpe i ett läge är Widell Zetterström hade varit chanslös om avslutet gått innanför stolpen.

Bara minuten efter drog Magnus Eriksson igång ett anfall på egen hand med en stark rush – och vid straffområdesgränsen släppte han snyggt bollen i sidled till Asoro. Anfallaren flyttade bollen i sidled, hittade en lucka och sköt distinkt in 3-1 vid vänster stolprot!

I den 46:e minuten blev det stökigt i DIF-försvaret. Jeahze fick ett gratisläge till vänster i boxen efter en felpass från Finndell. Ytterbacken valde dock att inte skjuta utan passade bakåt och anfallet blev ofarligt.

DIF kunde också gå till paus i ledning med 3-1 efter att ha vänt underläget och gjort tre mål på tolv minuter. Magnus Eriksson hade varit otroligt tongivande med massor av fina prestationer och stått för ett mål och två assist.

Hemmalaget öppnade också andra halvlek på ett positivt sätt och man såg tidigt att Chilufya hade ett rejält övertag på Fjoluson, som kändes stabbig.

I den 47:e minuten lyckades Schüller så när stjäla bollen från en odisciplinerad Paulsen men Hammarby lyckades reparera.

Det syntes att DIF hade flyttat ner sina utgångspositioner och var ganska nöjt med att frustrera motståndet och hota på omställning. Redan i den 48:e minuten blev en nyinbytt Aziz också varnad efter ett klumpigt ha dragit ner Eriksson. I den 52:a minuten var det Khalilis tur att uppträda frustrerat och kapa Eriksson 24 meter från mål. Kaptenen drog själv frisparken i muren och den hamnade efter lite flipper till vänster hos Käck som sköt ett tungt skott. Bollen täcktes ut av Fenger med armen, men domaren dömde hörna och inte straff.

Ludwigsson var en av få bortaspelare som kämpade på oförtrutet och i den 59:e minuten vände och vred han sig till ett skottläge i boxen. Une Larsson kunde dock täcka ut skottet så att det passerade utanför höger stolpe – och Widell Zetterström såg ut som att han skulle ha haft koll på skottet om det gått på mål.

Med runt en tredjedel kvar av matchen flyttade gästerna upp positionerna en hel del samtidigt som DIF bevakade och hotade med omställningar. I den 68:e minuten stod Widell Zetterström för en bra utboxning på ett högerinlägg – och minuten därpå var han vaken när han hann före Svedberg på en djupledsboll in i boxen.

Ovanligt samarbete punkterade matchen
I den 73:e minuten kunde den unge målvakten också rädda fint när inbytte Paulinho sköt ett hårt curlat skott som sökte den högra gaveln.

Minuten därpå fick Widell Zetterström också utmärka sig ordentligt som målvakt när en precis inspark hittade Chilufya perfekt djupt in på offensiv planhalva. Zambiern vände först bort Paulsen och sedan Fjoluson och pricksköt sedan in 4-1 bakom Oustedt innan Fenger hann dit.

DIF hade ett par minuter före målet bytt in Löfgren och Bärkroth istället för Nyholm och Asoro och gått ner på en fembackslinje. Om det inte var ridå ner för Hammarby redan så var det det definitivt när Chilufya gjorde 4-1. Efter målet blev det karnevalstämning på läktarna och Hammarby såg nu ut som ett lag i spillror.

Trots det lyckades man i den 80:e minuten få till en rejäl farlighet när Aziz efter ett inlägg från Bojanic balongnickade. Widell Zetterström kunde inget göra och fick se bollen passera över sig, men räddades av ribban.

I den 82:a minuten hade ”Bajen” på nytt chans att skapa något men slarvade helt bort hörnan. Bojanic försökte sig på en variant, men var offside när han fick tillbaka bollen och det var nu inget som stämde för gästerna.

DIF avslutade matchen med Banda på plan istället för Finndell och Ademi på Chilufyas position, men det var mest transportsträcka mot trepoängaren.

När domaren blåste av matchen blev det förstås härliga scener på Tele2, där supportrarna fick fira både serieledning och derbyvinst på en och samma gång.

Om serieledningen står sig visar sig när AIK under måndagskvällen gästar Mjällby. På lördag spelar DIF en ny match med stor betydelse för tabellutvecklingen när man möter Malmö borta. Men först ska Malmö spelar Champion’s League-fotboll mot Juventus, sent på tisdag kväll...
 

Isak Bellman2021-09-12 17:44:00
Author

Fler artiklar om Djurgården